Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αυλώνας: Καθ' όλα νόμιμη η αλλαγή εθνικότητας

Συνέντευξη στην εφημερίδα Telegraf έδωσε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αυλώνας Καστριότ Μπραχιμούτσαϊ σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τις αιτήσεις για αλλαγή εθνικότητας από εκατοντάδες πολίτες. Οι απαντήσεις του δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.



Telegraf: Η αίτηση για την αλλαγή της εθνικότητας στηρίζεται νομικά;

Brahimuçaj: Βλέποντας το από το πρίσμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιστεύω ότι το αίτημα για αλλαγή εθνικότητας είναι νόμιμο. Σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία που δίνει τα περιθώρια έτσι ώστε με δικαστική απόφαση μπορείς να ζητήσεις αλλαγή εθνικότητας αν στηρίζεσαι σε στοιχειώδεις αποδείξεις.

Telegraf: Ποιες είναι οι αποδείξεις αυτές; Εσείς είχατε τέτοιες περιπτώσεις;

Brahimuçaj: Οι περιπτώσεις είναι πολλές και οφείλονται στην περίοδο της δικτατορίας. Πολλοί από τους πολίτες είχαν γονείς ελληνικής καταγωγής και το κομμουνιστικό καθεστώς τους υποχρέωσε να γίνουν Αλβανοί ή τους ανάγκασε από μόνοι τους πολλές φορές να ζητήσουν αλλαγή εθνικότητας. Μετά το 1990, όπου υπάρχουν πλέον οι ανθρώπινες ελευθερίες, οι πολίτες αυτοί, βασιζόμενοι στο νόμο, ζήτησαν αλλαγή εθνικότητας. Τονίζω ότι για την κατηγορία εκείνη που είχαν Έλληνες γονείς σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο το παιδί παίρνει την εθνικότητα των γονέων. Για μένα η δικαιοσύνη έχει εφαρμόσει το νόμο και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητούμε τις αποφάσεις της.

Telegraf: Εφόσον έχουμε να κάνουμε με την εφαρμογή του νόμου, γιατί τόσος θόρυβος;

Brahimuçaj: Το έχω συζητήσει και με συναδέλφους μου, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο θόρυβος είναι περιστασιακός και έχει σχέση με την επίσκεψη Γκατζογιάννη στην Αλβανία, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο.

1 σχόλιο:

  1. Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες για τη συνέντευξη αυτή αντλήθηκαν αρχικά από την ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ "ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR"

    ΑπάντησηΔιαγραφή