Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ιστοσελίδα ΣΦΕΒΑ: Ο Αύγουστος να ήταν δύο φορές το χρόνο




Αύγουστε, καλέ μου μήνα, έλα πιο νωρίς……., λέει ένα λαϊκό τραγούδι. Αυτό έχει τους λόγους του. 
Τον Αύγουστο οι άνθρωποι ξεκουράζονται γι’ αυτό και αναγνωρίζεται ως μήνας των διακοπών. Τον Αύγουστο γεμίζει η φύση με όλα τα είδη των φρούτων. 
Τον Αύγουστο γεμίζουν και τα χωριά της Βορείου Ηπείρου με τα «φρούτα» από νέους και νέες Βορειοηπειρώτες, που εδώ και χρόνια έχουν αποφασίσει  τις διακοπές τους να τις περάσουν στη γενέτειρά τους, τη Βόρεια Ήπειρο. Να δουν και τους δικούς τους, να δουν και το χωριό τους, να περιποιηθούν και το σπιτάκι τους, να κάμουν και το γλέντι τους.

Κι εφέτος τα χωριά της Βορείου Ηπείρου γέμισαν με κόσμο. Πάρα πολλοί νέοι και νέες έδωσαν ανάσα στα γερασμένα χωριά μας, έδωσαν παλμό, κίνηση, ζωντάνια, μα και ελπίδα πως αυτός ο τόπος δεν θα μαραζωθεί, πως αυτός ο τόπος έχει ελπίδα.
Σε πολλά χωριά του Βούρκου και των Ριζών, της Δρόπολης και του Πωγωνίου, του Δελβίνου και της Χιμάρας, στήθηκαν γλέντια, δόθηκαν συναυλίες από βορειοηπειρώτες μουσικούς και ερμηνευτές, διοργανώθηκαν διάφορες δραστηριότητες. Στην Γριάζδανη επαρχίας Λιβαδειάς, με πρωτοβουλία της επαρχίας Λιβαδειάς και της Αδελφότητας Γριάζδανης, διοργανώθηκε μια ωραία δραστηριότητα αφιερωμένη στον αξιόλογο καθηγητή  Νικόλαο Σταύρο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή στην Αμερική. Η πλατεία του χωριού, με απόφαση του επαρχιακού συμβουλίου, πήρε το όνομά του. Εκεί τοποθετήθηκε και μια τιμητική  πλακέτα  στη μνήμη του, καθώς προβλήθηκε και  βίντεο από την δράση του. Η Αδελφότητα Γριαζδανητών προσέφερε τιμητική πλακέτα και σε δυο κατοίκους της που συμβάλλαμε, από το δικό τους κομπόδεμα, για τον εξωραϊσμό της εκκλησιάς του χωριού.

Οι Δρυμάδες είχαν ένα προνόμιο ανώτερο από τους άλλους αυτό τον Δεκαπενταύγουστο. Ανάμεσά τους ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Μακαριώτατος Αναστάσιος, όπου χοροστάτησε στη θεία λειτουργία την ημέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου και Μητέρας του Χριστού. Συνομίλησε με τους πιστούς που βρέθηκαν εκεί και τέλεσε τρισάγιο στο μέρος που δολοφόνησαν τον Αριστοτέλη Γκούμα.

Το ξακουστό μοναστήρι του Κώσταρι και η εκκλησία της Παναγιάς στη Σερονιά, που εδώ και δεκαετίες ήταν χώροι προσκυνήματος και λατρείας, γέμισαν ξανά με εκατοντάδες πιστούς από τα γύρω χωριά και την πόλη των Αγ. Σαράντα. Το μοναστήρι της Παναγιάς στην Καμενίτσα Δελβίνου, είχαν αγρυπνίες.

Στη Φοινίκη, το μεγαλοχώρι της επαρχίας με το ίδιο όνομα, η αδελφότητα Φοινικαίων κατήρτισε ολόκληρο πρόγραμμα για τον εορτασμό της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το προηγούμενο βράδυ διοργανώθηκε φεστιβάλ τραγουδιού, ακολούθησε λαϊκό γλέντι, ενώ την ημέρα της εορτάζουσας Παναγίας, η εκκλησία, που φέρνει το όνομά της, ήταν κατάμεστη από πιστούς. Ακολούθησε η θεια λειτουργία,  όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου, Σεβασμιώτατος Δημήτριος. Μετά ακολούθησε λαϊκό ξεφάντωμα στο ανακαινισμένο προαύλιό της, μέχρι αργά το βράδυ.

Στο Αλύκο, στην Πλατεία «Κύπρος» το απόγευμα δεν υπήρχε χώρος από την πολυκοσμία. Άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν να γιορτάσουν όλοι μαζί και να ευχηθούν όλοι μαζί. Είναι αυτή μια πρωτοβουλία και, ώθηση από την Αδελφότητα Αλυκιωτών, σε συνεργασία με την επαρχία Αλύκου, που εδώ και μερικά χρόνια έχε μετατραπεί σε παράδοση.
Για πρώτη φορά η αδελφότητα της Μεμόραχης αποφάσισε να γιορτάσει στο χωριό τους.  Αυτό έγινε και στη Γράβα, στη Γέρμα, στη Δρόβιανη.
Με τον ίδιο ρυθμό και το ίδιο ξεφάντωμα παρατηρήθηκε και σε πολλά άλλα χωριά της Βορείου Ηπείρου, για να ευχηθούν όλοι μαζί: Χρόνια πολλά! Και του χρόνου πιο πολλοί με μόνιμοι παρουσία εδώ στα πάτρια εδάφη!

ΥΓ: Στη φώτο, χαιρετίζει ο έπαρχος Αλύκου Χρήστος Καΐσης. Δίπλα του ο πρόεδρος της Αδελφότητας Αλυκιωτών Μιχάλης Γιώτης.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου