Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση εις μνήμην των Βορειοηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών Ευαγγέλου και Κωνσταντίνου Ζάππα

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 

Εκδήλωση  εις μνήμην των  Βορειοηπειρωτών  ευεργετών του  Ζαππείου Μεγάρου
Ευαγγέλου και Κωνσταντίνου Ζάππα 

Το Ζάππειο  Μέγαρο, φιλοξένησε στις 20.2.2011 μία μεγαλειώδη εκδήλωση εις μνήμην των ευεργετών  του. Διοργανωτές το Παγκόσμιο Συμβούλιο  Ηπειρωτών, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, η Ένωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου και η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζαππείου Μεγάρου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. 

Στην ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα ξεδιπλώθηκαν οι γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Ευαγγέλου και Κωνσταντίνου Ζάππα από το Λάμποβο Βορείου Ηπείρου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών κ. Χαράλαμπος Καραθάνος, ο εκπρόσωπος του Ζαππείου Μεγάρου κ. Ιωάννης Ζώης, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών κ. Χρυσόστομος Δήμου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης κ. Ρένος Κυριακίδης, ο οποίος ήρθε  από την Κύπρο ειδικά για την εκδήλωση. 

Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικός χαιρετισμός από το Ελληνογεωργιανό Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Κάυκασος», χαιρετισμός του προέδρου της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νικολάου Ουζούνογλου και του προέδρου της Ένωσης Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου κ. Κώστα Νούσια, ο οποίος επισήμανε ότι με κάποιο απειροελάχιστο ποσό θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία Συμφωνική Ορχήστρα από Βορειοηπειρώτες, η οποία θα πρέσβευε την παραδοσιακή ελληνική και έντεχνη μουσική πέρα από τα σύνορα της χώρας και ευχήθηκε η εκδήλωση να μεταλαμπαδευτεί στο Λάμποβο Βορείου Ηπείρου (τόπο καταγωγής των ευεργετών) καθώς και στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινούπολης. 

Παραβρέθηκαν  η κ. Ευγενία Τσουμάνη βουλευτής  επικρατείας Ν.Δ. εκ μέρους του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Απόστολος  Μπαμίχας εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, ο κ. Κώστας Πανταζής γραμματέας νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Ιωάννης Δομάγερ πρόεδρος Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζαππείου Μεγάρου, ο κ. Παύλος Ιωαννίδης αντιπρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση, ο κ. Κωνσταντίνος Μπαντουβάς τέως υπουργός, ο κ. Μανώλης Μπαντουβάς γιατρός, ο κ. Δημήτριος Μητσάτσος πλοίαρχος πολεμικού πλοίου «Φαέθων» τραυματίας πολέμου της Κύπρου 1964 και ο κ. Αθανάσιος Σπυράκος τέως αντιδήμαρχος δήμου Αθηναίων εκπρόσωπος κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα  από την εξαιρετική Παιδική-Νεανική  Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα της ΕΡΤ, με μαέστρο τη φημισμένη  Νίνα Πατρικίδου, η οποία επιμελήθηκε και την καλλιτεχνική διεύθυνση.
Ειδικά  για την εκδήλωση δημιουργήθηκε  ο «Ύμνος για το Ζάππειο Μέγαρο» σε μουσική-ενορχήστρωση του Βορειοηπειρώτη Κώστα Νούσια και στίχους της Κωνσταντινουπολίτισσας Ζαππίδας ποιήτριας Στέλλας Λεοντιάδου. Τον ύμνο, που ακούστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, απέδωσαν εξαιρετικά η Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα της ΕΡΤ, η χορωδία του Ελληνογεωργιανού Συλλόγου «Ο Καύκασος» με μαέστρο τη Nino Meskhishvili και ο τραγουδιστής-καθηγητής μουσικής Γρηγόρης Κακούρης. Το κοινό χειροκρότησε θερμά τον Ύμνο και απαίτησε να ακουστεί και δεύτερη φορά, όπως και έγινε. Το μουσικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με την ταλαντούχα σολίστ βιολιού της Συμφωνικής Αλεξάνδρα Νούσια και γνωστά έργα κλασσικής μουσικής διάσημων συνθετών και έκλεισε με το «Χαρούμενο Σαββατοκύριακο» του Βορειοηπειρώτη Γιάννη Παπαδημητρίου. 

Το κοινό αποθέωσε τα παιδιά της Συμφωνικής για την άρτια μουσική τους παρουσίαση, καθώς και τους συντελεστές του Ύμνου. Ακολούθησε η απονομή μεταλλίων στη μαέστρο της Παιδικής-Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας υπό την αιγίδα της ΕΡΤ Νίνα Πατρικίδου και στη μαέστρο της χορωδίας του Ελληνογεωργιανού Συλλόγου «Ο Καύκασος» Nino Meskhishvili από τον πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος κ. Ηλία Δεμιρτζόγλου. Έπαινοι δόθηκαν εκ μέρους της Ένωσης Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου στα μέλη της Συμφωνικής  και της χορωδίας και στον τραγουδιστή Γρηγόρη Κακούρη. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωσε που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους την παρακολούθησαν. 

Χορηγοί της  εκδήλωσης: ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΓΛΥΝΑ» -  MAKSA TRAVEL - ΔΙΕΘΝΕΣ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ -  Π. ΚΟΥΡΤΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΟ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΜΠΟΥΡΝΤΕΝΗΣ & ΛΩΛΗΣ
Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ» - zougla.gr, ράδιοεννένα 98.9 – 
ΚΑΝΑΛΙ 9 

Κλέλια  Φανή Χαρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου