Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη του απογόνου της οικογένειας των Ζαππαίων, Απόστολου Μπαμίχα στο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ

Συνέντευξη του απογόνου της οικογένειας των Εθνικών Ευεργετών Ευαγγέλου και Κων. Ζάππα, Απόστολου Μπαμίχα,
στην εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR» με τους Σπύρο Ιωάννου και Αθηνά Κρεμμύδα, την Παρασκευή 25 – 6 – 2010.



ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Στην άλλη άκρη της γραμμής έχουμε τον κο Απόστολο Μπαμίχα, απόγονο της οικογένειας των Ζαππαίων. Κύριε Μπαμίχα καλησπέρα σας.

Απ. Μπαμίχας: Καλησπέρα στα παιδιά της Βορείου Ηπείρου.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Αυτό που συζητούσαμε πριν από λίγο εδώ στην εκπομπή, είναι ότι το περασμένο Σάββατο, 19 Ιουνίου, συμπληρώθηκαν 145 χρόνια από το θάνατο του Ευάγγελου Ζάππα και δεν είδαμε καμμία εκδήλωση, που να οργανώθηκε από τη Ζάππειο Επιτροπή ή από κάπου αλλού, για την επέτειο αυτή...

Απ. Μπαμίχας: Αυτό που σκέπτομαι είναι ότι ευτυχώς που υπάρχουν παιδιά σαν κι εσάς που σκέπτονται την πατρίδα, αγαπάνε τον τόπο τους και τιμούν εκείνους που πρέπει να τιμούν, γιατί δυστυχώς το ελληνικό δημόσιο δεν τιμάει εκείνους που το ευεργέτησαν. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η Ελλάδα, που την υπόσταση της γενικά, ακόμη και σαν κράτος, τη χρωστάει και σε όλους αυτούς τους Βορειοηπειρώτες, που μεταξύ τους έναν πρωταρχικό ρόλο έπαιξαν και οι Ζαππαίοι, ίσως θα έπρεπε να σεβαστεί λίγο περισσότερο όλη αυτή την προσφορά και να τιμήσει όλους αυτούς τους Ευεργέτες με ανάλογες εκδηλώσεις. Ας έχουν και μικρότερη επιτυχία από τα ροζ DVD που κυκλοφόρησαν τελευταία. Τέλος πάντων ας είχανε και μια υπόσταση εθνική στο χώρο, ούτως ώστε να θυμούνται οι Έλληνες, οι σημερινοί, αυτοί που ταλαιπωρούνται τόσο πολύ από την κατάσταση που βιώνουμε...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Είναι θέμα κράτους δηλαδή; Θέμα δημοσίου;

Απ. Μπαμίχας: Το πιστεύω σαφώς. Αυτή τη στιγμή βασικά, η Ζάππειος Επιτροπή είναι ακέφαλη μετά το θάνατο του τελευταίου προέδρου της και όπως καταλαβαίνετε θα ήταν λίγο δύσκολο να αποφασίσει τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Από την πλευρά σας κάνετε πολύ καλά που προβάλλετε το θέμα, γιατί έτσι προκαλείτε τους απόγονους της οικογενείας να σκεφτούν ότι κι αυτοί έχουν μια υποχρέωση, αφού το κράτος δεν είναι πολύ συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στους Ευργέτες. Ίσως θα’ πρεπε και σεις τα νέα Βορειοηπειρωτόπουλα, τα σωματεία των νέων Βορειοηπειρωτών να έπερναν την πρωτοβουλία για μία τέτοια εκδήλωση, εκεί μπροστά στο χώρο του Ζαππείου, τον οποίο αυτή τη φορά ευελπιστώ ότι η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, μία Επιτροπή στην οποία συμμετείχα κατά το παρελθόν, δεν θα μας χρεώσει για να κάνουμε αυτή την εκδήλωση δημόσια, στη μνήμη των Ζαππαίων, μπροστά στα αγάλματα τους.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Να θυμίσουμε κε Μπαμίχα, ότι οι νέοι Βορειοηπειρώτες έχουν αρχίσει να παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η πραγματοποίηση για πρώτη φορά στη Βόρειο Ήπειρο, εκδήλωσης στη μνήμη των Αγωνιστών της Αυτονομίας του 1914, από τη Νεολαία Βορειοηπειρωτών Αχαϊας και τον Τομέα Βορειοηπειρωτικού της ΝΕ.Ο.Σ., με αφορμή την επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.
Επειδή όμως αναφερθήκατε στη διοργάνωση εκδήλωσης στο Ζάππειο, υπάρχει ένα παράδειγμα, όχι και τόσο ελπιδοφόρο. Τότε που το 2007 η Ένωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου και το Βορειοηπειρωτικό Φόρουμ για να τους παραχωρηθεί ο εξωτερικός χώρος για τη διεξαγωγή του Λαογραφικού Φεστιβάλ, τους ζητήθηκε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό...

Απ. Μπαμίχας: Βεβαίως τους ζήτησαν και όχι μόνο αυτό, αλλά με παρέμβαση Δημάρχου από τα περίχωρα της Αθήνας μειώθηκε το κόστος από τον πρόεδρο του Ζαππείου Μεγάρου, τον κο Δομάγερ. Δυστυχώς έτσι έγιναν τα πράγματα. Θα πρέπει να σας πω ότι αυτή τη φορά, εάν προγραμματιστεί πάλι μία τέτοια εκδήλωση, θα κάνω μία προσωπική παρέμβαση στη Ζάππειο Επιτροπή, όπου ταμίας και ισόβιο μέλος είναι ο αδερφός μου, ώστε να παραχωρηθεί ο χώρος προκειμένου να εορτασθεί και να τιμηθεί η μνήμη αυτών των ανθρώπων, που στο κάτω κάτω είναι και αυτοί που το δημιούργησαν.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Το θέμα είναι να μην ξεχνάμε και τον τόπο από τον οποίο κατάγονταν οι Ζαππαίοι...

Απ. Μπαμίχας: Και να μην ξεχνάμε ότι ο τόπος αυτός είναι ελληνικός. Αυτό να το θυμούνται όλοι. Γιατί η Ήπειρος είναι μία. Απλώς ένα κομμάτι της αυτή τη στιγμή δεν ανήκει στο ελληνικό κράτος.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Μπαμίχα για αυτήν την παρέμβαση και από την πλευρά μας εδώ θα είμαστε και θα περιμένουμε την εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης.

Απ. Μπαμίχας: Πολύ ευχαρίστως να έρθουμε και σε μια συνεννόηση μαζί, για να δώσουμε πραγματικά μία μορφή ζωντανή σε αυτό που είπαμε από ραδιοφώνου. Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε μια ευκαιρία να μνημονεύσω και γω τους προγόνους μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου