Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

67 χρόνια απο την εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς


Παραμυθιά. Το μνημείο των 49 εκτελεσθέντων προκρίτων (29-9-1943) από τους Ναζί σε συνεργασία με τους Τσάμηδες.

Με λαμπρότητα τελέσθηκαν χθες  Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010, οι  εκδηλώσεις μνήμης και τιμής με αφορμή την 67η επέτειο από την εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ηπείρου, εκπρόσωποι της Βουλής και της Κυβέρνησης καθώς και εκπρόσωποι από Γερμανικούς συλλόγους. 



49 Πρόκριτοι: Τι δίδαξαν με την θυσία τους


Γιορτάσαμε με κάθε επισημότητα που αρμόζει σε τέτοια περίσταση την Τετάρτη είκοσι οκτώ Σεπτεμβρίου, την μνήμη των σαράντα εννέα προκρίτων, της μαρτυρικής – ιστορικής πόλης της Παραμυθιάς.

Πρόκριτοι τους ονόμασαν καθότι ήταν ονομαστοί κάτοικοι της πόλης. Απλοί άνθρωποι, αγωνιστές, μορφωμένοι ή μη ήταν για εμένα και για τους περισσότερους πατριώτες. Άνθρωποι που με την οικονομική τους κατάσταση και τον σεβασμό που απηχούσαν από τους υπόλοιπους πατριώτες, επιχείρησαν με τα όποια μέσα τους επέτρεπε ή τότε εποχή, να έχουν την πόλη τους στο απυρόβλητο της γερμανικής κατοχής, με την διαφορά όμως πως δεν υπολόγισαν τους δοσίλογους, κακεντρεχείς, οσφυοκάμπτες που ζούσαν στην πόλη με αποτέλεσμα, οι κατακτητές να τους εκτελέσουν για να μπορέσουν έτσι να κάμψουν το φρόνημα του λαού, και να τους υποδουλώσουν. Πρόκριτοι που με την εκτέλεσή τους απέδειξαν στον άξονα πως ο λαός που δεν υποκύπτει, είναι ικανός να δεχθεί και τον θάνατο, αρκεί οι υπόλοιποι Έλληνες να το σεβαστούν και να αντισταθούν σε κάθε τι ξενόφερτο που θα επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία και το μέλλον αυτού του λαού.

Ίσως οι εκτελεσθέντες να ήταν ένα κομμάτι του παζλ όσον αφορά την αντίσταση όλης της Ευρώπης εναντίον της φασιστικής Γερμανίας. Ναι με την διαφορά όμως πως με την πράξη τους αυτή, αλλά και άλλων συναφών εκτελέσεων όπως π.χ. στο Κομπότι Άρτας, στην Κρήτη, στην Στερεά Ελλάδα, την Θεσσαλονίκη και αλλού, μπόρεσαν χάνοντας την ζωή τους να ξυπνήσουν τον Ευρωπαϊκό κόσμο και να του υποδείξουν τι σημαίνει αντιστέκομαι στα κακώς κείμενα των εκάστοτε τρελών δικτατορικών ή δημοκρατικών εξουσιών που πρεσβεύουν μόνο και μόνο το συμφέρον των λαών τους επιβουλεύοντας το ιδανικότερο ίσως πράγμα των μικρών χωρών και λαών που δεν είναι άλλο από την «ελευθερία του σε όλους τους τομείς».

Στην μνήμη αυτών των ολίγων πατριωτών παραβρέθηκαν πολλοί. Από επίσημους έως και πλήθος απλού λαού. Επίσημοι όμως ποιοι;

Αυτούς που τους ανέδειξε ο λαός σκεφτόμενος πως πρέπει κάποιος να τον διοικεί σοφά, έντιμα, ειλικρινά και όχι υστερόβουλα. Ποιοί αυτοί που επιχειρούσαν ή επιχείρησαν αλλά ακόμη και τώρα επιχειρούν την διάλυση του κρατικού ιστού με τις πολυπολιτισμικότητες, εισρέοντας στο εσωτερικό της χώρας κάθε «καρυδιάς – καρύδι» ανθρώπων νηστικών, αγράμματων, ιδιοτελών, γκανγκστερικών, διεκδικητών, των ιδανικών αυτού του λαού που εν μέρει τους συμπόνεσε, τους φίλεψε, τους συμπαραστάθηκε και στο τέλος δέχθηκε την μίνι αυτών των κατσαπλιάδων. Και από την άλλη οι πιο πάνω κυβερνώντες, επίσημοι, βουλευτάδες ή βολευτάδες, Νομάρχες, Δήμαρχοι, υποψήφιοι Δήμαρχοι, πολιτευτάδες, μαζί με τα κομματόσκυλα τους, δήθεν σέβονται την εκτέλεση αυτών των σαράντα εννέα, βγάζοντας κροκοδείλια δάκρυα αλλά και υποτιθέμενους φλογερούς λόγους αλλά από πίσω το μόνο που κάνουν είναι να περνάνε μέτρα και νόμους κατακερματίζοντας τις όποιες ελπίδες αυτού του τόπου για να μας κάνουν «Ουγκάντα».

Αλήθεια πόση εξυπνάδα τους διακατέχει που δεν καταλαβαίνουν πως με αυτές τις ψευδαισθήσεις, θα βρεθούν και αυτοί στο κάδρο της διαλύσεως της χώρας που επιχειρούν και τότε αλλοίμονο τους.

Γιατί πάντα θυμούνται τον λαό κατά πως λένε και εμφανίζονται όλοι σύσσωμοι, δεξιοί αριστεροί, δημοκράτες, ενωμένοι σε τέτοιες εκδηλώσεις. Και πάντα προεκλογικά σπρώχνοντας ο ένας τον άλλο στις μπροστινές σειρές ή λειτανίες που περνοδιαβαίνουν με σκυμμένο το κεφάλι από την «μεγάλη λύπη» που έχουν υποτίθεται, προσδοκώντας αφού ελέγχουν δεξιά και αριστερά τον κόσμο ,που ειλικρινά σέβεται την μνήμη αυτών που έπεσαν για τα ιδανικά της πατρίδας, προσδοκώντας λέω «καμιά ψήφο» για να μπορούν να λένε μετεκλογικά πως ο καθένας τους υφάρπασε τον σφυγμό του λαού και πλέον είναι το αφεντικό τους. Γιατί αν δεν ήταν υποψήφιοι η εκλεγμένοι ούτε που θα τους ένοιαζε ,θα βρισκόταν στην ταβέρνα η στην θάλασσα για μπάνιο και θα είχαν αφήσει τον λαό στην τύχη του.

Εν κατά κλείδι μιας και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στον τόπο μας από επιστήμονες, επιχειρηματίες οι οποίοι προκαλούν ήδη την νοημοσύνη αλλά και τον γέλωτα των συνδημοτών τους με ενέργειες που χρίζουν ειδικής ειδικότητας του ιατρικού κλάδου ,αλλά και αετονύχηδες της πολιτικής καλό είναι να τα βρούνε με τον εαυτό τους και μετά ας βγουν στον λαό με περισσή αληθοφάνεια, ήθος, σοβαρότητα στις αποφάσεις τους, ντομπροσύνη να του πούνε «τι Θεό πρεσβέβουν» για να αποφασίσει ο κόσμος αυτού του Νομού ποιος ή ποια θέλει να τον αντιπροσωπεύει στο μέλλον, και ποιος θα τον διαχειρισθεί καλύτερα, στην καθημερινότητά του, μπας και δει ανάπτυξη, μπας και βρει μεροκάματο, υγεία, μόρφωση, αποτελεσματικότητα στα δικά του «θέλω» και όχι στα δικά τους.

Και επειδή το Σούλι αλλά και ευρύτερα τον Νομό μας, επιχείρησαν οι Τούρκοι με τον Αλή Πασά να το κατακτήσουν, τον Νομό αργότερα οι Τουρκαλβανοί, Ιταλοί και Γερμανοί με τους δοσίλογους τους και δεν το μπόρεσαν παρά μόνο με μπαμπεσιά καλό είναι να μην έρθει η ώρα που αυτός ο Νομός θα ξαναπροδοθεί από………….

Ας τους γίνει μάθημα ο χαμός της εκτέλεσης των «σαράντα εννιά» και ας μπούνε στην διαδικασία πως και με ποιόν τρόπο θα καλυτερέψουν αυτόν τον τόπο για να υπάρχει ο Νομός μας στον χάρτη της Ελλάδος και μετά παρελεύσεως αιώνων. Εκτός και αν έχουν συμφωνήσει με την κεντρική εξουσία την διάλυση του αφού αυτό πρεσβεύει ο Πρωθυπουργός μας στο να μην υπάρχουν θρησκείες, σύνορα, αντίσταση πολιτισμική από κανένα παρά ένα συνονθύλευμα λαών που θα σκοτώνονται ποιος να διεκδικεί τον άλλον.

Όμως κύριοι υποψήφιοι όλων των «χώρων» αλλά και απλοί πατριώτες να ξέρετε πως ο Βασιλιάς Πύρρος εξαφάνισε το Κράτος της αδελφής του «Λυρρείας» την σημερινή Αλβανία όταν και εφόσον θέλησε να τον αμφισβητήσει, μιας και ο νηστικός όταν χορτάσει σου ανεβαίνει στο κρεβάτι. Γι’ αυτό ας προσέξετε μήπως και ο λαός του Νομού μας αλλά και ευρύτερα της Χώρας μας σας ξαποστείλει στο «πυρ το εξώτερον» και επαναληφθεί για δεύτερη φορά ότι έγινε πριν τρεις χιλιάδες χρόνια. Καλά μυαλά εφόσον πραγματικά σέβεστε την ιστορία αυτού του τόπου που είναι πολύ μεγάλη, αλλά με την διαφορά πως πιστεύω δεν την διαβάζεται μιας και σας κουράζουν τα κατορθώματα αυτού του λαού ή ίσως οι σελίδες των ιστορικών βιβλίων που γράφθηκαν.

Σεβασμός λοιπόν και τίποτε άλλο. Σεβασμός που υπάρχει σε ένα, από εσάς που έκατσε στα πρόβατα τους, με στοχασμό να βρει τη δύναμη για να σας απαξιώσει, μιας και σε μερικούς από εσάς ο στόχος σας είναι να πάρετε οκτώ χιλιάδες σταυρούς και μετά να μας «κάνετε νταντά». Που ήσασταν όμως πριν ενάμιση χρόνο δεν μας λέτε.

Γιατί μας απαξιώσατε σαν λαό και τώρα έρχεστε σαν σωτήρες. Σωτήρες μας όμως είναι ο Θεός, εσείς είστε για τα «πέρα αμπέλια». Πάρτε ντεπόν λοιπόν για τον πονοκέφαλο σας και αφήστε μας ήσυχους.

Θα βρούμε τον δρόμο μας. Να είστε σίγουροι.  

Ο Σουλιώτης
Εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ Θεσπρωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου