Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ιστοσελίδα ΣΦΕΒΑ: Το πανηγύρι, ένα έθιμο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού - το σχόλιο μας


- Από πού έρχεστε κύριε; Μου απευθύνθηκε ο οδηγός του ταξί, καθώς κάθισα δίπλα του.

- Από το πανηγύρι της Αγίας Σοφίας στο Ντερμίσι.
- Σίγουρα τα περάσατε καλά.

- Πάρα πολύ καλά. Αφού τελείωσε η θεία λειτουργία στο εκκλησάκι που έγινε με τη μέριμνα των ίδιων των Ντερμισιωτών και που φέρνει το όνομα της Αγίας Σοφίας, εκεί στο έμπα του χωριού, γιατί, ξέρετε, έχουν κι άλλη μεγάλη εκκλησία απάνω στην κορυφή του χωριού, το ‘ριξαν στο γλέντι. Κι όταν λέμε γλέντι, εννοούμε γλέντι. Το καίνε, που λέμε  από δω, από τα μέρη μας.

-Έχετε δίκιο! Εύγε σας! Κάνετε πολύ καλά πανηγύρια. Όχι μόνον υπενθυμίζετε τους Αγίους και τη θρησκεία σας, αλλά κρατάτε ζωντανά και τα έθιμά σας. Τις προάλλες γιόρταζαν στο Βρυώνι. Δεν μπορούσες να περάσεις από την πολυκοσμία και τα παρκαρισμένα αμάξια.  Σας ζηλεύω!

Ήταν Οθωμανός ο ταξιτζής. Όχι, όμως,  από τους σκληροπυρηνικούς Οθωμανούς. Ένας απλός ανθρωπάκος που σέβεται το συνάνθρωπο και τη θρησκεία του. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα έθιμα του Βορειοηπειρώτη ως προ τη θρησκεία και τις λαογραφικές και πολιτιστικές παραδόσεις του.  
Έχει δίκιο ο Οθωμανός ταξιτζής. Οι Βορειοηπειρώτες, όπως είναι καλοί νοικοκυραίοι και καλοί δουλευταράδες, είναι και καλοί χορευταράδες και καλοί τραγουδιστές. Όπως είναι συνδεδεμένοι και αφιερωμένοι στο σπίτι τους και στο δικό τους νοικοκυριό, είναι αφιερωμένοι και συνδεδεμένοι με τα ήθη και έθιμα, τη θρησκεία, τα πανηγύρια, τις εορταστικές εκδηλώσεις, καθετί που έχει σχέση με τον πολιτισμό και την παράδοσή μας.
Και είναι αυτές οι παραδόσεις, είναι αυτά τα έθιμα, που συντέλεσαν ώστε να σωθούν και να επιβιώσουν, μέσα στις αντίξοες συνθήκες που πέρασε ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός, μέχρι τις μέρες μας και τα τραγούδια και οι χοροί. Και η γλώσσα και η θρησκεία.

Το θετικό σ’ αυτές τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα, είναι το γεγονός που τ’ ακολουθούν και τα νιάτα μας. Και όταν στη νέα μας γενιά θα εμπεδωθεί και θα ριζώσει στα βάθη της ψυχής της η αγάπη για τον τόπο, η αγάπη για τα ήθη και έθιμα και τον πολιτισμό, τίποτε στον κόσμο δεν θα μπορεί να την σβήσει.
Όταν ο Βορειοηπειρώτης ενδιαφέρεται να φτιάξει το σπίτι του νέο και σύγχρονο, και αυτή η φάση στέφτηκε με επιτυχία γιατί σχεδόν 80% των σπιτιών στα χωριά μας είναι νέα ή ανακαινισμένα, όταν επιστρέφουν να περάσουν εδώ τις διακοπές, όταν γεμίζει ο τόπος στα πανηγύρια και τις γιορτές, είναι μηνύματα πως αυτός ο τόπος ποτέ δεν θ’ αδειάσει κι ας κάνουν τα πάντα μερικοί να εμποδίσουν τα πανάρχαια έθιμά μας, ας προσπαθούν με παντοίους τρόπους οι εθνικιστές να δημιουργήσουν εμπόδια και ανασφάλεια ώστε να φοβηθούν οι Βορειοηπειρώτες και να μην επιστρέψουν.

Συμπαράσταση και ενθάρρυνση ζητάει ο δικός μας κόσμος. Κι από τους δικούς μας ηγέτες κι από τους δικούς μας κληρικούς. Άλλη ζεστασιά ένιωσαν όταν ο πατήρ Παντελής έσυρε πρώτος το χορό στο Καινούργιο, όταν ο πρόεδρος της Ομόνοιας Αγ. Σαράντα Χαράλαμπος Παντέχης παρευρέθηκε στη θεια λειτουργία και το πανηγύρι στην Αγιά Σοφία στο Ντερμίσι.
Είναι καθήκον της οργάνωσης Ομόνοια ν’ ασχοληθεί και ν’ αναβαθμίσει κι αυτό το σκέλος που λέγεται: ήθη, έθιμο, πανηγύρι… που λέγεται πολιτισμός

(Στη δεύτερη φωτογραφία, ο ταλαντούχος τραγουδιστής Κώστας Καλόγερος, με την παρέα του)


--από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο


Το σχόλιο μας: Να είστε σίγουρος κύριε συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ ότι για το μόνο που μας παραδέχονται οι Οθωμανοί είναι για τα πανηγύρια μας, αφού έτσι κι αλλιώς μόνο για αυτά είμαστε. Και όπως πολύ σωστά το λέτε, είναι κυριολεκτικά καθήκον της Ομόνοιας να ασχοληθεί με αυτό το σκέλος γιατί πλέον την κατάντησαν λαογραφικό σωματείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου