Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Κάποτε ο Χρουστσόφ στον τόπο μας


(από το απόρρητο ημερολόγιο του Σοβιετικού ηγέτη)


Κάποια καλοκαιρινή μέρα του 1959, όταν ο Νικίτα Σεργκέγιεβιτς Χρουστσόφ επισκέφτηκε τη φίλη του τότε Αλβανία, επιστρέφοντας αφήνει γραμμένα στο απόρρητο προσωπικό του ημερολόγιο, που βρέθηκε μετά το θάνατό του τα παρακάτω, που ο Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Γεωργίου εμφάνισε στο βιβλίο του ‘‘Βόρειος Ήπειρος’’ η συνεχιζόμενη εθνική τραγωδία.

Να τι γράφει ο Χρουστσόφ:

«Κατά την επίσκεψή μου στην Αλβανία, πρώτο 15ήμερο Ιουνίου 1959, κινήθηκα σχεδόν σ’ ολόκληρη τη χώρα και διαπίστωσα μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις βόρειες και τις νότιες περιοχές της.
Στη νότιο Αλβανία η πολιτιστική ανωτερότητα αλλά και η εθνολογική ιδιαιτερότητα είναι καταφανέστατη αφού ο πληθυσμός στη συντριπτική του πλειοψηφία αποτελείται από Έλληνες.
Σε αντίθεση με τη βόρεια Αλβανία οι νότιες περιοχές, χάρις στο Ελληνικό στοιχείο, παρουσιάζουν μια πολύ ανώτερη πολιτιστική εικόνα, κάτι το εντελώς ξεχωριστό από την υπόλοιπη χώρα.
Αυτή την πολιτιστική υπεροχή όμως των Ελλήνων του νότου, οι σύντροφοί μας Αλβανοί φαίνεται ότι όχι μόνο δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν, αλλά όπως κατάλαβα προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξαφανίσουν.
Όταν επισκέφθηκα τους Σαράντες (Αγ. Σαράντα) ένα πανέμορφο λιμάνι στην Αδριατική, με υποδέχτηκαν ενθουσιώδη ελληνικά πλήθη, που ζητωκραύγαζαν συνέχεια στην Ελληνική γλώσσα.
Δημιουργήθηκε μια ατμόσφαιρά καθαρά ελληνική και μόνο οι άγριες φρουρές των αστυνομικών κι οι μορφές των Αλβανών επισήμων, θυμίζουν την αλβανική κρατική παρουσία.
Εξέφρασα την έκπληξη και τον θαυμασμό μου στον σύντροφο Ενβέρ Χότζα για την εντυπωσιακή παρουσία των Ελλήνων ο οποίος φανερά ενοχλημένος προσπάθησε να με πείσει, ότι πρόκειται για εξελληνισμένους γλωσσικά Αλβανούς»

Αυτές οι ολίγες γραμμές του Σοβιετικού ηγέτη, που είχαμε την τύχη να διαβάσουμε τα λένε όλα. Σαρώνουν τον χάρτινο πολιτικό χάρτη του δικτάτορα Χότζα εμφανίζοντας την ωμή πραγματικότητα. Καταδικάζουν όλα τα όσα ειπώθηκαν και επράχθησαν από τον ελληνομάχο δικτάτορα και τους ακόλουθούς του.
Και σήμερα ακόμα, ανιστόρητοι πολιτικάντηδες, ψευτοδημοκράτες ‘‘μορφωμένοι’’ επιδιώκουν την ίδια τακτική, την ίδια πολιτική ενάντιά μας.
Η ιστορική αλήθεια όμως προβάλλει με ατράνταχτα ιστορικά μνημεία, με αλάνθαστα ντοκουμέντα και αποκαλύπτει την πραγματικότητα.

Αυτό το γεγονός ήταν μια από τις αιτίες που διακόπηκαν οι σχέσεις της Αλβανίας με την τότε Σοβιετική Ένωση.


Επιμέλεια: Ανδρέας  Τσάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου