Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Οι Βορειοηπειρώτες μια γροθιά ενόψει της απογραφής!


Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

Η ανάκληση του Έλληνα Προξένου Κορυτσάς πυροδότησε νέες προκλήσεις των Αλβανών εναντίον της Ελλάδος και της Εθνικής μειονότητας. Τα Τίρανα πιέζουν ασφυκτικά τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Αυξήθηκαν μάλιστα μετά την ανάκληση του Προξένου Θεόδωρου Οικονόμου.

Ο Έλληνας Πρόξενος στην Κορυτσά, σε μια μάλιστα περιοχή, όπως και η Χειμάρα, που οι Αλβανοί αμφισβητούν την ελληνικότητά της, δήλωσε το αυτονόητο: Να μην φοβηθούν οι Βορειοηπειρώτες να πουν ότι είναι Έλληνες. Συγκεκριμένα είπε τα εξής σημαντικά: «Οι παππούδες σας είναι Έλληνες, εδώ έγιναν ένδοξες μάχες, ο ελληνικός λαός ήταν πάντα παρών εδώ. Πρέπει να μάθετε τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν σε όλους τους τομείς του αλβανικού κράτους και ειδικά στην περιοχή που αντιπροσωπεύει τη Βόρεια Ήπειρο».

Ο Πρόξενος είπε αυτά που θα έλεγε ο καθένας προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι Έλληνες και να αυτοπροσδιοριστούν άφοβα. Εκπλήσσει η ανάκληση του Προξένου. Η Ελληνική κυβέρνηση ενέδωσε σε ανοίκιες αλβανικές πιέσεις. Με την ανάκληση αυτή απλά αυξήθηκαν οι ορέξεις των Αλβανών και τους δόθηκε το δικαίωμα να μετέλθουν βίαια μέσα, προκειμένου να αποτρέψουν τους Έλληνες να αυτοπροσδιοριστούν.

Στην Κορυτσά, καθώς και στη Χειμάρα, περιοχές τις οποίες το προηγούμενο καθεστώς δεν είχε εντάξει στις μειονοτικές ζώνες, ο κίνδυνος κατατρεγμών και πιέσεων είναι υπαρκτός.
Eίναι κρίμα, σε μια περίοδο που το ελληνικό στοιχείο πιέζεται αφόρητα, που ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός βρίσκεται σε έξαρση, που οι καταπιέσεις εις βάρος των Ελλήνων της Χειμάρας αυξάνονται, όταν οι Αλβανοί επίσημα διεκδικούν ολόκληρη την Βορειοηπειρωτική Ελλάδα, τους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, η ελληνική κυβέρνηση να μένει αδιάφορη και με τον τρόπο της να «βοηθάει» τις ανήκουστες μεθοδεύσεις των Αλβανών εις βάρος του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.

Αλβανικοί εθνικιστικοί κύκλοι απειλούν καθημερινά τους Έλληνες. Πολλοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, γιατί φοβούνται φανατισμένους Αλβανούς, οι οποίοι συμπεριφέρονται χειρότερα ακόμη και από τους μπράβους του Ενβέρ Χότζα.
Η Ελληνική Πολιτεία ασφαλώς και γνωρίζει την τεράστια εθνική σημασία που έχει η επικείμενη απογραφή στην Αλβανία. Και οι μεν Αλβανοί (παλιά μου τέχνη κόσκινο) κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τους Έλληνες να δηλώσουν την ελληνική τους καταγωγή, αλλά να προσφέρουμε εμείς «χέρι βοηθείας» στους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, κάπως ηχεί παράξενα και φαίνεται δυσερμήνευτο.
Ήδη δημιουργείται κλίμα εκφοβισμού μετά την ανάκληση του Προξένου. Φοιτητές του Πανεπιστημίου των Τιράνων ανάρτησαν πανό με υβριστικά συνθήματα εις βάρος της Ελλάδος και της Ομογένειας.

Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, περιμένουν ολόθερμη στήριξη από τον μητροπολιτικό κορμό και κάθε είδους διευκολύνσεις. Όμως, με τον τρόπο που ενήργησε αποθράσυνε τους Αλβανούς, ενώ, αντίθετα, αποθάρρυνε τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες να μεταβούν στους τόπους της καταγωγής τους για να απογραφούν.
Πίστη μας είναι ότι οι Βορειοηπειρώτες, όπως πάντα, δεν θα καμφθούν από τις συνεχιζόμενες πιέσεις. Άλλωστε, η πορεία τους μέχρι σήμερα ως πολίτες του αλβανικού κράτους δεν έχει να επιδείξει τίποτε άλλο εκτός από βαναυσότητες, φυλακίσεις, εκτοπίσεις και εξορίες.
 
Η κατάφωρη αδικία τους οδήγησε στα 1914 να ξεσηκωθούν και μετά από αιματηρές θυσίες να ανακηρύξουν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και να επιτύχουν ευρεία αυτοδιοίκηση. Και μετά την οριστική χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων αφέθηκαν στο έλεος των Αλβανών. Το 1934-35 έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία, προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και δικαιώθηκαν. Τα ελληνικά σχολεία επαναλειτούργησαν.

Το ίδιο συνέβη και στη δεκαετία του 1940 με την ιταλική κατοχή της Αλβανίας και την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου από τον ελληνικό στρατό. Δυστυχώς, μετά την οπισθοχώρηση του ελληνικού στρατού, τα ίδια και χειρότερα για τους Έλληνες.
Μετά το 1945 αρχίζει η οδυνηρή περίοδος της δικτατορίας του Χότζα. Περίοδος σκοτεινή, απάνθρωπη, βάρβαρη. Χιλιάδες οι Έλληνες, «εχθροί του λαού», «κουλιάκοι», που θανατώθηκαν, γέμισαν τις φυλακές, εξορίστηκαν, γελοιοποιήθηκαν, για μόνο το λόγο ότι ήταν Έλληνες και εξέφραζαν τα ελληνικά τους φρονήματα. Οι άνθρωποι είχαν χάσει την ψυχική τους ισορροπία. Είχαν καταντήσει «μαζάνθρωποι», είχε σβήσει κάθε ικμάδα ζωής και κάθε ατομική πρωτοβουλία. Πλήρωσαν με αίμα και δάκρυα οι Έλληνες την 45χρονη δικτατορία του προλεταριάτου του Ενβέρ Χότζα. Και ανέτειλε «φως ανέσπερο», ήρθε η ευλογημένη μέρα, γκρεμίστηκαν τα είδωλα και επανήλθε και στην Αλβανία η Δημοκρατία, η «πλέρια» ελευθερία.
Δυστυχώς και πάλι οι Βορειοηπειρώτες κάτω από την «Δαμόκλειο σπάθη». Οι κατατρεγμοί, οι προπηλακισμοί, οι βιαιότητες συνεχίστηκαν.
Πολύ φοβούμαστε ότι οι βιαιότητες αυτές θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Οι Αλβανοί εθνικιστές θα επιδιώξουν να ματαιώσουν τον αυτοπροσδιορισμό των Ελλήνων.
 
Στη σημερινή συγκυρία δεν απομένει τίποτε άλλο για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, παρά η συνένωση, η συσπείρωση, η συναδέλφωση και η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, μακριά από διχαστικά συνθήματα, από διαφοροποιήσεις και ανούσιες διακρίσεις. Να κωφεύσουν χρειάζεται οι Βορειοηπειρώτες στις διάφορες σειρήνες, που προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν, να δώσουν τα χέρια και, σεβόμενοι τους νόμους του κράτους που ζουν, με τον δυναμισμό τους και την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν τα αναφαίρετα μειονοτικά τους δικαιώματα.

Οι ηγέτες των Βορειοηπειρωτών να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αφήσουν τις μικροφιλοδοξίες και να συνενώσουν τον κόσμο. Να αναπτερώσουν το ηθικό τους, ώστε με θάρρος και χωρίς φόβο να προσέλθουν στις κάλπες και να γράψουν στο χαρτί «Έλληνας».
Είμαστε βέβαιοι ότι οι Βορειοηπειρώτες, όπως ξεπέρασαν κατατρεγμούς και κλυδωνισμούς και κράτησαν όρθια την εθνική τους συνείδηση, θα ξεπεράσουν και τώρα τις δυσκολίες και θα αποδείξουν τη φυλετική τους καταγωγή.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Αναφερεστε στο αρθρο σας σχετικα με τους Τσαμηδες το γεγονος οτι του χρονου θα γιορτασουνε την δηθεν γεννοκτονια απ'τον Ελληνικο στρατο. Ευχης εργον αν γινει αυτο για να τελειωσουμε και με τους απογονους οι οποιοι γλιτωσαν απο τον Ελληνικο στρατο μετα το τελος του πολεμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή