Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Θύματα αυτού του είδους απογραφής είναι κυρίως οι Έλληνες-Βλάχοι της Αλβανίας

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Γραμματείας Παλιννοστούντων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Ν.Δ., προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

“Την 7η Ιουλίου 2011, η Αλβανική Βουλή ψήφισε τροποποιήσεις στο νόμο N. 8669/26-10-2010, «Περί απογραφής πληθυσμού και κατοικιών στην Αλβανία», τροποποιήσεις που ουσιαστικά απαγορεύουν και ποινικοποιούν τη διενέργεια ελεύθερης και δημοκρατικής απογραφής, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
   
Κατά τη συνεδρίαση του Αλβανικού Υπουργικού Συμβουλίου, στις 20 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός κ. Berisha δήλωσε ότι όλοι οι αλβανοί πολίτες θα μπορούν «ελεύθερα να δηλώσουν την εθνική τους καταγωγή  και το θρήσκευμα».

Παρόλα αυτά, λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις Berisha, δημοσίευμα της εφημερίδας Shqip, (25-07-2011), χωρίς να έχει διαψευστεί μέχρι στιγμής, αποκάλυψε την ύπαρξη νέου εντύπου απογραφής όπου αφαιρείται από το ερωτηματολόγιο η φράση, «Σε ποια εθνική ομάδα ανήκετε;» και αντικαθίσταται από την ερώτηση, «Σε ποια εθνοπολιτισμική ομάδα ανήκετε;». Με τις αλλαγές αυτές, οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία μετατρέπονται, εν μία νυκτί, από εθνική ομάδα σε εθνοπολιτισμική ομάδα.
   
Θύματα αυτού του είδους απογραφής είναι κυρίως οι Έλληνες-Βλάχοι της Αλβανίας, καθώς και άλλες μειονοτικές εθνικές ή πολιτιστικές ομάδες.
   
Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις μεθοδεύσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης στο θέμα της απογραφής.
Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει αμέσως και να ζητήσει από την Αλβανική Κυβέρνηση, την υιοθέτηση διαδικασίας απογραφής σύμφωνης με τους διεθνείς κανόνες και τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στοιχεία όπως η Εθνικότητα, η Γλώσσα και το Θρήσκευμα πρέπει να αποτελούν τα βασικά συστατικά της διαδικασίας απογραφής όντας αδιαπραγμάτευτα για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Δε μπορεί η Ελληνική Κυβέρνηση να εγκαταλείπει στην τύχη της την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
   
Η φίλη Αλβανία πρέπει να κατανοήσει, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ξεπερασμένες διαδικασίες στο ζήτημα της απογραφής και ταυτόχρονα να επικαλείται «ευρωπαϊκή πορεία», κριτής της οποίας –υπενθυμίζουμε- είναι και η Ελληνική Δημοκρατία.
Μόνο η υιοθέτηση του αρχικού σχεδίου, το οποίο είχε εκπονηθεί από την Αλβανική Κυβέρνηση βάσει οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζει ελεύθερη και δημοκρατική απογραφή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου