Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Εμείς τι κάνουμε;!


                                                        της Άννας Γκάγκαλη

Η ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου, ακόμα και αν κάποιους τους ενοχλεί, είναι αδιαμφισβήτητη. Παρ’ όλα αυτά, η γειτονική μας χώρα προσπαθεί να μας αφανίσει με οποιονδήποτε εφικτό τρόπο.
Οι εκκλησίες σε όλα τα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, έχουν καταστραφεί και λεηλατηθεί αρκετές φορές. Όπως όλοι γνωρίζουμε το 1967, με το καθεστώς του Χότζα,  ο ίδιος είχε αναθέσει την κατάργηση όλων των θρησκειών, εκκλησιών και μοναστηριών. Οι πιστοί όμως δεν πτοήθηκαν, και κρυφά βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους, πήγαιναν σε αυτές. Το περίφημο λοιπόν αυτό αθεϊστικό κράτος στράφηκε κατά της εκκλησίας, για να τις μετατρέψει αργότερα σε στάβλους, λέσχες, καφενεία… Ωστόσο, το Αλβανικό κράτος μέχρι και σήμερα συνεχίζει με κάθε τρόπο την δίωξη των ορθοδόξων Ελλήνων.

Ένα σοβαρό θέμα επίσης είναι τα σχολεία. Παλαιότερα, η ελληνική γλώσσα ήταν η κυρίαρχη. Με το πέρασμα των χρόνων όμως, έγινε υποδεέστερη και κυριάρχησε η αλβανική. Από το 1933, αφότου καταργήθηκαν τα ελληνικά σχολεία, από τα 589 που λειτουργούσαν έως το 1914, το 1925 μειώθηκαν στα 78, ενώ το 1933 λειτουργούσαν μόνο 10(!). Η απόφαση αυτή λοιπόν, στερούσε το δικαίωμα στους Έλληνες Ηπειρώτες να διδαχθούν την μητρική τους γλώσσα και πόσο μάλλον την Ιστορία. Αυτά είναι ελάχιστα από την προπαγάνδα για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου από τις Αλβανικές κυβερνήσεις. 
Γιατί λοιπόν εμείς δεν προπαγανδίζουμε τις θέσεις μας; 
Ακόμα και εμείς ως πολίτες πρέπει να γίνουμε φορείς διάδοσης του Ελληνισμού. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να διαδώσουμε για τον πολιτισμό μας και τους αγώνες μας; Γιατί να υπάρχει έλλειψη παιδείας αλλά και εσωτερικής συνοχής με την ιστορία. 
Γιατί να ενδιαφερθεί ο Ρώσος ή ο Αμερικάνος για την επίλυση του Μακεδονικού ή του Βορειοηπειρωτικού όταν εμείς δεν έχουμε δείξει ότι ενδιαφερόμαστε; Αφού βλέπουμε τι θα έρθει γιατί δεν αντιδρούμε; Δεν υπάρχει καλό και κακό, αλλά συμφέρον και απώλεια.

Όλοι μας, είχαμε δει και ακούσει από τα ΜΜΕ τον Αύγουστο του 2010 για την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα. Ο λόγος της δολοφονίας του; Επειδή μίλαγε ΕΛΛΗΝΙΚΑ! 
Που είναι η πολιτική μας οργάνωση λοιπόν; Τι κάνουμε εμείς ως Βορειοηπειρώτες για το θέμα αυτό; Πάλι, υπήρχε προπαγάνδα από τους Αλβανούς πλάθοντας διάφορα σενάρια. Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στην ελληνική και την αλβανική γλώσσα είναι πώς στα πάτρια εκείνα χώματα, μιλάνε την ελληνική γλώσσα συνεχώς επί 3000 χρόνια!

Άλλο ένα σημαντικό γεγονός, είναι η πρόσφατη εκδήλωση στο Μαυρομάτι, που είχε ως σκοπό την διαμαρτυρία για την υποτιθέμενη ‘’γενοκτονία’’ των Τσάμηδων από τους Έλληνες. Είδαμε περίπου 4000 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν νέοι. Η μεγάλη συμμετοχή των νέων οφείλεται στο γεγονός ότι η Αλβανική προπαγάνδα πετυχαίνει τον σκοπό της, αφού τα ΜΜΕ και η εκπαιδευτική ύλη που διδάσκεται στα σχολεία, παραπληροφορούν αποκρύπτοντας την αλήθεια για τα πραγματικά γεγονότα που έγιναν την εποχή εκείνη. 
Η δική μας η νεολαία που είναι; Στις δικές μας πορείες γιατί δεν παρευρίσκονται και οι συμμετοχές είναι ελάχιστες; 
Η αμέλεια στο μεγαλείο της! Είμαστε τόσο καλά βολεμένοι όλοι μας και δεν το ξέρουμε; 
Όταν συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της ζημιάς που έχουμε κάνει με την αδιαφορία μας, τότε θα είναι πολύ αργά. (Αν και ήδη είναι πολύ αργά…)

Χρέος μας είναι να οργανωθούμε. Το Διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο μας δίνει πάρα πολλά δικαιώματα τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να διεκδικήσουμε άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου