Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της ΝΔ για την 98η επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας


17/05/12
Συμπληρώνονται σήμερα, 98 χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. Tον Φεβρουάριο του 1914 οι Βορειοηπειρώτες, αρνούμενοι να υπαχθούν στο τότε νεοσύστατο αλβανικό κράτος, επαναστάτησαν. 
Στη Συνθήκη του Λονδίνου (17-30 Μαϊου 1913) οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν να συγκροτηθεί η Αλβανία ως ανεξάρτητο κράτος. Τα σύνορα του νέου κράτους καθορίστηκαν με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (17 Δεκεμβρίου 1913). Στο αλβανικό κράτος συμπεριελήφθη και το Βόρειο τμήμα της Ηπείρου το οποίο είχε ήδη απελευθερωθεί κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), από τον ελληνικό στρατό.
 
Οι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων που αγνόησε τόσο την εθνική τους ταυτότητα όσο και την εκπεφρασμένη βούλησή τους για ένωση με την Ελλάδα, επαναστάτησαν και δημιούργησαν την Ανεξάρτητη Πολιτεία της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914), η οποία νομιμοποιήθηκε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας την 17η  Μαΐου 1914.
 
Το πρωτόκολλο παραχωρούσε πλήρες καθεστώς Αυτονομίας (εκπαιδευτικής, θρησκευτικής, δικαστικής, διοικητικής) στους νομούς  Αργυροκάστρου και Κορυτσάς και υπεγράφη από την Αλβανία και  έξι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής ήτοι Η. Π. Α, Γαλλία, Αγγλία, Αυστρο-Ουγγαρία, Γερμανία και Ρωσία και την τότε αλβανική Κυβέρνηση. 
 
Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας ήταν η νικηφόρα έκβαση και συνιστούσε δικαίωση των αγώνων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
 
Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, όμως, και τα συνακόλουθα γεγονότα διέκοψαν τη συνέχιση της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας.
 
Θέματα που αντιμετωπίζονταν από τα άρθρα του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας έχουν συμπεριληφθεί σήμερα, στη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμβαση την οποία έχει υπογράψει και αποδεχθεί, αλλά δεν εφαρμόζει η Αλβανία.
 
Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζοντας το χρέος και καθήκον προς την ιδιαίτερη πατρίδα, συνεχίζει τον αγώνα για πλήρη απόδοση και σεβασμό, εκ μέρος της Αλβανίας, όλων των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όπως αυτά προβλέπονται από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και από όλες τις Διεθνείς Συμβάσεις που έχει αποδεχτεί και υπογράψει διαχρονικά η Αλβανία.
 
Για τον Τομέα Βορειοηπειρωτών της Νέας Δημοκρατίας η φυσική και εθνική επιβίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στη γενέθλια γη, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο εθνικό στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου