Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η ομιλία του προέδρου της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαϊας Σταύρου Γκίνου στο φεστιβάλ της ΝΕ.Ο.Σ.


Ο ρόλος της Νεολαίας στο Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα σήμερα

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,
συναγωνιστές, συναγωνίστριες.

Η Βόρειος Ήπειρος κρούει τον κώδωνα του μαρασμού και της εγκατάλειψης, τόσο από εμάς τους νέους Βορειοηπειρώτες όσο και από την επίσημη Ελληνική Πολιτεία. Είναι χρέος μας σαν νέοι Βορειοηπειρώτες να δώσουμε καθημερινή μάχη για ηθική και εθνική δικαίωση μη υποκύπτοντας ποτέ σε οποιαδήποτε τεχνάσματα που σκοπός τους είναι η αλλοίωση και ο αφανισμός μας.

Καταγγέλουμε το γεγονός ότι στο εξώφυλλο του βιβλίου της «Γεωγραφίας της Αλβανίας» που διδάσκεται στην Γ΄ Λυκείου των σχολείων αυτής της χώρας περιλαμβάνεται όλη η βορειοδυτική Ελλάδα, συγκεκριμένα οκτώ νομοί και όπως γράφεται αρκετές φορές στο βιβλίο ότι: «Αδίκως το Συμβούλιο των Πρεσβευτών του 1913 άφησε εκτός ορίων του κράτους αλβανικές περιοχές».
Και το χειρότερο; Αυτό το βιβλίο διδάσκονται και τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, ενώ όσον αφορά την ανάλυση νομών εντός της Αλβανίας, όπως του Αργυροκάστρου, του Δελβίνου και των Αγίων Σαράντα, δεν αναφέρει πουθενά την ύπαρξη των Ελλήνων σε αυτές τις περιοχές όπου είναι πλειοψηφία. Δεν χρειάζεται κανείς να έχει ιδιαίτερες ιστορικές γνώσεις για να αποκρούσει αυτές τις γελοιότητες. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουμε είναι το τι κάνει η Διακρατική Επιτροπή των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών για την εξάλειψη εθνικιστικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια όταν παραχαράσσεται η ιστορία μας με αποτέλεσμα να καλλιεργείται ο ανθελληνισμός και η μισαλλοδοξία.

Ακόμα δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως κάποιοι ελληνικοί κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες ζητούν την κατάργηση των μειονοτικών ζωνών στη Βόρειο Ήπειρο. Να ξέρουν όμως ότι θα μας βρουν απέναντι τους γιατί αυτές είναι η κληρονομιά από τους προγόνους μας που δώσανε αγώνες και χύσανε το αίμα τους για να παραμείνει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός αμετάθετος επί αιώνες στις πατρογονικές του εστίες και εκεί θα πρέπει να παραμείνει μέχρι την τελική νίκη δικαιούμενος Ελληνική Παιδεία χωρίς ανεπίτρεπτους συμψηφισμούς και αντεθνικούς πειραματισμούς.
Το αίμα του Αριστοτέλη Γκούμα που τον δολοφόνησαν Αλβανοί γιατί μιλούσε τη μητρική του γλώσσα την ελληνική, είναι ακόμα πολύ νωπό!
Γι’ αυτό λοιπόν οι μειονοτικές περιοχές όχι μόνο που δεν πρέπει να καταργηθούν αλλά θα πρέπει να διευρυνθούν και σε άλλες περιοχές με αμιγή ελληνικό πληθυσμό, όπως στη Χιμάρα, στην Κορυτσά, τη Λυντζουριά και αλλού.
Σχετικά με τον τρόπο απόδοσης της Ελληνικής ιθαγένειας εμείς οι Βορειοηπειρώτες νιώθουμε ηθικά αδικημένοι γιατί η Ελληνική Πολιτεία μας ταυτίζει με τους αλλοδαπούς ενώ θα έπρεπε να μας αποδίδει την ιθαγένεια με ειδικό νομοσχέδιο σαν  Έλληνες ομογενείς και όχι σαν κοινούς αλλοδαπούς.

Η Βόρειος Ήπειρος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδος, γι’ αυτό είναι μείζονος σημασίας για μας η επαναφορά του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, υπό τη μορφή μίας ευρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας σε τομείς όπως: Παιδεία, Εκκλησιαστικά Δικαιώματα, Αστυνόμευση και Πολιτιστική Ταυτότητα συμπεριλαμβανομένου του Δικαιώματος του Εθνικού Αυτοπροσδιορισμού.

Η απογραφή με βάση την εθνικότητα και το θρήσκευμα είναι μία ευκαιρία που πρέπει εμάς τους νέους Βορειοηπειρώτες καθώς και όλη τη βορειοηπειρωτική κοινότητα, να μας βρει παρόντες, ώστε να αποκατασταθούν μερικά από τα δεινά που προκάλεσε στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου το κομμουνιστικό καθεστώς.

Ας μην ξεχνάμε ότι και η Αλβανία ζητά Αυτονομία για τους Αλβανούς που κατοικούν στα Σκόπια και το Μαυροβούνιο. Δεν είναι δυνατόν να διεκδικούν οι Αλβανοί από τους γείτονες τους και εμείς να μην προβάλλουμε τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα μας.

Η πρώτη και μοναδική κίνηση μετά το 1991 για τη νομική προβολή και διεθνοποίηση του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος είναι η Προσφυγή που κατατέθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2009 στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά του αλβανικού κράτους για την καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, η οποία όμως δεν έγινε από το επίσημο ελληνικό κράτος, ούτε από εκπροσώπους του ΚΕΑΔ – Ομόνοια, όπως όφειλαν, αλλά από ιδιώτες.
Εμείς οι νέοι Βορειοηπειρώτες δεν έχουμε παρά να συσπειρωθούμε και να στηρίξουμε αυτή την κίνηση αλλά και να έχουμε άμεση και συχνή επαφή με την ιδιαίτερη πατρίδα μας, να την επισκεπτόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και να δεθούμε περισσότερο με τον τόπο μας ώστε να είναι εμφανής η παρουσία μας εκεί.

Η Ελληνική Πολιτεία από την πλευρά της, πρέπει επιτέλους να αναλάβει δραστικά μέτρα και να δώσει οικονομικά και αναπτυξιακά κίνητρα στους νέους Βορειοηπειρώτες, όπως κάποια μετοχικά συγκροτήματα στην τεχνολογία, την γεωργία, την κτηνοτροφία κλπ, με σκοπό την επιστροφή μας στα πάτρια εδάφη για να δώσουμε ζωντάνια και ανάπτυξη στον τόπο μας ώστε να ακμάσει ξανά ο Ελληνισμός σε αυτά τα Άγια Χώματα των προγόνων μας και να μην γίνει η Βόρειος Ήπειρος άλλη μία χαμένη πατρίδα.

Τέλος όσον αφορά τα άλλα εξίσου σημαντικά εθνικά θέματα της Ελλάδας, διαμαρτυρόμαστε έντονα στις μεθοδεύσεις των Σκοπίων να αναγνωρισθούν διεθνώς ως «Μακεδονία». Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική. Συμπαραστεκόμαστε παράλληλα στους Αγώνες των Κυπρίων αδελφών μας, με την ευχή τόσο η Κύπρος όσο και η Βόρειος Ήπειρος να γιορτάσουν σύντομα την Εθνική τους Αποκατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου