Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Δηλώσεις Αντιδημάρχου Χιμάρας Βύρωνα Ζώτου


Για το σχέδιο ανάπτυξης

Η μελέτη του σχεδίου ανάπτυξης τελείωσε τον Δεκέμβριο του 2011, το ανακοινώσαμε για να το δει ο κόσμος, να κάνει τις παρατηρήσεις του, ώστε να δώσει την άποψη του και ενδεχομένως να το διορθώσει. Για δύο μήνες στην είσοδο του Δημαρχείου υπήρχε ένα κουτί όπου οι πολίτες συγκέντρωναν τις απόψεις τους. Τις συγκεντρώσαμε στις 5 Μαρτίου, κοιτάξαμε ποιες παρατηρήσεις ήταν εφαρμόσιμες, ποιες ήταν αυτές που μπορούσαν να βοηθήσουν το σχέδιο και στα τέλη Μαρτίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χιμάρας και από την Περιφέρεια Αυλώνας και περιμένουμε την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Για το σχέδιο ανάπτυξης να πούμε ότι είμαστε ο ένας από τους δύο Δήμους, γιατί όλα τα Δημαρχεία πρέπει να καταθέσουν το δικό τους σχέδιο, που το έχουμε καταθέσει και περιμένουμε την έγκριση. Πιστεύω ότι η έγκριση θα δοθεί το συντομότερο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αρμοδιότητα να κάνει τμηματικές μελέτες και αλλαγές σε κάποια συγκεκριμένα τμήματα χωρίς να χρειασθεί έγκριση από αλλού.

Για τις άδειες πολεοδομίας  

Πρέπει να μάθουν όλοι ότι πρώτο κριτήριο είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας, είναι ένα θέμα που παραμένει προβληματικό για την περιοχή μας γιατί δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας να βοηθήσει τους δημότες να αποκτήσει ο καθένας τον τίτλο ιδιοκτησίας του. Δεν θέλω να μπω σε προπαγάνδα που έχει γίνει «όχι είναι δικό μου αυτό το κομμάτι δεν το παίρνει κανένας». Μόνο εδώ μπορεί να του ακούσει κανείς αυτό, πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι του ανήκει κάτι χωρίς να έχει κάνει τις ανάλογες διαδικασίες. Εδώ έχει συμβεί κι αυτό δυστυχώς. Αν είναι το σπίτι π.χ. του πατέρα μου θα πάω να κάνω τις νόμιμες διαδικασίες για να περάσει στο όνομα μου, δεν μπορεί να έρθει εξ ουρανού, ούτε κανένας Δήμαρχος μπορεί να μου το φέρει έτοιμο αυτό. Οι πολίτες δεν ήταν ενημερωμένοι για πολλά θέματα που ήταν δική τους υπόθεση να λύσουν τα προβλήματα τους και προσπαθούμε να κάνουμε μία ενημέρωση.

Εμείς περιμένουμε δύο λύσεις για να μπορέσουμε να μπούμε στη διαδικασία ο κόσμος να αποκτήσει τον τίτλο ιδιοκτησίας που είναι πολυπόθητος και για τους πολίτες και για το Δημαρχείο. Αποκτώντας οι πολίτες τους τίτλους ιδιοκτησίας θα μπορέσει και το Δημαρχείο να κινηθεί με νόμιμες διαδικασίες ώστε να τους εξυπηρετήσει για αυτό που θέλουν.
Η πρώτη λύση είναι μία αίτηση που έχουμε κάνει για επανεξέταση των τίτλων για να εξακριβωθούν αμέσως και η δεύτερη είναι ένα προσχέδιο της κυβέρνησης που το περιμένουμε σύντομα για την επανεξέταση των τίτλων ιδιοκτησίας που έχουν δοθεί μέχρι τώρα. Πιστεύω το δεύτερο θα βοηθήσει πολύ αν θα εγκριθεί και εφαρμοσθεί. 
Η διαδικασία θα είναι εύκολη γιατί θα δημιουργηθούν επιτροπές που επιληφθούν του θέματος. Δεν θα περιμένουμε να τελειώσει ολόκληρη η διαδικασία για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να παίρνουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους. Αντιθέτως θα τελειώνει ένα τμήμα, οι δημότες μας θα μπορούν με αυτό το έγγραφο να πάρουν ένα προσωρινό τίτλο ιδιοκτησίας ο οποίος θα έχει μία ισχύ μέχρι τρεις μήνες για να μπορέσουμε να τον εφαρμόσουμε και μετά θα πηγαίνουν στο υποθηκοφυλακείο για να πάρουν τον τίτλο.

Όσο γρηγορότερα εφαρμοστεί έστω και ένα από αυτά τα δύο που περιμένουμε, είτε αυτά που έχουμε ζητήσει από μόνοι μας είτε αυτό που προβλέπει σαν προσχέδιο η κυβέρνηση, πιστεύω θα βοηθήσει τον κόσμο πολύ. Βέβαια αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, μπορεί να μας πάρει και όλο το χρόνο, ελπίζουμε να γίνει πιο γρήγορα.



Για τις άδειες οικοδόμησης

Από τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν και άλλαξε ο νόμος, οι δημοτικές αρχές σε όλη την Αλβανία δεν έχουν δικαίωμα να εκδώσουν άδειες οικοδόμησης. Οι Δήμοι που δεν άλλαξαν ηγεσία μπορούσαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να δώσουν άδειες, ενώ οι δημοτικές αρχές που ανέλαβαν για πρώτη φορά δεν μπορούσαν να δώσουν άδειες κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού γιατί ήταν οι διαδικασίες όπως η σύσταση επιτροπής πολεοδομίας που δεν ήταν δυνατόν να γίνει εντός διμήνου ούτε να συγκεντρωθεί η επιτροπή για να δίνει άδειες. Κανονικά ήταν μη εφαρμόσιμο. Μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι το νέο Δημαρχείο στη Χιμάρα δεν έχει προλάβει να δώσει ούτε άδεια για περίφραξη, πόσο μάλλον για κτίρια.     

Για την τουριστική ανάπτυξη

Χρειάζεται πολύ δουλειά, γιατί τουρισμός δεν είναι πόσοι θα έρθουν, ο κόσμος που θα έρθει έτσι κι αλλιώς την ξέρει τη Χιμάρα και την αγαπάει. Αλλά οι συνθήκες που έχουμε εμείς μέχρι τώρα δεν είναι στο σημείο που θα είμαστε ελκυστικοί για τους τουρίστες. Εκτός από τη φυσική ομορφιά σε άλλα θέματα είμαστε σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Μπορεί να έγιναν κάποιες προσπάθειες από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως οι δρόμοι για τις ελκυστικές παραλίες, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό λύνει το πρόβλημα, από τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και στην υδροδότηση και στην ηλεκτροδότηση και σε άλλα θέματα. Κάναμε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουμε το νερό και το ηλεκτρικό τουλάχιστον για την τουριστική περίοδο με όσα μέσα έχουμε. 
Όσον αφορά την αποχέτευση έχει γίνει δουλειά στην πόλη της Χιμάρας, είναι αντιμετωπίσιμη η κατάσταση, γιατί έχουν γίνει και οι υποδομές και προσπάθειες σωστές για να είναι σε ετοιμότητα. Εκεί που χρειάζεται δουλειά είναι στα χωριά, όπως επίσης και για το θέμα της καθαριότητας λόγω της μεγάλης πυκνότητας το καλοκαίρι.

1 σχόλιο:

  1. Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις παραχωρήθηκαν σε συνεργάτη μας στις αρχές Απριλίου πριν τις κατεδαφίσεις στις παραλίες της Χιμάρας από την Πολεοδομία Αυλώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή