Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία: ιστορική νίκη των Κούρδων

Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που προτάθηκαν από το BDP,  κύριο κουρδικό κόμμα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 12 Ιουνίου στην Τουρκία ήταν οι πρώτοι νικητές, με 36 έδρες έναντι 22 το 2007, παρά την πολύ αθέμιτη εκστρατεία και νοθείες σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα στην κουρδική περιοχή .

Δεκαπέντε κόμματα συμμετείχαν στις εκλογές με 7.695 υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εξουσία από το 2002, κέρδισε το 49,95% των ψήφων έναντι 46,6 % το 2007, εξασφαλίζοντας μια τρίτη συνεχόμενη θητεία, αλλά έχασε έδρες, 326 έναντι 344 το 2007. 

Το αποτέλεσμα αυτό δεν ενισχύει τον Ερντογάν για την υλοποίηση των σχεδίων του, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου συντάγματος με προεδρικό σύστημα, και θα χρειαστεί τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, παρά την συντριπτική νίκη του.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) ήρθε δεύτερο με 25,94% των ψήφων (135 έδρες) έναντι 20,88%, ακολουθούμενο από το εθνικιστικό ΜΗΡ (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) με 12, 98% (53 έδρες) έναντι 14,27% το 2007. Το μόνο κόμμα που αύξησε τις έδρες του είναι το CHP, δήλωσε ο Κεμάλ Kilicdaroglu, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ το κόμμα διεκδικούσε περίπου το 30% των ψήφων.

Το κουρδικό Μπλοκ κέρδισε 36 έδρες

Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι του Μπλοκ «Εργασία, Δημοκρατία και Ελευθερία», που υποστηρίζεται από το κύριο κουρδικό κόμμα BDP, είναι ο πρώτος νικητής των εκλογών, αποστέλλοντας 36 υποψήφιους (6,63% έναντι 5,24%) στο κοινοβούλιο έναντι 22 το 2007. 
Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται η Λεϊλά Ζάνα, βραβείο Ζαχάρωφ και Χατίπ Ντκικλ, τώρα στη φυλακή, αλλά επίσης ο Ertugrul Kurkcu, ηγέτης του φοιτητικού κινήματος του 1968.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Συνασπισμός, κέρδισε σε 17 πόλεις: Ντιγιαρμπακίρ (6 έδρες από τις συνολικά 11), Χακάρι (3 από τις 3), Σιρνάκ (3 από τις 4), Mαρντίν (3 από τις 6), Βαν (4 από τις 8), Μπατμάν (2 από τις 4), Μυς (2 από τις 4), και από μία έδρα σε Κωνσταντινούπολη, Ούρφα, Μερσίνα, Σιίρτ, Μπιτλίς, Αγκρι, Ιγκντίρ, Μπίγκολ, Άδανα, Καρς.
Το BDP παρουσίασε ανεξάρτητους υποψήφιους για να παρακάμψει το εκλογικό όριο του 10% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, για να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο. Το όριο αυτό που είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, αποσκοπεί να εμποδιστούν οι Κούρδοι να εισέρθουν στο Κοινοβούλιο.

Το ΑΚΡ υπέστη μια αποκαρδιωτική ήττα στις κουρδικές πόλεις
Όπως μετά τις προηγούμενες εκλογές, το BDP θα σχηματίσει μια ομάδα στο κοινοβούλιο, και γίνεται μια αναπόφευκτη δύναμη για το κουρδικό ζήτημα. 

Η νίκη των Κούρδων σημαίνει επίσης την αποτυχία της κυβέρνησης του ΑΚΡ για την πολιτική του ανοίγματος, που μετατράπηκε σε σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει το BDP ως «τρομοκρατικό» και είχε υπερασπίσει τη θανατική ποινή, δηλώνοντας «Αν ήμασταν εμείς, θα είχαμε κρεμάσει τον Οτσαλάν», σχολιάζοντας την ποινή της ισόβιας φυλάκισης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Το ΑΚΡ υπέστη μεγάλη ήττα σε πολλές κουρδικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ντιγιαρμπακίρ, Μαρντίν, Σιρνάκ, Αγκρι, Βαν, Μπιτλίς, Καρς και Σιίρτ. Ωστόσο, το BDP αύξησε τις ψήφους του σε όλες τις πόλεις όπου παρουσίασε ανεξάρτητους υποψηφίους εκτός στο Ντερσίμ (Τουντσελί).

ΝΟΘΕΙΑ
Εκτεταμένη νοθεία και παραβιάσεις των δικαιωμάτων ψήφου παρατηρηθήκαν σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην κουρδική περιοχή. Μερικές ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες, παρακολούθησαν τις εκλογές στο τουρκικό Κουρδιστάν. Η παρουσία της αστυνομίας στα εκλογικά κέντρα καταγγελθήκε από τις κουρδικές και ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες.
Οι ψηφοφόροι αναγκάστηκαν να ψηφίσουν φανερά με την παρουσία στρατιωτών σε αρκετά χωριά του Ντιγιαρμπακίρ, Μπιτλίς, Κόνια, Αρνταχάν, Βαν, Ούρφα και Μπίγκολ. Πολλά ψηφοδέλτια που έφεραν μια σφραγίδα του ΑΚΡ βρέθηκαν σε πόλεις όπως τη Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.


Μια αθέμιτη και  μη διαφανή εκστρατεία

Η εκστρατεία ήταν πολύ αθέμιτη για τους Κούρδους ανεξάρτητους υποψήφιους, ενώ το ΑΚΡ οδήγησε μια εκστρατεία με ανεκτίμητο κόστος είναι και μη-διαφανή,  με αφίσες παντού, τηλεοπτικά σποτ σε κάθε οθόνη τηλεόρασης, ένα καθημερινό μηντιατικό  στρατό, με υποστήριξη της αστυνομίας για εκφοβισμό.
Το BDP ήταν το μόνο κόμμα που δεν έλαβε δημόσια κονδύλια για την εκστρατεία ενώ διέθετε κοινοβουλευτική ομάδα.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία των ανεξάρτητων υποψηφίων, η αστυνομία τρομοκρατούσε τους Κούρδους, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δεν έπαψαν να δημοσιεύσουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το BDP με σκοπό την ποινικοποίηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλούσε ασταμάτητα και προσπάθησε να εκφοβίσει κάθε αντιπολίτευση.
Περισσότεροι από 5.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.550 τις τελευταίες 53 ημέρες, συνελήφθησαν από την αστυνομία, εμποδίζοντας την προεκλογική εκστρατεία των Κούρδων υποψηφίων.
Επιπλέον, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) ακυρώσε στις 18 Απριλίου τις υποψηφιότητες  επτά ανεξάρτητων υποψήφιων, συμπεριλαμβανομένης της Λεϊλά Ζάνα, που προτάθηκαν από το BDP, αλλά αυτή η απόφαση είχε εξοργίσει τους Κούρδους και τελικά ακυρώθηκε για έξι από αυτούς.

με στοιχεία από LePost  (ιnfognomon.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου