Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ενώ στα Τίρανα γίνονται φιέστες για τον μεγαλοπρεπή ναό, στη Βόρειο Ήπειρο καταρρέουν ιστορικές εκκλησίες

Τον περασμένο Ιούνιο εγκαινιάστηκε μεγαλοπρεπώς ο νέος Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο. Είναι αυτονόητο το πόσο μεγάλο ποσό θα σπαταλήθηκε για την ανέγερση αυτού του ναού και ως ένδειξη διαμαρτυρίας δεν γράψαμε τίποτα για αυτό το γεγονός αφού την ίδια στιγμή στο χώρο της Βορείου Ηπείρου υπάρχουν δεκάδες χριστιανικοί ναοί με ιστορία αιώνων, που αποτελούν σύμβολα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, οι οποίοι έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου και των φυσικών (και όχι μόνο) καταστροφών.
Με τα χρήματα που δαπανήθηκαν και δαπανόνται για την ανέγερση εκκλησιαστικών μεγάρων σε Τίρανα, Αργυρόκαστρο και αλλού θα μπορούσαν ίσως να είχαν επισκευαστεί όλοι οι ιστορικοί ιεροί ναοί στη Βόρειο Ήπειρο ώστε να σωθούν από την κατάρρευση. 

Είναι προκλητικό να βλέπουμε εικόνες σαν κι αυτές στα Τίρανα... 






... ενώ την ίδια ώρα στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Επισκοπή της Μαύρης Ρίζας, που χρονολογείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα...









(σημ.: Οι φωτογραφίες του Ιερού Ναού της Παναγίας της Επισκοπής είναι από σχετικό άρθρο του καθηγητή Παναγιώτη Μπάρκα από το ιστολόγιο "Βορειοηπειρώτης")

1 σχόλιο:

  1. Το καλύτερο θα ήταν πρώτα να ενημερωθείτε και μετά να κατηγορείται. Σας ενημερώνω πως α) εφόσον οι περισσότεροι παλαιοί ναοί έχουν χαρακτηριστεί μνημεία πολιτισμού της Αλβανίας η εκκλησία δεν επιτρέπετε να παρέμβει με κανένα τρόπο, άλλωστε λόγο θέλουν οι αλβανοί,
    β) όλοι λένε να χτισθούν οι ναοί, αλλά κανένας δεν πηγαίνει στην εκκλησία, ούτε συμμετέχει στην ζωή της, επιπλέον κάποτε όταν και χτίσθηκαν οι ναοί αυτοί οι πιστοί έχτισαν πρώτα την εκκλησία μετά τα σπίτια, γι’ αυτό να ζητάμε αλλά όταν δίνουμε κάτι.
    γ) τι εύκολα θύματα των αλβανών γινόμαστε όταν κατηγορούμε την εκκλησία η όταν είμαστε διχασμένοι. Δεν καταλαβαίνουμε πως οι εκκλησία πέρα από κάθε άλλοι οργάνωση η κόμμα μπορεί και μας κρατά ενωμένους, ζωντανούς, μας δίνει δύναμη να επιβιώσουμε εμείς οι έλληνες μέσα σ’ αυτήν την καταιγίδα επιθέσεων.
    Δ) το τελευταίο, νομίζει κανείς ότι ο Μακαριότατος δεν γνωρίσει τι κάνει η την αγαπάει κανείς άλλος την εκκλησία περισσότερο από αυτών που έχει αφιερώσει την ζωή του. Δεν νομίζω ! Ο ναός στα Τίρανα πρέπει να μας κάνει υπερήφανους γιατί δείχνει το πώς μπορεί να μεγαλουργήσει η ορθοδοξία και ο ελληνισμός, ακόμα και στο κέντρο μίας πρωτεύουσας που μισεί τόσο πολύ την ορθοδοξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή