Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Κωνσταντινούπολη: Κλείνουν τρία ιστορικά ελληνικά σχολεία


Τρία σχολεία που ανήκουν στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης θα κλείσουν επίσημα, λόγω έλλειψης μαθητών, ανοίγοντας το δρόμο στην κοινότητα να αξιοποιήσει την μεγάλη αξία των τριών κενών κτιρίων», σύμφωνα με εκπροσώπους του ιδρύματος.
“Η κοινότητα είχε ανεπιτυχώς κάνει έκκληση προς τις αρχές επί χρόνια να κλείσουν  τα σχολεία”,  είπε ο  Λάκης Βίγκας, μέλος  της Γενικής Διεύθυνσης των Βακουφιών και εκπρόσωπος των ελληνικών ιδρυμάτων στην Τουρκία, δήλωσε πρόσφατα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

«Δεν είχαμε κανένα μαθητή  επί χρόνια. Αυτή είναι μια ευνοϊκή απόφαση. Μια πρόσφατη δικαστική απόφαση παραχώρησε στην κοινότητα το δικαίωμα να κλείσει το ιδιωτικό  Δημοτικό Σχολείο Κουρτουλούς στο Σισλί, το Αρναβούτκοϊ Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή Μπεσίκτας και το Λύκειο θηλέων Μπαλάτ Ιωακείμιον  στην περιοχή Φατίχ.
Μόνο εννέα ελληνικά σχολεία της κοινότητας θα παραμείνουν σε λειτουργία μετά το κλείσιμο αυτών των σχολείων.

Το 1870 λειτουργούσαν 40 σχολεία. Ο Βίγκας ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος με την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία μετά από αγώνες χρόνων, αφού η κοινότητα θα είναι πλέον σε θέση να  κερδίσει εισόδημα από τα κενά κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις, καθώς επί πολλά χρόνια εμποδίζονταν να το πράξουν. ‘Δεν είχαμε κανέναν σπουδαστή στα σχολεία αυτά από το 1979», είπε.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου