Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Το ύψωμα Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, τόπος Τιμής και Μνήμης για τους Έλληνες Πεσόντες του 1940

του Αγαθοκλή Παναγούλια
Ιστορικού ερευνητή - συγγραφέα



Απέναντι απ’την ελληνική μεθόριο και σε απόσταση 6 περίπου χιλιομέτρων από το μεθοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς βρίσκεται το χωριό Βουλιαράτι Αργυροκάστρου.

Στη βορεινή πλευρά του υψώνεται μια ράχη – προέκταση του βουνού που στην κορυφή της σχηματίζεται ένα πλάτωμα με ερείπια παλαιού μοναστηριού. Ανάμεσα στα ερείπια είναι το εκκλησάκι Αγίου Αθανασίου. Για το λόγο αυτό ονομάστηκε από το Επιτελείο στρατού ύψωμα Αγίου Αθανασίου. Οι ντόπιοι το λένε «Προσήλιο» γιατί η πλαγιά του που είναι απέναντι του χωριού είναι ανατολικομεσημβρινή.

Το ύψωμα αυτό ελέγχει την κοιλάδα της Δρόπολης απ’όλες τις κατευθύνσεις καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που την διασχίζει. Από το δρόμο αυτό την περίοδο του’40 περνούσε οπισθοχωρώντας η κύρια δύναμη του ιταλικού στρατού κατευθυνόμενη προς το Τεπελένι.

Την 1η Δεκεμβρίου 1940, ημέρα Κυριακή το χιόνι είχε σκεπάσει το ύψωμα. Ένα τμήμα του ιταλικού στρατού που οπισθοχωρούσε το κατέλαβε. Επεδίωκε την επιβράδυνση της προέλασης των Ελληνικών δυνάμεων για να δοθεί χρόνος στις ιταλικές δυνάμεις να αποσυρθούν.

Το προηγούμενο βράδυ το 6ο Σύνταγμα Πεζικού (Κορίνθου) που ανήκε στην ΙΙΙ Μεραρχία με διοικητή τον τότε τον υποστράτηγο Γεώργιο Μπάκο, συνεχίζοντας τον επιθετικό του αγώνα στην κατεύθυνση Κακαβιά –Αργυρόκστρο και Αγιοι Σαράντα είχε φθάσει στο χωριό Βουλιαράτι. Εγκαταστάθηκε στο σπίτι του Βαγγέλη Ζάρου και από εκεί οργάνωσε τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά των οπισθοχωρούντων ιταλών. Με το χάραμα άρχισε η μάχη. Η μάχη σκληρή και συνάμα φονική. Οι ιταλοί κρυμμένοι πίσω απ’ τα ερείπια αμύνονταν σθεναρά. Τα βλήματα των πυροβόλων τρυπούσαν το χιόνι που κάλυπτε το ύψωμα Αγίου Αθανασίου και έμοιαζε σαν απλωμένο κολλαριστό σεντόνι.Η ελληνική ανδρεία και ο πατριωτισμός υπερίσχυσαν. Οι ιταλοί δε μπόρεσαν να συγκρατήσουν την ορμή του ελληνικού στρατού και υποχώρησαν με βαριές απώλειες.Άλλη μια φορά, τμήμα του στρατού μας στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο είχε μεγαλουργήσει.

Οι απώλειες του ελληνικού στρατού στη μάχη αυτή όπως προκύπτει από σπάνια έγγραφα που εξασφάλισα ήταν 15 νεκροί και 130 τραυματίες. Ολοι τους από τη βόρεια Πελοπόννησο, Κορινθία και Αχαϊα. Οκτώ απ’αυτούς φιλοξενεί η Βουλιαρατινή γη στα οστεοφυλάκια του στρατιωτικού κοιμητηρίου που δημιουργήθηκε στο χωριό Βουλιαράτι.

Τα ονόματα των πεσόντων είναι τα εξής:




Φωτογραφίες πεσόντων

          
Στρατιώτης                               Στρατιώτης  
Τομαράς Θεοφάνης               Χατζής Δημήτριος



Ανθυπολοχαγός: Τσαντήλης Βασίλειος


Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Βουλιαράτες. Το ύψωμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα το εικονιζόμενο εκκλησάκι κατέλαβαν στις αρχές Δεκεμβρίου 1940 οι Ιταλοί κατά την υποχώρηση τους, προκειμένου να επιβραδύνουν την προέλαση του Ελληνικού Στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου