Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ο θάνατος του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Νικόλαου Σταύρου, αποτελεί μια από τις μεγάλες απώλειες του Ελληνισμού μας


του εκδότη Θόδωρου Βεζιάνη

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Ουάσιγκτον, Νικόλαος Σταύρου, γνωστός ακαδημαϊκός, ήταν μια από τις λίγες «μαχητικές φωνές» του Ελληνισμού στον αμερικανικό πανεπιστημιακό χώρο.

Είχε γεννηθεί στη Γριάσδανη της Βορείου Ηπείρου και έγραψε βιβλία και μελέτες για σειρά θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας, αλλά κυρίως αρκετά άρθρα σε αμερικανικά ΜΜΕ για τα «δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που καταπατήθηκαν βάναυσα από τις αλβανικές αρχές», όπως υπογράμμιζε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Σταύρου είχε ιδρύσει και διεύθυνε το περιοδικό «Mediterranean Quarterly», το οποίο θεωρείτο ένα από τα πιο αξιόλογα έντυπα πολιτικού περιεχομένου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Σε συνάντηση του καθηγητή Ν. Σταύρου με τον κ. Θεόδωρο Βεζιάνη στην Ουάσιγκτον, σε θερμή φιλική ατμόσφαιρα τόνισε: «Κοιτάξτε, ως Έλληνες, έχουμε πολλές ικανότητες, μάλιστα και δυνατότητες, πολλές φορές. Το κλειδί της επιτυχίας μας είναι η πραγματική ενότητα, ειδικά στις δύσκολες στιγμές. Ο Ελληνισμός της Β. Ηπείρου βρίσκεται ήδη σε δύσκολες στιγμές. Εκείνο που τρομάζει όλους τους αντίπαλούς μας είναι το γεγονός μήπως ενωθούν οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες…»

Αυτή η μακρά συζήτηση έγινε η αφορμή περασμένου πρωτοσέλιδου στην εφημερίδα «ΤΟ ΟΡΑΜΑ».  Είναι τα δικά του σοφά λόγια, τα οποία πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας: «Προσέξτε μήπως ενωθούν οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, γιατί τότε  φίδι που μας έφαγε..!»
                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου