Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

«ΠΑΙΖΟΥΝ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ

«Πλάτη» στην Αλβανία βάζει η Ελληνική Κυβέρνηση!

Το ΥΠ.ΕΞ. ενέδωσε στις πιέσεις των Τιράνων και ανακάλεσε τον Έλληνα Πρόξενο στην Κορυτσά…

Πολλές οι «ανοιχτές πληγές» στο Ελληνοαλβανικό… μέτωπο

 

• «Πλάτη» στις πολιτικές επιδιώξεις των Αλβανών βάζει η Ελληνική Κυβέρνηση, σε μια περίοδο που το ανθελληνικό κλίμα για τους ομογενείς της Βορείου Ηπείρου εντείνεται, εν όψει βεβαίως και της απογραφής, που θα γίνει σε λίγους μήνες στην γειτονική χώρα. 

Χωρίς επίσημη δικαιολογία, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε τον Γενικό Πρόξενο Κορυτσάς Θεόδωρο Οικονόμου, λίγους μόλις μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του. Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του, πως στην επικείμενη απογραφή οι Ομογενείς θα πρέπει να δηλώσουν, ότι είναι Έλληνες και όχι Αλβανοί. 

Η άποψη αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αλβανική πλευρά (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.» τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου) και φαίνεται, ότι η Ελληνική ενέδωσε στις «πιέσεις» των Αλβανών, αποδεικνύοντας, ότι «παίζει» με το μέλλον των Βορειοηπειρωτών, αλλά και με την ασφάλεια στην περιοχή. 

Σε ανακοίνωσή τους, η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (Σ.Φ. Ε.Β.Α.) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.) ρωτούν τους αρμοδίους «Σε τι διαφωνούν με τα διατυπωθέντα από τον Πρόξενό μας; Μήπως οι Κορυτσαίοι δεν είναι Έλληνες; Μήπως οι Βορειοηπειρώτες δεν έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού στην επικείμενη απογραφή;».

ΟΙ «ΠΛΗΓΕΣ»…
 
Τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμη σοβαρή εξέλιξη στις σχέσεις των δυο χωρών το τελευταίο διάστημα. Οι κινήσεις της Αλβανικής πλευράς, εν όψει και της απογραφής, που έχει χαρακτήρα «τεστ», για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προκαλέσει ανοιχτά τους ομογενείς. Η Ελληνική Κυβέρνηση όμως δεν έχει αντιδράσει, τη στιγμή που σύσσωμη η Ομογένεια περιμένει βοήθεια.
Για παράδειγμα, τα Αλβανικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας περιέχουν προκλητικές αναφορές, όπως, ότι οι περιοχές, που έμειναν εκτός του Αλβανικού κράτους, είναι όλη η Βορειοδυτική Ελλάδα, οι Νομοί Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το βόρειο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας! Στο βιβλίο Ιστορίας υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την Τσαμουριά, όπου σημειώνεται, ότι βρίσκεται το νοτιοδυτικό μέρος της Κάτω Αλβανίας! Επίσης, οι μαθητές στη γειτονική χώρα διδάσκονται ακόμη πως έχουν το ίδιο… DΝΑ με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου και την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ…
 
Μια ακόμη προκλητική κίνηση είναι η απαγόρευση να φαίνεται ο Ορθόδοξος Σταυρός σε όσους τον φορούν! «Η Ελληνική Κυβέρνηση και κυρίως η Εκκλησία θα έπρεπε να αντιδράσει στα συγκεκριμένα… τερτίπια των Αλβανών, όμως για άλλη μια φορά μας αφήνει ακάλυπτους. Δεν θέλουν να δείχνουμε ότι είμαστε Χριστιανοί» λένε πολλοί Βορειοηπειρώτες.

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ 
 
Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές του χρόνου μια Αλβανική τρομοκρατική οργάνωση, η ACTOSH, είχε ανακοινώσει, μέσα από το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Αλβανίας (!), ότι θα χτυπήσει Βαλκανικούς στόχους, ανάμεσα στους οποίους Κόνιτσα (!) και Θεσπρωτία, για να προσαρτήσει τα εδάφη που, όπως αναφέρει, ανήκουν στην Αλβανία! Ανέφερε ακόμη, ότι διαθέτει «έναν ολόκληρο στρατό και μεγάλο οπλοστάσιο»!
Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν υπήρξε αντίδραση από την Ελληνική πλευρά, κάτι που ανησυχεί όλο και περισσότερο τους Βορειοηπειρώτες.

«ΜΟΝΙΜΩΣ…»
 
Όπως σημειώνουν ομογενείς, σε καθημερινή βάση οι απειλές από Αλβανούς εθνικιστές είναι πολλές. Άλλωστε, η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, επειδή μιλούσε… Ελληνικά είναι μια απόδειξη, ότι ο εθνικισμός των Αλβανών μπορεί να ξεπεράσει τα όρια. «Κάθε μέρα Έλληνες ομογενείς δέχονται απειλές και ζουν, κάποιοι από αυτούς, σε καθεστώς τρόμου» λένε πολλοί Βορειοηπειρώτες.
Ζητούν δε από την Ελληνική Κυβέρνηση άμεσα να τους προστατεύσει και να πάρει θέση στην ολοένα αυξανόμενη επιθετική πολιτική των Αλβανών.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 
 
«Αλήθεια, δεν θα έπρεπε να μάθει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τι κάνουν οι Αλβανοί, με την ανοχή της Κυβέρνησης Μπερίσα, στους Έλληνες ομογενείς;» διερωτούνται Βορειοηπειρώτες, που σχολιάζουν, πως η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας θα πρέπει να κριθεί κυρίως από τη συμπεριφορά στην Ελληνική μειονότητα. «Οι σχέσεις μεταξύ των μελών της Ε.Ε. πρέπει να είναι άριστες. Αν τελικά μπει η Αλβανία στην Ένωση, εγγυάται κανείς, ότι θα σταματήσουν οι συνεχείς προκλήσεις;» ρωτούν.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου