Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη του Προέδρου του Κόμματος EEMM-MEGA Χριστάκη Κίτσιου στην εφημερίδα “Shqip”

Κύριε Κίτσιο, το Κόμμα σας είναι ο νεότερος πολιτικός φορέας στη χώρα, που εμφανίστηκε ως φράξια εντός των πολιτικών φορέων εκπροσώπησης της Μειονότητας. Ποιες είναι οι δυσκολίες, αλλά και τα πλεονεκτήματα του φορέα σας στο πολιτικό αυτό πεδίο;

94Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα την περίοδο 1991-1992 εκπροσωπούνταν στο Αλβανικό Κοινοβούλιο μέσα από τους 5 βουλευτές της Ομόνοιας. Όταν όμως, βάσει ενός νόμου του Κοινοβουλίου, η Ομόνοια πια δεν θεωρούνταν πολιτικός φορέας, άρχισε να εκπροσωπείται από το ΚΕΑΔ, ένα Κόμμα παναλβανικό, που «ανέλαβε» να εκπροσωπεί όλες τις μειονότητες της Αλβανίας.
Ο τρόπος αυτός εκπροσώπησης στα 20 τελευταία χρόνια αποδείχτηκε αναποτελεσματικός. Αντί να προβληθούν τα δίκαια αιτήματα της Μειονότητας, διαμορφώθηκε ένα κατεστημένο, που φρόντιζε τα δικά του συμφέροντα και ξέχασε τα συμφέροντα του τόπου. Υπό τις συνθήκες αυτές, αξιοποιώντας και την τροποποίηση του νόμου Περί Πολιτικών κομμάτων, του 2000, γεννήθηκε η ανάγκη ίδρυσης ενός νέου φορέα με καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που να εκπροσωπεί μόνον την Ελληνική Μειονότητα και όχι τις Μειονότητες της χώρας.
Έτσι, το MEGA δεν αποτελεί φράξια, αλλά είναι ανεξάρτητος, αυθεντικός πολιτικός φορέας, που φιλοδοξεί να αναλάβει την ευθύνη για την προώθηση των αιτημάτων των Ελλήνων, να ξαναβρεί τη δημοκρατία, που χάθηκε και να εφαρμόσει τις δημοκρατικές διαδικασίες σε όλη τη λειτουργία του.
Στόχος μας δεν είναι η συμμετοχή ξεχωριστών προσώπων στην κορυφή της κρατικής πυραμίδας, αλλά σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και διοίκησης. Η πείρα έδειξε ότι η κορυφή της πυραμίδας δεν βλέπει τι γίνεται στη βάση, ενώ τα προβλήματα είναι ακριβώς στη βάση, στην παιδεία, την υγεία, το υποθηκοφυλακείο, στις δομές της Αστυνομίας ή των δικαστηρίων, όπου οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τα αληθινά προβλήματα της καθημερινότητας, εκεί ακριβώς, θα λέγαμε, που εμφανίζονται και τα αποκρουστικά φαινόμενα διακρίσεων. Τούτο, δε σημαίνει ότι θα υποβαθμίσομε την εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο.
Αντίθετα, εκεί στοχεύουμε να στείλουμε άτομα, που δεν ξεχνούν ποτέ εκείνους που τους στέλνουν, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Γιατί, το σημερινό κατεστημένο, είναι έτοιμο να δώσει τις πιο άγριες μάχες για τον εαυτό του, όπως αποδείχτηκε στις τελευταίες τοπικές εκλογές της 8 Μάη. Η πίεση, που ασκήθηκε πάνω στο νέο μας Κόμμα εκ μέρους του κατεστημένου, η μαύρη προπαγάνδα, η αγορά συνειδήσεων, η πρωτόφαντη επιστράτευση όλων των εγκάθετων και των έμμισθων, έδειξαν πόσο σαθρά είναι τα θεμέλια τους, έδειξαν το φόβο μπροστά στη γνησιότητα και τη φρεσκάδα του νέου φορέα της Μειονότητας. Τα αποτελέσματα των εκλογών, όμως, είναι τέτοια που και οι ίδιοι συνειδητοποίησαν  πως τη Μειονότητα δεν θα μπορέσουν να την κρατήσουν παραπάνω δεμένη στην άμαξά τους και να τη σέρνουν πίσω τους.

Ποια είναι τα εκλογικά αποτελέσματα και ποια η εκπροσώπησή σας στις τοπικές συμμαχίες;

Μολονότι το MEGA  δεν είχε παρά ένα χρόνο πολιτικής δραστηριότητας, τόλμησε να κατέβει στο στίβο ανεξάρτητο, αυτόνομο, να μετρήσει τις δυνάμεις του, τις δυνατότητες, να κοιτάξει κατάματα τους ψηφοφόρους, να τους μιλήσει καθαρά για τα μεγάλα θέματα του τόπου και της κοινωνίας. Αν και από τον εκλογικό νόμο δεν μας επιτρέπονταν να έχομε δικούς μας εκπροσώπους στις Εκλογικές Επιτροπές, πήραμε 30 συμβούλους.
Είχαμε σπουδαία παρουσία στην πόλη των Αγίων Σαράντα, όπου μας εμπιστεύτηκαν 800 ψηφοφόροι. Στην Επαρχία Φοινικιού κερδίσαμε και στις δύο αναμετρήσεις, ανεξάρτητα αν το Εκλογοδικείο, έδωσε αυθαίρετα την εντολή στο ΚΕΑΔ. Στις ίδιες Επαρχίες, το MEGA πήρε 5.000 ψήφους για τους συμβούλους και 7.000 για τους Επάρχους.
Το ΚΕΑΔ με την εικοσάχρονη εμπειρία και όλο τον μηχανισμό του επί ποδός, πήρε 7.000 ψήφους για συμβούλους και 11.000 για Έπαρχους. Τα αποτελέσματα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους, να συνεχίσομε το έργο μας, να τιμήσομε τους χιλιάδες ψηφοφόρους μας, να αναδείξομε εκεί που έχομε την παρουσίας μας, ένα νέο πνεύμα αντίληψης, διοίκησης και επίλυσης των προβλημάτων. Από την άλλη μεριά, τα αποτελέσματα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους ώστε στην επόμενη αναμέτρηση για το νέο Κοινοβούλιο το 2013, να κατεβούμε πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά.

Πως εκτιμάτε την έκθεση του ΟΑΣΕ για τις εκλογές της 8 Μάη;

Η έκθεση του ΟΑΣΕ διαπίστωσε ότι η εκλογική διαδικασία στην Αλβανία σημείωσε πρόοδο, αλλά δεν ήταν στα επίπεδα, που ζητούν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στην καταμέτρηση των ψήφων από τις δύο μεγάλες συμμαχίες, της δεξιάς και της αριστεράς ή στην εκδίκαση των διαφόρων ενστάσεων των μεγάλων κομμάτων στο Εκλογοδικείο, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για τις παραβιάσεις, τις νοθείες εις βάρος των μικρών και ανεξάρτητων κομμάτων όπως λ.χ. το MEGA, το οποίο είναι και το μοναδικό στην εκπροσώπηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Όσον αφορά τον Εκλογικό νόμο, είμαστε της άποψης ότι υπάρχουν περιθώρια για περεταίρω βελτιώσεις και στο θέμα αυτό θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η συμμετοχή των μικρών κομμάτων ή των ίδιων των Μειονοτήτων με σκοπό ώστε ο εν λόγω νόμος να εγγυάται την ακριβή ανάγνωση της βούλησης των πολιτών, πέρα από την απειλή της ηγεμόνευσης των μεγάλων κομμάτων.

Εσείς έχετε ενστάσεις και αν ναι, σε ποια Επαρχία η Δήμο;

Όπως τόνισα και νωρίτερα, οι ενστάσεις του MEGA  έμειναν εκτός της προσοχής των διεθνών παρατηρητών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και γενικότερα της αλβανικής πολιτικής. Στη Επαρχία Φοινίκης λ.χ. υπήρξε επανάληψη των εκλογών. Και στις δύο φορές, νικητής ήταν το MEGA, αλλά και τις δύο φορές το Εκλογοδικείο αλλοίωσε το αποτέλεσμα, κλονίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, αλλά και στην ίδια τη δημοκρατική διαδικασία.
Η ατιμωρησία των μελών του Εκλογοδικείου για την αλλοίωση του αποτελέσματος της 16 Αυγούστου 2011, την ώρα που το αποτέλεσμα των εκλογών κοινοποιήθηκε φανερά από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή υπέρ του υποψηφίου του MEGA, μας κάνει να σκεφτούμε για κατάχρηση αρμοδιοτήτων ακόμα και από το Ανώτερο αυτό όργανο. Κάνομε έκκληση στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό, στον ΟΑΣΕ, να ιδούν διοικητικά και πολιτικά την περίπτωση της Φοινίκης όπου ο υποψήφιος του MEGA και το ίδιο το MEGA  εκτελούνται πολιτικά χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αριθμοί, ούτε και οι επιτηδευμένες ενέργειες της συμμαχίας ΣΚ –ΚΕΑΔ, που επιβεβαιώθηκαν κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων.
Εμείς ως MEGA  αντιδράσαμε αμέσως μετά τη νοθεία στα ΜΜΕ του Αργυρόκαστρου, ανεξάρτητα αν τα ΜΜΕ δεν μεταδώσανε τίποτα, πράγμα για το οποίο εκφράζομε τη λύπη και την αγανάκτησή μας.

Η αντιπαράθεσή σας κατά την εκλογική περίοδο γινότανε με τους υποψήφιους του ΚΕΑΔ. Προς τι ένας τέτοιος ανταγωνισμός μεταξύ σας;

Εμείς είχαμε κατέβει στις εκλογές με συγκεκριμένο πρόγραμμα, με προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, στις επενδύσεις στις υποδομές, στην διάσωση και διάδοση των πνευματικών αξιών της Μειονότητας. Από την άλλη μεριά, προσπαθήσαμε να πλασάρομε μια νέα πνοή στο χώρο μας, να ξαναβρούμε τη δημοκρατία, που την χαντάκωσαν. Όλα αυτά τα απλά και φυσικά, εκλήφθηκαν ως απειλή από το άλλο κόμμα. Ως απειλή για την ίδια την υπόστασή του, για την νωθρότητα, που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια στην επίλυση των προβλημάτων, για την ανατροπή της ομάδας του κατεστημένου, που επικράτησε σε όλα τα επίπεδα και προσπαθεί να κρατηθεί ακόμα με νύχια και με δόντια. Ήταν ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στο παλιό, το συντηρητικό και το νέο, που ζητάει να βγάλει τη Μειονότητα από την αποτελμάτωση. Μια από τις μεγαλύτερες νίκες που έδρεψε το MEGA στις εκλογές αυτές ήταν ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι αντιλήφθηκαν πια ότι το ΚΕΑΔ είναι κόμμα όλων των μειονοτήτων στην Αλβανία, ενώ το MEGA εκφράζει και θα εκφράζει τα συμφέρονταν μόνον της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Το Σεπτέμβρη, έγινε γνωστό πως επίκειται κάποια πολιτική κίνηση, προπαντός από τους Έλληνες βουλευτές των μεγάλων κομμάτων. Πως κρίνετε μια τέτοια κίνηση και αν θα προτιμούσατε κάποιον από τους εν λόγω βουλευτές να εκπροσωπήσει το κόμμα σας; 

Οι εκ των άνω πολιτικές κινήσεις, πέρα από το μπούγιο και πέρα από τις προσωπικές στρατηγικές κάποιων ατόμων, δεν φέρνουν τίποτα το ουσιαστικό στο πολιτικό σκηνικό της Μειονότητας. Οι Έλληνες βουλευτές μπορούν να σηκώσουν την κάρτα τους υπέρ των θεμάτων της Μειονότητας, χωρίς να είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν σε ένα σχήμα. Στο Κοινοβούλιο έχουν περάσει νόμοι και τροποποιήσεις, που αφορούσαν τη Μειονότητα, αλλά δεν τους είδαμε να συμμετέχουν στις νομοθετικές ζυμώσεις. Όσον αφορά τις εκτός Κοινοβουλίου θεατρινίστικες δηλώσεις τους, δεν συγκινούν πια τη Μειονότητα.

Θεωρείτε ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των βουλευτών αποσκοπεί τη συνένωση των πολιτικών δυνάμεων της Μειονότητας και τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής ομάδας;

Εμείς ως MEGAδεν έχομε τέτοια πληροφόρηση, πέρα από τις γνωστές ανακοινώσεις του τύπου. Ασφαλώς, όταν μια συνένωση γίνεται σε υγιείς βάσεις και μετά από απαίτηση της βάσης, είναι καλοδεχούμενη. Το κόμμα μας δέχεται κάθε τέτοια κίνηση που είναι προς το συμφέρον της Μειονότητας, αλλά πιστεύομε πως η συνένωση δεν επέρχεται μέσα από πολιτικούς  ελιγμούς. Άλλωστε, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, όπως έδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις, αναζητάει μια νέα εκπροσώπηση, άμεση και ουσιαστική και αποφεύγει τις γνωστές φάρσες.

Υπάρχει πιθανότητα ένωσης του MEGA   με το ΚΕΑΔ.

Η ένωσή μας με όλους τους πολιτικούς παράγοντες της Μειονότητας και όχι μόνον με το ΚΕΑΔ  γίνεται μόνο πάνω σε μια πλατφόρμα, που εμπεριέχει θέματα ουσιαστικά όπως η εθνική ταυτότητα, το ιδιοκτησιακό, το εκπαιδευτικό, το πολιτιστικό, κλπ. Ένα επίκαιρο θέμα λχ είναι η απογραφή που θα λάβει χώρα τον Οκτώβρη κι εμείς ως κόμμα έχομε τις ευθύνες μας και θα καταθέσομε την δική μας προσφορά.

Τι διαφορά υπάρχει μεταξύ  MEGA   και Ομόνοιας και ποιες οι σχέσεις σας με την οργάνωση;

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης το MEGA  κήρυξε μεγαλοφώνως ότι ως κόμμα δεν είναι παρά η συνέχεια της Ομόνοιας. Γι’ αυτό και από τους πρώτους υποστηρικτές μας ήταν ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, είναι μέλη της οργάνωσης, που έχουν το θάρρος να στηρίξουν το όραμα για τη Μειονότητα, που το πνίξανε τα συμφέροντα των διαφόρων ατόμων και ομάδων.
Η τωρινή ηγεσία της Ομόνοιας είναι γαντζωμένη στο ΚΕΑΔ και δεν τολμάει να αναγνωρίσει και να εκφράσει την ιστορική αποστολή της, που είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της εθνικής μας ταυτότητας και να αντιληφθεί ότι πέρα από την αποστολή αυτή, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης για την οργάνωση.
Εντωμεταξύ, το ρόλο αυτό τον ανέλαβε το MEGA και η Μειονότητα με τη στάση του στις τελευταίες εκλογές αντιλήφθηκε ότι το νέο κόμμα εκφράζει τις ενδόμυχες ελπίδες της για επιβίωση και ανάπτυξη.

Καιρό τώρα συνεχίζει η συζήτηση για απογραφή στη βάση της εθνικότητας και της θρησκείας. Ποια είναι η θέση σας και ποια η διαφορά με το ΚΕΑΔ στο θέμα αυτό;

Η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία είναι μια πραγματικότητα. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης μια τέτοια πραγματικότητας δεν είναι τίποτα άλλο παρά δονκιχωτισμός. Εντωμεταξύ, είναι μια πραγματικότητα αποδεδειγμένη με όλα τα στοιχεία της, συμπεριλαμβανόμενων των στοιχείων της εθνικότητας και της θρησκείας. Η θέση μας στηρίζεται στις παραγράφους της Σύμβασης Πλαισίου για την Προστασία των Μειονοτήτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σύμβαση η οποία έχει επικυρωθεί και από το Αλβανικό Κοινοβούλιο.
Δηλώσαμε ότι είμαστε κατά των κυρώσεων, που μπήκαν με την τροποποίηση του νόμου τελευταία, οι οποίες ψηφίστηκαν κάτω από την πίεση κάποιων εθνικιστικών ομάδων. Είναι χρέος της Κυβέρνησης να δείξει την πρέπουσα σοβαρότητα, για να διεξαχθεί με διαφάνεια και αντικειμενικότητα η απογραφή και να αντιληφθεί πως είναι μια ακόμα δοκιμασία στην πορεία της χώρας προς την Ευρώπη. Τώρα, όσον αφορά την στάση του ΚΕΑΔ, έχομε τις επιφυλάξεις μας, γιατί ως κόμμα του Κοινοβουλίου θα έπρεπε να ασκήσει πίεση στην κατάλληλη στιγμή ώστε οι τροποποιήσεις για τις κυρώσεις να μην περάσουν.

Τώρα είστε πάνω σε οργανωτική διαδικασία ως κόμμα. Σε ποια ακριβώς φάση βρίσκεστε και ποια είναι τα κύρια στοιχεία μιας τέτοιας οργάνωσης;

Εντός του φθινοπώρου προσπαθούμε να ολοκληρώσομε την οργανωτική πλευρά του κόμματος σε όλη τη χώρα καθώς και στους κόλπους των μεταναστών μας. Μετά τις τοπικές εκλογές τα μέλη της Μειονότητας εκδηλώνουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο κόμμα, γιατί βάσει του Καταστατικού προσφέρεται στον καθένα το δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα τη θέλησή του, να ψηφίσει δημοκρατικά την ηγεσία και γενικότερα τα διοικητικά όργανα, πράγμα που έχει εκλείψει τα τελευταία 10 χρόνια. Η αρχή ένα μέλος – μία ψήφος, προϋποθέτει ενεργή συμμετοχή όλων των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και θα αποτελέσει νεωτεριστικό στοιχείο στην μεταδικτατορική περίοδο στη Μειονότητα.

    Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου