Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κάτοψη: 500 μαθητές επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Αλβανία μέσα σε λίγους μήνες!


Τα προβλήματα πολλά: 

*Δεν ξέρουν καλά την αλβανική γλώσσα 
*Τους λείπουν βιβλία 
*Αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εγγραφή κ.λπ.
Πεντακόσιοι περίπου μαθητές, Βορειοηπειρώτες και Αλβανοί, επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Αλβανία, κατά τη φετινή σχολική χρονιά. Το κύμα επιστροφής των μεταναστών, αλλά και των ομογενών στον τόπο τους, συμπαρέσυρε και τα παιδιά. Πάνω από τους μισούς νέους μαθητές γράφτηκαν σε σχολεία, που η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην ελληνική γλώσσα. Και αυτό, γιατί δεν γνωρίζουν αρκετά καλά την αλβανική γλώσσα ούτως ώστε να ανταποκριθούν στα μαθήματα, αφού γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής διεύθυνση εκπαίδευσης Αργυροκάστρου, ο αριθμός των νέων μαθητών  στα σχολεία της Αλβανίας είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι πριν από ένα χρόνο, ενώ τα παιδιά, που ήρθαν από ελληνικά σχολεία, αποτελούν το 3,5% των μαθητών. 
Σύμφωνα με τον Μπουγιάρ Ντουντούμι, διευθυντή του σχολείου «Παντελής Σωτήρης» στο Αργυρόκαστρο, "δεδομένου ότι το σχολείο μας είναι μειονοτικό, οι γονείς δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εγγραφή των παιδιών τους.  Έχω διαπιστώσει ότι το επίπεδο της γνώσης της αλβανικής γλώσσας απο μαθητές που έρχονται από Ελλάδα είναι διαφορετικό και αυτό αποτελεί επιπλέων δυσκολία γι' αυτούς". 

Οι εγγραφές σε σχολεία, όπου λειτουργεί και ελληνικό τμήμα, γίνεται με βάση την ιθαγένεια, δηλαδή κριτήριο είναι αν ο μαθητής κατάγεται από τα "αναγνωρισμένα" από το αλβανικό κράτος ως "μειονοτικά" χωριά. Διαφορετικά θα πρέπει να απευθυνθεί στα αλβανικά σχολεία. Εκτός όμως από αυτά, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη βιβλίων στα μειονοτικά σχολεία, σύμφωνα τουλάχιστον με  δασκάλους σε ελληνικά δημοτικά, οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν το 70 % των τίτλων των βιβλίων. 
Ωστόσο ο υπεύθυνος για τη μειονοτική εκπαίδευση στην Αλβανία, Ζήσος Λούτσης, ένας πεπαιδευμένος και σοβαρός άνθρωπος, επισημαίνει ότι "για πρώτη φορά φέτος λύθηκε το «χρόνιο» πρόβλημα των βιβλίων για τις ελληνικές τάξεις, καθώς σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, όπου οι μαθητές κρατούσαν σημειώσεις, έχουν διατεθεί όλα τα βιβλία, εκτός από 2-3 τίτλους, που πρόκειται να δοθούν σύντομα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου