Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Λίγες ειδήσεις από τα δυτικά Βαλκάνια



Η Βοϊβοντίνα δεν κλείνει το γραφείο της στις Βρυξέλλες!


Η Βοϊβοντίνα  δεν προτίθεται να κλείσει το γραφείο της, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Σερβίας ότι δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές αρμοδιότητες της επαρχία Βοϊβοντίνας, δήλωσε ο επαρχιακός γραμματέας της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, Μπράνισλαβ Μπουγκάρσι.

Πρόσθεσε ότι δεν αγνοεί τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ότι το γραφείο δεν έχει οριστεί μια εκπροσώπηση, αλλά ως ένα υποκατάστημα του Περιφερειακού Ταμείου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Δεν απειλεί την κατάσταση της Σερβίας, αλλά είναι προς το συμφέρον της. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν αμφισβητεί ότι  η Βοϊβοντίνα αποτελεί μέρος της Σερβίας, αλλά είναι προφανές ότι μια πνευματική ελίτ στη Σερβία έχει μια διαφορετική άποψη για το θέμα αυτό.

«Σίγουρα οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι σεβαστές, αλλά η δημιουργία ενός γραφείου της Βοϊβοντίνας στις Βρυξέλλες, καθοδηγείται από την ιδέα ότι πρέπει να λάβει τα προνόμια του κράτους και και μαζί με τους  άλλους εκπροσώπους να εργαστούν σε επίπεδο εθνικών αρχών για να έχουν επιτυχές αποτέλεσμα,  για τη Σερβία και τη Βοϊβοντίνα», είπε ο Μπουγκάρσι.


21 Αυγούστου 2012

Κυβέρνηση Σκοπίων: Το αλβανικό κόμμα απειλεί να αποχωρήσει από το συνασπισμό

Η Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση- DUI του Αλβανού  Αλί Αχμέτι, απείλησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού εάν το σλαβικό  κόμμα VMRO-DPMNE εξακολουθήσει να επιμένει να υιοθετεί νόμους για τους Σλάβους απόστρατους,  χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μαχητές του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού –UCK.

Ανώτερο στέλεχος του DUI ανέφερε ότι η πράξη αυτή αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας των δύο κομμάτων μετά τις εκλογές του 2011.


Ο Ρίκερ θα σώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ο βοηθός υφυπουργός Φίλιπ Ρίκερ θα σώσει το συνασπισμό μεταξύ VMRO-DPMNE και DUI στο κράτος των Σκοπίων.
Η είδηση έρχεται από τα σλαβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που τονίζουν το τεταμένο κλίμα μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών, εξαιτίας της κατάθεσης στεφανιού στους μαχητές του UCK από τον Αλβανό υπουργό Άμυνας της χώρας αυτής.
Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων θα συναντηθούν σήμερα στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβης με τον Φίλιπ Ρίκερ για να αποσοβηθεί η διάσπαση της κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου