Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κ. Ντάναϊ: Ο Αβραμόπουλος μιλάει σαν νεοναζί της Χρυσής Αυγής!


Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στο αν αξίζει πραγματικά να ασχολούμαστε και να προβάλλουμε τις εκάστοτε δηλώσεις γραφικών Αλβανών σοβινιστών τύπου Σπαχίου και Ντάναϊ, αλλά από τη στιγμή που επηρεάζουν ως φαίνεται τα αλβανικά ΜΜΕ, σημαντικό μέρος της αλβανικής κοινής γνώμης, ακόμα και  δικαστικές ή πολιτικές αποφάσεις, αναδημοσιεύουμε κάποιες τοποθετήσεις τους ώστε να καταλαβαίνουμε και λίγο το κλίμα που επικρατεί.

Από το Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος, 
μεταφέρουμε τα εξής: 

Σεπτέμβριος 20, 1012.

Ο πρόεδρος  του κινήματος για τη «Φυσική Αλβανία», Κότσο Ντανάι- Koço Danaj, αντέδρασε στην ομιλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και στις κατηγορίες κατά της Αλβανίας.
Σύμφωνα με τον Ντανάι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη στάση απέναντι στην Αλβανία, μιλούσε την ίδια γλώσσα που μιλούν οι νεοναζί της ‘Χρυσής Αυγής’.

Το συνταγματικό δικαστήριο απεφάνθη

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι έχει κλείσει το θέμα των θαλάσσιων συνόρων, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο το θέμα ξανασυζητήθηκε. Αλλά ο ψεύτο-‘δημοκράτης’ Αβραμόπουλος λησμόνησε ότι  στις δημοκρατικές χώρες αυτό μιλά τελευταίο είναι το  Συνταγματικό Δικαστήριο. Και το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη και υπογράφηκε.
Και πάλι, σε μια δημοκρατική χώρα, όπου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει, όλοι σιωπούν. Όπως σιωπά η γερμανική κυβέρνηση, μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το ζήτημα του ευρώ», δήλωσε ο Ντανάι.

"Άρρωστη η Ελληνική Βουλή"

 Ο Αλβανός εθνικιστής θα συνεχίζει ότι ο Αβραμόπουλος κάτω από το πνεύμα του φιλοναζισμού του (frymën e tij pronaziste) παρουσιάζεται ότι ενδιαφέρεται για την αύξηση των ακραίων εθνικιστικών πνευμάτων στην Αλβανία.
«Ξεχνά να πει ότι η Βουλή των Ελλήνων σήμερα είναι ‘άρρωστη’ στην περιοχή που λέγεται Ελλάδα. Και αυτό φαίνεται από το ελληνικό νέο-ναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή (partia neo-naziste greke Agimi i Artë), που είναι στο Κοινοβούλιο και έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του.
»Στην Αλβανία υπάρχει αυξανόμενος εθνικιστικός εξτρεμισμός, αλλά αναβιώνει  το πατριωτικό πνεύμα και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της δημοκρατίας.
»Στην Αλβανία υπάρχουν 7 μέλη Έλληνες βουλευτές και δύο υπουργοί στην Κυβέρνηση. Που είναι εδώ το εθνικιστικό πνεύμα; Αντ’ αυτού, υπάρχει πλεόνασμα σεβασμού στις μειονότητες» δήλωσε ο Ντανάι.

"...στο Μοριά κατοικούσαν Αλβανοί"

«Κι αν θέλει να μάθει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών  για το Μοριά ή Πελοπόννησο, εκεί κάποτε κατοικούνταν  από Αλβανούς. Αλλά σε  όλες τις περιπτώσεις, οι Αλβανοί  τα προβλήματα  επιδιώκουν να τα λύσουν μέσω διαπραγματεύσεων  και με ειρήνη.

Οι Αλβανοί θέλουν τη Τσαμουριά -Θεσπρωτία

Οι Αλβανοί απαιτούν για συνομιλίες για Ελεύθερη Ζώνη στη Τσαμουριά (Camëria të shpallet fillimisht Zonë e Lirë midis Shqipërisë dhe Greqisë- Η Τσαμουριά να γίνει Ελεύθερη Ζώνη μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας) Οι Αλβανοί απαιτούν  να καταργηθεί η εμπόλεμος κατάσταση από το ελληνικό κοινοβούλιο με την Αλβανία γιατί από αυτήν δεν απειλείται η Αλβανία αλλά  υπονομεύεται η ίδια η Ελλάδα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Καταλόγου της Φυσικής Αλβανίας (που επιδιώκει την ενσωμάτωση εδαφών από την Ελλάδα, Σκόπια, Σερβία και Μαυροβούνιο στο αλβανικό κράτος).

Να ζητήσει συγνώμη ο Αβραμόπουλος

Σύμφωνα με τον Ντανάι:  Ο Αβραμόπουλος  είναι αναγκαίο να ζητήσει συγνώμη από τους Αλβανούς για τις δράσεις της Χρυσής Αυγής και να θέσει εκτός νόμου  αυτό το νεοναζιστικό πλάσμα.
Αλλά είναι στο ίδιο πνεύμα με τους νεοναζί ο Αβραμόπουλος, στις επιθέσεις κατά των Αλβανών…, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Το σχόλιο μας: Δίχως άλλο αυτό που διαπιστώνουμε με σιγουριά είναι ότι οι Αλβανοί εθνικιστές έχουν χάσει το μπούσουλα από την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην ελληνική κεντρική πολιτική σκηνική. Τόσα χρόνια είχαν συνηθίσει στον μαλθακό τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων ελληνο-αλβανικού ενδιαφέροντος από ελληνικές κυβερνήσεις και κόμματα, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει αισθητά.


Να διαβάσουμε όμως τι είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, σχετικά με τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και θορύβησε τόσο πολύ τον πρόεδρο  του "Κινήματος για τη Φυσική Αλβανία":

«Οι σχέσεις με την Αλβανία, και αυτές είναι μέσα στις προτεραιότητές μας. Είναι γειτονική χώρα, που δίνει τη δική της μάχη για ανάπτυξη και πρόοδο και κάθε άλλο παρά καλές υπηρεσίες προσφέρουν φαινόμενα εθνικισμού, που το τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε έξαρση. Μας ενώνει το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον και έτσι εμείς θέλουμε και οραματιζόμαστε στις σχέσεις μας με την Αλβανία. Το βάθος και η πυκνότητά τους επιβεβαιώνουν το τεράστιο δυναμικό τους.

Στον οικονομικό τομέα θυμίζουμε ότι η χώρα μας παραμένει ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος ξένος επενδυτής και παρά το γεγονός ότι διερχόμαστε δύσκολες στιγμές, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο η συμμετοχή μας, μέσω του ιδιωτικού τομέα, στην ανάπτυξη και την πρόοδο αυτής της χώρας. Οι συζητήσεις για την ενεργειακή διασύνδεση των δύο χωρών με τον αγωγό TAP προσδίδουν στις σχέσεις στρατηγική διάσταση. 


Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, ανάμεσα στις πολλές και σημαντικές επαφές που έχουν προγραμματιστεί να κάνω, θα συναντηθώ και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας.

Διαχρονικά έχουμε σταθεί αρωγοί στην προσπάθεια της γείτονος, αρχικά για την ευρωατλαντική και πλέον για την ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση. Στις σχέσεις αυτές όμως υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Το θέμα της Συμφωνίας του 2009 για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών πρέπει να διευθετηθεί με εφαρμογή όλων εκείνων τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Είναι βέβαια, όπως είπα και πρωτύτερα, ανησυχητική η ενίσχυση ακραίων εθνικιστικών τάσεων στην Αλβανία, οι οποίες είτε με ανιστόρητες διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας, είτε ακόμη και με την άσκηση πιέσεων στην ελληνική εθνική μειονότητα, επιχειρούν να επισκιάσουν το ευρύτατο φάσμα των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών. Εκτίμησή μας είναι ότι οι υφιστάμενες σχέσεις, αν και καλές, υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών δυνατοτήτων.
Καθίσταται στόχος συνεπώς να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας ουσιαστικά. Για το λόγο αυτό έχω προσκαλέσει τον ομόλογό μου να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα και σήμερα επιβεβαιώθηκε η επίσκεψή του για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Σημαντικός συντελεστής στην προσπάθεια αυτή είναι οπωσδήποτε η παρουσία της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, τα δικαιώματα της οποίας πρέπει να είναι σεβαστά. Η ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της Αλβανίας είναι μία πρόσθετη εγγύηση στην κατεύθυνση αυτή».

Η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου στο ερώτημα του Βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά για την χρήση του όρου "Βόρειος Ήπειρος" ήταν αρκετά γενικόλογη και καθόλου κατατοπιστική:  

«Ως προς τον όρο αυτό, πέραν της σημασίας του ως γεωγραφικού προσδιορισμού, φέρει επιπρόσθετα για τη χώρα μας ένα εκ των πραγμάτων, θεμιτό για γνωστούς ιστορικούς λόγους, συναισθηματικό φορτίο. Η Ελλάδα θεωρεί πως και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις πρέπει να οικοδομηθούν με σεβασμό στο παρελθόν και την ιστορία των δύο λαών, αλλά και με το βλέμμα, θα συμφωνήσετε πλέον, προς το μέλλον και το όραμα για την κοινή μας πορεία στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου