Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ιστοσελίδα ΣΦΕΒΑ: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε το Άγιο Πάσχα στη Βόρεια Ήπειρο


Μεγαλοπρεπώς γιορτάστηκε κι εφέτος το  Πάσχα το Ιερό, το Πάσχα το Τερπνόν, το Ευλογημένον Πάσχα απ’ όλους του Χριστιανούς Ορθόδοξους ανά γης, όπως γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς και σε όλο το χώρο της Βορείου Ηπείρου.


Η Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, ο ευλαβής κλήρος και οι εκκλησιαστικές επιτροπές της κάθε ενορίας έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι δύο σημαντικότερες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδος, η Μεγάλη Παρασκευή, όπου ακολουθούν τα Πάθη του Κυρίου και η περιφορά του Επιταφίου και το Μεγάλο Σάββατο που σημαίνει την Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, να ακολουθούντων από κάθε πιστό σε κάθε ενορία.

Οι ιερείς, που καλύπτουν από επτά - οκτώ ενορίες ο καθένας, έβαλαν τα δυνατά τους ώστε να μεταφέρουν τα μηνύματα της Μεγάλης Εβδομάδος, τα Πάθη του Κυρίου, την Ανάσταση του, τον «θάνατον, θάνατον πατήσας και την εν της μνήμας η ζωή χαρισάμενος» σε κάθε ενορία, παρά τις δυσκολίες και το βαρύ φορτίο.

Δεκάδες εκατοντάδες πιστοί από την κάθε ενορία και πάρα πολλοί που επέστρεψαν από την Ελλάδα για να γιορτάσουν το Άγιο Πάσχα στα πάτρια εδάφη, κοντά στους γονείς τους, ακολούθησαν τα Πάθη του Κυρίου, συνόδευσαν τον στολισμένον Επιτάφιο, έλαβαν το Άγιο Φως και εκφώνησαν όλοι μαζί το «Χριστός ανέστη».
Ένα «Χριστός ανέστη» που τους είχε απουσιάσει για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, όταν το αθεϊστικό κομμουνιστικό καθεστώς του αλήστου μνήμης Ενβέρ, κατέστρεψε εκκλησίες, Ναούς και  μοναστήρια, άλλα τα μετέτρεψε σε αποθήκες και στάβλους, φυλάκισε  ιερείς και αντικατέστησε την θρησκευτική θεωρία και λατρεία- θεωρώντας την όπιο για το λαό-  με την  κομμουνιστική μαρξιστική ιδεολογία και λατρεία.
Ένα «Χριστός ανέστη», το μοναδικό του μακαριστού Γέροντα Σεβαστιανού, που άκουγαν  κρυφά διαμέσου του ραδιοφωνικού σταθμού της Κόνιτσας. Ήταν αυτό ένα βάλσαμο, ήταν ένα κίνητρο, ήταν ένα σήμα πως θα ξανάρθει η μέρα που θα το  εφώναζαν ελεύθερα και μεγαλόφωνος, όπως τους δίδασκε Εκείνος, ο μεγάλος Ιεράρχης.

Κάθε Πασχαλιά, μαζί με το «Χριστός ανέστη» που τώρα λένε ελεύθερα και μεγαλόφωνος την ώρα της Ανάστασης, έρχεται στο νου του κάθε Βορειοηπειρώτη και το «Χριστός ανέστη και η Βόρεια Ήπειρος ανέστη» του αείμνηστου Σεβαστιανού, του  Ανθρώπου που αγωνίστηκε και έκλεισε τα μάτια του  γι’ αυτό το όραμα. 

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου