Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Δηλώσεις Χρυσόστομου Δήμου στο ΟΡΑΜΑ

Στην Αθήνα βρέθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου.

Λίγο πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα ο κύριος Δήμου μίλησε στο ιστολόγιο μας για τις επαφές που είχε με την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης Φώφη Γεννηματά καθώς και συμβούλους της Υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου, αφού η ίδια η Υπουργός απουσίαζε στο εξωτερικό. 

Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τους παράγοντες του Υπουργείου για το πρόγραμμα του ΠΣΗΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια κάθε καλοκαίρι, χάρη στο οποίο νέοι Ηπειρώτες του εξωτερικού διδάσκονται την ελληνική γλώσσα καθώς και την ιστορία και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Σκοπός του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού είναι το πρόγραμμα αυτό είναι να ενταχθεί υπό την άμεση εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας σε μόνιμη βάση, πρόταση η οποία σύντομα θα εξεταστεί.

«Παράλληλα στις συζητήσεις μας θέσαμε και το ζήτημα των βιβλίων που διδάσκονται οι μαθητές των σχολείων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, ένα θέμα το οποίο οι παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας παρακολουθούν στενά δείχνοντας ενήμεροι για τις εξελίξεις αλλά και προθυμία για κάθε συνεργασία, ενώ μας διαβεβαίωσαν ότι τα εγχειρίδια για τα οποία η πλευρά τους είχε την ευθύνη, εστάλησαν ήδη στον προορισμό τους», δήλωσε ο κ. Δήμου.

Ο πρόεδρος του ΠΣΗΕ συναντήθηκε επίσης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλη, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι έχει και μία ρίζα καταγωγής από τη Βόρειο Ήπειρο, όπως ο ίδιος αποκάλυψε.

«Με τον κύριο Δόλη συζητήσαμε για τη δραστηριότητα του Συμβουλίου μας και μπορούμε να πούμε ότι μας χαροποίησε η απόφαση του να εστιάσει την προσοχή του στις εθνικοτοπικές οργανώσεις του εξωτερικού, όπως των Ηπειρωτών, των Κρητών, των Ποντίων και άλλων, σε επίπεδο μάλιστα ανώτατων αντιπροσωπευτικών κλιμακίων όπως του ΠΣΗΕ» πρόσθεσε ο κ. Δήμου, ο οποίος είχε ξεχωριστές συναντήσεις και με τους Διευθυντές των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Ο πρόεδρος των ανά την υφήλιο Ηπειρωτών δεν θα μπορούσε να μην έχει επαφές και με τους εκπροσώπους  βορειοηπειρωτικών σωματείων της Αθήνας, όπως της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών, της Ένωσης Χιμαριωτών και του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, με τους οποίους συζήτησε τα θέματα που απασχολούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό με κυριότερο τη διεξαγωγή την απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία τον Απρίλιο του 2011.  
   
Από την πλευρά του ο κ. Δήμου παρότρυνε τους βορειοηπειρωτικούς φορείς να οργανωθούν και να δράσουν πιο συντονισμένα ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που έχουν απέναντι τους, ενώ το απόγευμα της  Πέμπτης 4 Νοεμβρίου παραβρέθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών έξω από την αλβανική πρεσβεία της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου