Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Β. Μπολάνος στο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ: Η απογραφή μας δεν θα έχει καμία εγκυρότητα και αναγνώριση


Η εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR του Ράδιο Άστυ (90,6 FM) την Τετάρτη 11 Ιουλίου είχε ως πρώτο τηλεφωνικό προσκεκλημένο τον πρόεδρο του Γ.Σ. της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνο ο οποίος μίλησε για την προετοιμασία της απογραφής πληθυσμού των Βορειοηπειρωτών που θα διοργανώσει η ίδια η οργάνωση.
Ο κ. Μπολάνος είπε πολλά και διάφορα για την πρακτική της διεξαγωγής αλλά η ουσία του πράγματος βρίσκεται στις απαντήσεις που έδωσε στους παραγωγούς Αθηνά Κρεμμύδα και Αλέξανδρο Κορακίδη σχετικά με τη νομική αναγνώριση αλλά και την ανταπόκριση που μπορεί να έχει από διεθνείς παράγοντες ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μέσον πίεσης εκτός Αλβανίας.

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Όσον αφορά την νομική εγκυρότητα και την αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς πως εξασφαλίζονται;

B. Mπολάνος: Αυτό δεν μπορεί να το εξασφαλίσει για δύο λόγους. Το πρώτο είναι γιατί η κυβέρνηση της κάθε χώρας είναι η αρμόδια αρχή που θα βγάλει το αποτέλεσμα το οποίο θα είναι σεβαστό και προς τους διεθνείς οργανισμούς. Αλλά από τη στιγμή που η απογραφή που έγινε πρόσφατα δεν έγινε με βάση τις οδηγίες όπως ανέφερα προ ολίγου τότε αυτό μας δικαιώνει και θα μας επιτρέπει το επιχείρημα το δικό μας.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εσείς κύριε Μπολάνο μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής και την επεξεργασία των δεδομένων θα καλέσετε την αλβανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα ή και τους άλλους ευρωπαϊκούς φορείς;

B. Mπολάνος: Εμείς δεν θα καλέσουμε κανέναν να το αναγνωρίσει. Εμείς έχουμε ενημερώσει για όλα τα βήματα που έχουμε κάνει ως τώρα, αλλά εμείς...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Και ποιο είναι το νόημα τότε κύριε Μπολάνο;

B. Mπολάνος: Αυτό ήθελα να σας πω τώρα. Εμείς θα κάνουμε πάντα τη συζήτηση ξεκινώντας από τη δική μας απογραφή και αν ίσως δεν είναι έγκυρη κατ’ αυτούς θα είναι μια δημοκρατική απογραφή.


Η θέση μας: Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Βασίλης Μπολάνος είπε ότι αφού δεν έγινε σωστά η απογραφή από το αλβανικό κράτος παίρνει την πρωτοβουλία η Ομόνοια να μετρήσει από μόνη της τον ελληνικό πληθυσμό της Αλβανίας. Όμως εφόσον το κάνει αυτό παραδέχεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αναγνώριση ούτε από διεθνείς οργανισμούς, ούτε βέβαια από την Αλβανία, ενώ η Ελλάδα για άλλη μία φορά δεν εκφράζει ανοικτά τουλάχιστον κάποια θέση. 
Γιατί λοιπόν διεξάγεται αυτή η απογραφή; Μήπως για να συγκινηθεί πιο μετά η διεθνής κοινότητα, εάν δει ότι οι Έλληνες στην Αλβανία ξεπερνούν τους 400.000; 
Όποιον αριθμό και να βγάλουν τα αποτελέσματα της απογραφής πως θα χρησιμοποιηθεί και πως θα αξιοποιηθεί ως προς τις διεκδικήσεις του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού απέναντι στο αλβανικό κράτος αν δεν έχει καμία αναγνώριση;
Και ακόμα περισσότερο τι αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει στις μη αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές όπου υπάρχει όμως ιστορική αλλά και σημαντική (γιατί όχι και πλειοψηφική )παρουσία του Ελληνισμού, όπως στη Χιμάρα, στην Άρτα Αυλώνας, στην Πρεμετή, την Κορυτσά, στις Επαρχίες Λουκόβου, Τζάρας, Λυντζουριάς και σε άλλες βλαχόφωνες περιοχές; 
Ξέρουμε πολύ καλά ότι αν επιθυμούσαμε τόσο πολύ να διεξαχθεί μία δίκαιη απογραφή πληθυσμού, αυτό δεν το θέλαμε για το Πωγώνι, τη Δρόπολη, το Βούρκο και τα Ριζά, όπου ούτως ή άλλως υπάρχει επίσημη αναγνώριση του Ελληνισμού από το αλβανικό κράτος, αλλά για τις περιοχές όπου οι Έλληνες δεν έχουν τα εθνικά τους δικαιώματα που δικαιούνται.
Αλλά για εκεί όμως δεν φαίνεται να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποδείξουν την παρουσία συμπαγούς ελληνικού πληθυσμού υπάρχουν 

Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα μπαίνει σε μία πολιτική περιπέτεια μόνο και μόνο για να υπάρχει μία ηθική ικανοποίηση από τους "αποκλειστικούς αντιπροσώπους" ότι έκαναν ένα μεγάλο χρέος που "μετρηθήκαμε από μόνοι μας και ξέρουμε πόσοι είμαστε". Από ουσία όμως μηδέν. 
Από την άλλη δεν ήρθαν σε καμία απολύτως συνεννόηση, ούτε ακόμα και πρόσκληση δεν απηύθυναν σε άλλες πολιτικές δυνάμεις του χώρου ώστε να υπάρχει μία ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα. Ούτε με το Κόμμα των Ελλήνων, ούτε με τους Έλληνες αιρετούς που εκλέγονται με τα αλβανικά κόμματα, γιατί όπως και να το κάνουμε, μας αρέσει ή όχι, οι τελευταίοι εκπροσωπούν ένα σημαντικό ποσοστό των Βορειοηπειρωτών στην αλβανική Βουλή ή στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο πρόεδρος της Ομόνοιας στο τέλος της συνέντευξης του είπε ότι δεν αποκλείουμε κανέναν από αυτή την προσπάθεια και έχουμε ανοικτές τις πόρτες για όλους, όταν ρωτήθηκε για το αν θα έχουν τη συνεργασία και άλλων ελληνικών φορέων. 
Φυσικά κάτι τέτοιο μόνο ως ειρωνικό ακούγεται όταν δεν ζητάς ποτέ τη συνδρομή όλου του πολιτικού φάσματος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού αλλά τους ζητάς μόνο να συμμετέχουν σε μία μονοκομματική απογραφή σφυρίζοντας να σε ακολουθήσουν σαν να είναι πρόβατα. 
'Ολα δυστυχώς για το θεαθήναι συνεχίζοντας πιστά την πολιτική των πυροτεχνημάτων.

1 σχόλιο: