Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

O Εκπρόσωπος τoυ ΟΑΣΕ Μίλαν Μπίττο στα γραφεία του Κόμματος των Ελλήνων

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ 
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ      

ΕΕΜΜ - ΜΕGA

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη το μεσημέρι ημερομηνία 16.02.2011, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» έσπευσε ο επικεφαλής του γραφείου  του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη στο Αργυρόκαστρο κύριος Μίλαν Μπίττο και ανάπτυξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρόεδρο του Κόμματος  Ελλήνων κύριο Χρηστάκη Κίτσιο. 

Η επίσκεψη αυτή έγινε αμέσως μετά τη σκληρή ανακοίνωση που έκανε το Κόμμα στον αλβανικό τύπο για την αντισυνταγματική και παράνομη παρέμβαση ανωτάτου στελέχους του Συμβουλίου Δικαιοσύνης της Αλβανίας για την απαλοιφή των λημμάτων «εθνικότητα» και «θρήσκευμα» από το ερωτηματολόγιο της απογραφής και από τα ληξιαρχεία και, της εσκεμμένης προσβολής στο Συνταγματικό Δικαστήριο του νόμου «Περί των ληξιαρχείων» από τον πρόεδρο του πρωτοδικείου Αγίων Σαράντα ως αντισυνταγματικός στην καταγραφή της εθνικότητας.

Ο κύριος Κίτσιος, αφού ευχαρίστησε  τον κύριο Μπίττο για την επίσκεψη, τον ενημέρωσε  για το πρόγραμμα, το καταστατικό  και τη δραστηριότητα του κόμματος και επικεντρώθηκε εκτενώς στις πρόσφατες προσπάθειες συγκεκριμένων κύκλων να αμφισβητήσουν το Σύνταγμα,τους νόμους και τις Ευρωπαϊκές Συμβάσεις που ισχύουν στην Αλβανία για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, προκαλώντας σύγχυση, φοβία και αβεβαιότητα κυρίως στους ΄Ελληνες για την ύπαρξή τους και το μέλλον τους. Εμείς, τόνισε ο κύριος Κίτσιος είμαστε  υπέρ της ελεύθερης έκφρασης της εθνικής ταυτότητας του κάθε πολίτη και θεωρούμε ότι για τους ΄Ελληνες είναι απαραίτητη η διασάφηση πόσοι είναι πραγματικά, πού βρίσκονται και ποια δικαιώματά υποχρεούται να σεβαστεί το κράτος. 

Την καταγραφή και επαναφορά της εθνικότητας την καθιστά απαραίτητη και η πικρή πραγματικότητα του παρελθόντος που το απολυταρχικό καθεστώς αλλοίωσε αυτό το στοιχείο όχι μόνο σε μεμονωμένους μειονοτικούς, αλλά και σ’ ολόκληρες περιοχές όπως ήταν η Χειμάρρα το έτος 1945, της οποίας αφαίρεσαν και το δικαίωμα του ελληνικού σχολείου. Σχετικά με τους παράγοντες της δικαιοσύνης που ανέλαβαν πρόσφατα την εκστρατεία κατά της καταγραφής της εθνικότητας, είπε ο κύριος Κίτσιος, κρίνουμε ότι θέλουν να καλύψουν με τον ψευτοπατριωτισμό την έκδηλη διαφθορά τους στο όνομα της δικαιοσύνης και του νόμου. 

Δεν ταυτιζόμαστε καθόλου με τη δήλωση του κ. Σπαχί ότι με την επαναφορά της εθνικότητας θίγεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, επειδή αυτοί οι ΄Ελληνες που υπήρχαν, έστω και αν σε αρκετούς απ΄αυτούς καταργήθηκε αυθαίρετα η εθνικότητα, αποτελούσαν διαχρονικά στην Αλβανία σοβαρό παράγοντα σταθερότητας και προόδου. Τέτοιες ενέργειες απαξιώνουν τους νόμους, προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών που έχουν την ιδιότητα του μειονοτικού και δημιουργούν έτσι προϋποθέσεις για αμφισβήτιση της Δημοκρατίας.

Εκ μέρους του  ο κύριος  Μπίττο τόνισε ότι είναι  δικό σας βασικό δικαίωμα να έχετε  άμεση πολιτική εκπροσώπηση και  θεωρούμε ότι είναι πολύ θετικό που  η Εθνική Ελληνική Μειονότητα έχει το δικό της κόμμα και δεν παραπέμπει την εκπροσώπησή της στα μεγάλα κόμματα. Είμαστε πλήρως ξεκάθαροι για τους στόχους του Κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» και αφού στη συζήτησή μας διευκρινίσαμε την αναγκαιότητα προσδιορισμού της εθνικότητας στα ληξιαρχεία, θα μεταφέρω τις ανησυχίες σας στον προϊστάμενο του οργανισμού μας στα Τίρανα, ο οποίος είναι και αρμόδιος να επικοινωνήσει με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Σχετικά με τις τοπικές εκλογές ο κύριος Μπίττο διευκρίνισε ότι θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου γιατί είναι μια  από τις απαίτησεις της Ευρώπης για την εκπλήρωση των στόχων της Αλβανίας στην πορεία ένταξής της και εύχομαι το κόμμα σας να αναδείξει τους καλύτερους εκπροσώπους.



΄Αγιοι Σαράντα 16.02.2011                      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Mprabo sto MEGA epitelous brethike kapoios na milisei anoikta kai gia thn ethnikotita tis Himarras kai na to thesei diethnos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή