Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ο ταλαντούχος κλαρινοπαίχτης


του Θόδωρη Παππά

  Το Πωγώνι έχει πολλούς καλούς κλαρινοπαίχτες , μα τον τελευταίο καιρό ανέδειξε έναν από τους καλύτερους, το Βαγγέλη Μάτσια.
 Γεννήθηκε στην Τσιάτιστα το 1986. Το Δημοτικό και Γυμνάσιο το τελείωσε στην Αθήνα. Από μικρός ακόμα του άρεσε η μουσική, γι’ αυτό και συνέχισε το σχολείο της μουσικής, όπου ασχολήθηκε με το κλαρίνο.
Δεν αρκέστηκε με τόσο` πάει και σ’ έναν ιδιώτη μουσικό, όπου έμαθε να παίζει λαϊκούς χορούς, τους χορούς του Πωγωνίου και άλλων περιοχών. Ένα διάστημα πάει μαζί με τους θείους του, τον Μιλτιάδη και τον Λάκη Οικονόμου. Απ’ αυτούς έμαθε πολλά. 
Πρωτοεμφανίστηκε με το κλαρίνο στο χέρι στο γλέντι των Τσιατιστινών στην Αθήνα. 
Εκεί άφησε όνομα. «Ταλαντούχος, ταλαντούχος είσαι Βαγγέλη», έλεγαν όλοι που πήραν μέρος στο γλέντι.

  Στο χωριό έπαιξε στο 9ο Αντάμωμα Πωγωνησίων. Μόλις τον είδαν οι χωριανοί και οι Πωγωνήσιοι να βγάζει το κλαρίνο από τη θήκη, να αλλάζει το καλάμι, να βάζει το πόδι το ένα απάνω στο άλλο και να ακουμπάει την καμπάνα του κλαρίνου στη μύτη της κοντούρας και με εκείνα τα μικρά και ευκίνητα δάχτυλά του, να περνά πάνω κάτω τα κλειδιά του κλαρίνου και να προστάζει βιολινίστα, κιθαρίστα, λαουτιέρη και τον ντεφιτζή να κουρδίσουν τα όργανα, με το κλαρίνο στο στόμα ακούστηκε μια φωνή: Πάμε!

Στο διάστημα αυτό τα μάτια όλων είχαν στραφεί στην ορχήστρα και ιδιαίτερα σ’ αυτό το αδύνατο παιδί, που δεν έβγαζε το κλαρίνο από το στόμα για πολύ ώρα.
 Ακούστηκαν και φωνές, που έλεγαν: Αυτός ο πιτσιρικάς θα βγάλει το γλέντι πέρα; Δεν έχει στήθος για κλαρίνο. Τα είπαν αυτά, γιατί δεν τον γνώριζαν. Μετά αφού τον άκουσαν πείστηκαν.
 Το γλέντι συνέχισε ως αργά την επόμενη μέρα.
  Και που δεν έπαιξε ο Βαγγέλης. Αρχίζοντας από το Πωγώνι, στα χωριά των Αγίων Σαράντα, στο Λάμποβο, στο Λιμπόχοβο και αλλού. Παντού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις ο μικρός μα μεγάλος «μαστοράκος», όπως τον λένε.

 Έρχεται ο Αύγουστος, θα αρχίσουνε τα γλέντια στα χωριά. Έχει πολύ δουλειά ο Βαγγέλης. Από εμάς ευχές και συγχαρητήρια.Εύγε του!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου