Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Παρακολουθείστε ολόκληρο το αφιέρωμα στον πωγωνίσιο χορό και την πωγωνίσια μουσική από την εκπομπή της ΕΤ3 "Ελλήνων Δρώμενα"





Ελλήνων Δρώμενα "Πωγωνίσιος"

Το ταξίδι της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ, αυτή τη φορά ξεκινάει από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από την περιοχή του Πωγωνίου, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, εκεί όπου βρέθηκε ο φακός της εκπομπής και κατέγραψε τις τοπικές εσωτερικές δονήσεις και τις αφηγήσεις των κατοίκων, για ένα χορό που καθρεφτίζει τον πολιτισμό τους σε όλες του τις διαστάσεις. Τον Πωγωνίσιο.

Ο Πωγωνίσιος, είναι ο χορός που συμπυκνώνει για τους Ηπειρώτες την διαχρονική τραγουδιστική και μουσικοχορευτική έκφρασή τους, αφού συμπεριλαμβάνει και αγκαλιάζει την αρχαία Ελληνική παράδοση, με την ανημίτονη πεντατονική κλίμακα, αλλά και τη σύγχρονη μουσική ταυτότητα της περιοχής του Πωγωνίου, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την «δωρικότητα», την λιτότητα και την ομαδικότητα. 


ΤΟ ΟΡΑΜΑ συμπληρώνει: Ακούστε και τις ιδιαίτερες αναφορές στη Δερόπολη και το Πωγώνι του Αργυροκάστρου, όπως στο 7ο λεπτό, αλλά και μετά το 23:30 για τα "βαριά" πωγωνίσια "χτυπήματα" (χτύπα Πέπελη). Δείτε ολόκληρη την εκπομπή (41:19 λεπτά), αξίζει από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου