Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ο βετεράνος αγωνιστής της ΕΟΚΑ Γιάννης Σπανός στην εκδήλωση του ΔΡΑΣΙΣ - ΚΕΣ για τους Αυξεντίου και Παλληκαρίδη

Την προηγούμενη Πέμπτη 15 Μαρτίου η πατριωτική κυπριακή φοιτητική παράταξη ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. πραγματοποίησε στο οίκημα της εκδήλωση μνήμης για τους ηρωομάρτυρες του εθνικοαπελευθερωτικού - ενωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - '59, Γρηγόρη Αυξεντίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη, με αφορμή την επέτειο της θυσίας τους (3 Μαρτίου και 14 Μαρτίου 1957 αντίστοιχα).

Στην εκδήλωση έγινε ανάγνωση του βίου και των ηρωικών πράξεων των δύο εθνικών ηρώων από μέλη της ΔΡΑΣΙΣ - ΚΕΣ ενώ εκτελέστηκαν από το μουσικό σύνολο της παράταξης τραγούδια που υμνούσαν τον ηρωισμό των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.


Στην εκδήλωση επίσημος καλεσμένος και κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών κρατουμένων ΕΟΚΑ, κ. Γιάννης Σπανός ο οποίος ανέφερε της εμπειρίες του από την εποχή του ενωτικού αγώνα, ενώ συγκλονιστική χαρακτηρίζεται η σκηνή που περιέγραψε όταν στις φυλακές της Λευκωσίας του έδεσαν τις χειροπέδες μαζί με έναν άλλο συναγωνιστή που μέχρι τότε δεν τον γνώριζε:



«Τι ποινή σου επέβαλλαν;» ρώτησε ο Γιάννης Σπανός το παλικάρι 

«Με καταδίκασαν εις θάνατον!» απάντησε ο νεαρός

«Και πως λένε βρε αδέρφι;» ξαναρώτησε συγκινημένος ο Σπανός
«Ευαγόρα Παλληκαρίδη!»


Ο κ. Σπανός περιέγραψε την μαρτυρία της είδησης που μαθεύτηκε στις φυλακές για το ολοκαύτωμα του Γρηγόρη Αυξεντίου όταν έφεραν τη σωρό του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ για να την ενταφιάσουν. 


Όταν τελείωσε την ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών κρατουμένων ΕΟΚΑ δέχθηκε ερωτήσεις από τους Κύπριους φοιτητές.
Στην πρώτη ερώτηση για το τι συμβουλεύει την κυπριακή νεολαία να πράξει σήμερα ο κ. Σπανός απάντησε:


«Όταν ολοκληρώθηκε ο Αγώνας μας για την απελευθέρωση της Κύπρου, ήρθαμε να σπουδάσουμε οι νέοι στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τότε αποφασίσαμε να κάνουμε έναν αγώνα αντίστοιχο με αυτόν της ΕΟΚΑ και στη Βόρειο Ήπειρο. Αρχίσαμε να οργανωνόμαστε και πάλι υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού μας Γεώργιου Γρίβα - Διγενή. Όμως τελικά ενημερωθήκαμε ότι δεν θα ανεβαίναμε επάνω, αλλά θα κατεβαίναμε πάλι κάτω στην Κύπρο, γιατί είχαμε πληροφορίες ότι οι Τούρκοι ετοίμαζαν την ανταρσία τους. Και πραγματικά κατεβήκαμε για να ξαναπάρουμε τα όπλα, εγκαταλείποντας πάλι τις σπουδές μας.
Ήμασταν λοιπόν έτοιμοι να αγωνιστούμε όχι μόνο για την ιδιαίτερη πατρίδα μας αλλά και για την Ήπειρο. Γιατί με την Ήπειρο και με την Κωνσταντινούπολη και με τα όνειρα της φυλής είχαμε περάσει τη νιότη μας. Μια νιότη που τη βλέπω τώρα και αναρωτιέμαι "δεν θα 'ταν καλύτερο από τα 74 χρόνια σου να ξαναγίνεις 24 για να κάνεις εκείνα που δεν μπόρεσες να εκτελέσεις τότε;". 
Πραγματικά το σκέφτομαι. Τώρα όμως είμαι γέρος, τι να κάνω;
Και έτσι δέχομαι τις προσκλήσεις σας για να έρχομαι να σας λέω μερικές παλιές κουβέντες.
Αλλά πιστεύω ότι μέσα από αυτές τις κουβέντες κρύβονται κάποιες αλήθειες. Δεν σας λέω  να πάρετε τα όπλα, κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά σας λέω ότι ο Αγώνας παιδιά σας περιμένει». (χειροκροτήματα)


Αφού αναφέρθηκε στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης ο κ. Σπανός συμβούλευσε του νέους, όσοι λίγοι κι αν είναι αυτοί που ενδιαφέρονται, να αναλάβουν μία δράση διαφώτισης της κοινωνίας για τα εθνικά θέματα, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα του 1940 "Έλληνες γρηγορείτε, η φυλή κινδυνεύει". 


Το σχόλιο μας: Κακόμοιρε Γιάννη Σπανέ που αγωνίστηκες μέσα από την ΕΟΚΑ!
Από ποιους νέους περιμένεις σήμερα προκοπή; Από αυτούς της Κύπρου που σε μεγάλο ποσοστό ψηφίζουν το ΑΚΕΛ που σας πρόδωσε ή από αυτούς της Βορείου Ηπείρου που η ιδιαίτερη πατρίδα τους σημαίνει μόνο χορούς και πανηγύρια;   

Εσύ πάντως καλά κάνεις και τα λες γιατί πάντα θα υπάρχουν και οι λίγοι που θα παίρνουν παράδειγμα από τους αγώνες και το όραμα της δικής σου γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου