Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ο Έπαρχος Φοινίκης Ζήσος Λούτσης στο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ

Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου ο Έπαρχος Φοινίκης και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος  "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" Ζήσος Λούτσης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή "ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR" του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ, την οποία και παραθέτουμε ολόκληρη. 


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Σύμφωνα με πληροφορίες στον αλβανικό τύπο στελέχη του MEGA δήλωσαν ότι η Ομόνοια είναι μια οργάνωση που εκπροσωπεί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, αλλά η 8η Συνδιάσκεψη απέδειξε το αντίθετο καθώς στο MEGA δεν επετράπη να λάβει μέρος στην Συνδιάσκεψη. Επίσης έκαναν λόγο για αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Τόνισαν ότι το MEGA εκπροσωπεί ξεκάθαρα την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, χαρακτηρίζοντας τον Μπολάνο ως ύποπτο και τον Ντούλε ότι κάνει παζάρια προς προσωπικό όφελος και των συνεργατών του. 
Να καλησπερίσουμε τον κ. Λούτση που είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Κύριε Λούτση καλησπέρα σας. Ακούσατε μόλις τις πληροφορίες που εμφανίζονται ως αντιδράσεις του MEGA για την 8η Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας. Τελικά έχουμε να κάνουμε όντως με αντιδημοκρατικές διαδικασίες στη Συνδιάσκεψη;

Ζ. Λούτσης: Τα όσα γράφει η αλβανική εφημερίδα δεν προέρχονται από δηλώσεις στελεχών του κόμματος των Ελλήνων, ταυτίζονται όμως με τις απόψεις μας πάνω σε αυτά που συμβαίνουν, αφού η Συνδιάσκεψη ολόκληρη ήταν μία αντιδημοκρατική διαδικασία. 
  
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δεν υπήρξε καμία αναφορά από την Ομόνοια και καμία πρόσκληση προς το MEGA;

Ζ. Λούτσης: Όχι. Το MEGA ότι κάνει το κάνει ανοικτά προς όλους. Ήμαστε πάντως επιφυλακτικοί γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τις εσωστρέφειες, την εσωτερική γκρίνια στους κόλπους του Ελληνισμού και ασχολούμαστε κυρίως με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα μας, όπως η απογραφή του πληθυσμού, ο νόμος για την παιδεία που έρχεται προς συζήτηση στην αλβανική Βουλή, το ιδιοκτησιακό κ.α.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Από τη Συνδιάσκεψη δηλαδή σας απέκλεισαν;
 
Ζ. Λούτσης: Δεν μας κάλεσε κανείς, παρότι εμείς στο πρώτο Συνέδριο του κόμματος των Ελλήνων προσκαλέσαμε την Ομόνοια και τον πρόεδρο της, αφού θεωρούμε ότι μεταξύ μας τουλάχιστον πρέπει να επικοινωνούμε ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση για τα κοινά προβλήματα μας.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εκτός όμως από στέλεχος του MEGA κύριε Λούτση είστε και Έπαρχος Φοινίκης. Ανεξάρτητα από την κομματική σας ιδιότητα, δεν θα έπρεπε σαν τοπικός άρχοντας που εκπροσωπεί μία περιοχή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να λάβετε πρόσκληση από την Ομόνοια;

Ζ. Λούτσης: Μα αυτό είναι και το λογικό. Από τη στιγμή που έστειλαν προσκλήσεις σε Αλβανούς πολιτικούς πως είναι δυνατόν να μην προσκαλούν Έλληνες Επάρχους; Αυτό θα ήταν και το αυτονόητο.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Παρ' όλα αυτά ο κ. Ντούλες στη Συνδιάσκεψη έστειλε μήνυμα ενότητας και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του κ. Καραμέλου, ο οποίος ενώ ήταν σε άλλο κόμμα προσχώρησε στην Ομόνοια. Πως κρίνετε αυτό το άνοιγμα;


Ζ. Λούτσης: Συγγνώμη αλλά ο κ. Ντούλες δεν κατάλαβε ακόμα την εξελικτική πορεία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Παραμένει ακόμα με τα στάνταρντς τα προσωπικά, που δεν έχουν καμία σχέση με τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Η Ομόνοια πλέον εξελίχθηκε σε κόμμα, αυτό το δηλώνουμε και θα αποδειχθεί και στην πράξη. Δεν μπορεί να προσκαλεί ο Ντούλε σε μία οργάνωση που είναι όλων των Ελλήνων. Την κίνηση αυτή θα έπρεπε να την έκανε ο πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Μπολάνος πριν από τη Συνδιάσκεψη.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κύριε Λούτση αφού σας ευχαριστήσουμε για την παρέμβαση σας θα θέλατε να προσθέσετε κάτι εν συντομία;

Ζ. Λούτσης: Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου το κόμμα των Ελλήνων θα πραγματοποιήσει στους Άγιους Σαράντα συζήτηση για την Παιδεία, με προσκεκλημένους τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς όλων των Ελληνικών Σχολείων της Βορείου Ηπείρου. Εκεί θα παρουσιάσουμε την πρόταση μας να ενταχθούν στο νόμο περί Παιδείας όλα τα δικαιώματα μας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, τα οποία και ταυτίζονται με τη Σύμβαση Πλαίσιο που αποτελεί μέρος του προγράμματος μας. 

1 σχόλιο:

  1. Φαίνετε αποδω πόσο πιεσμένοι ηταν τα παιδιά που κάνουν την εκπομπή μέσα σε μία μόνο ώρα. Συνέντευξη εξπρες, Όποιος τους άκουσε θα νόμιζε ότι τους κυνηγούσανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή