Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αλβανοί «εισβάλλουν» και κλέβουν ζώα από την Ήπειρο!



Καθημερινά τα περιστατικά, σε παραμεθόρια χωριά

Με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση συνεχίζουν ακόμη να αρπάζουν παραθαλάσσιες περιουσίες Βορειοηπειρωτών…


• Τελειωμό δεν έχουν οι Αλβανικές προκλήσεις απέναντι σε Βορειοηπειρώτες, αλλά και σε κατοίκους παραμεθόριων χωριών μας, κυρίως κτηνοτρόφους! 


Σαν να μην έφθανε η μέχρι πρότινος τακτική της Κυβέρνησης Μπερίσα του εποικισμού από τα βόρεια της Αλβανίας στα Νότια, αλλά και η αρπαγή περιουσιών στα παράλια (αναλυτικότερα στη συνέχεια του ρεπορτάζ), πλέον ένα νέο είδος… προκλήσεων -κλοπών έχει εμφανιστεί (προφανώς με την ανοχή των αλβανικών αρχών), αυτό της αρπαγής αιγοπροβάτων, αγελάδων κ.α. ζώων από στάνες και μαντριά που βρίσκονται σε ελληνικά χωριά, κοντά στα σύνορα. 
Χαρακτηριστικό για την δράση των γειτόνων, τόσο σε ότι αφορά τις κλοπές ζώων, όσο και για τις αρπαγές περιουσιών είναι το ρεπορτάζ που ακολουθεί του συνεργάτη του «Π.Λ.» Ηλία Μάκου, που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και δείχνει το πόσο έχει… εκτραχυνθεί η συμπεριφορά των Αλβανών: 

Οι κτηνοτρόφοι… 
Δύο κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, έχουν καταγγείλει, ότι  οι Αλβανοί, όχι μόνο τους κλέβουν τα ζώα, αλλά και ότι απειλούν τις ζωές τους! Πρόκειται για τον Ηλία και τον Θανάση Βρακά από τον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών, που επισημαίνουν ότι την τελευταία περίοδο, που η παραμεθόριος είναι αφύλακτη και έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, το κακό έχει παραγίνει. 
Αναφέρουν μεταξύ άλλων σε δημόσια επιστολή τους: «Είμαστε από τους ελάχιστους κατοίκους που μένουμε σε αυτά τα άγονα μέρη και συναντάμε τεράστια προβλήματα στη ζωή μας. Ιδιαίτερα, με ορισμένους ασυνείδητους Αλβανούς κτηνοτρόφους, κατοίκους Γιάννιαρης. Οι οποίοι, επί σειρά ετών μας κατακλέβουν το βιός μας. Αγελάδες, μοσχάρια, αντικείμενα κ.λπ». 

«Απειλούν τις ζωές μας…»
Ακόμη, οι δυο κτηνοτρόφοι επισημαίνουν, ότι τον τελευταίο καιρό, «έρχονται μέσα στα μαντριά μας και μας αρπάζουν τα ζώα. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, απειλούν και τη ζωή μας. Ζητάμε την συμπαράσταση από τις αρμόδιες αρχές. Και την επαγρύπνηση της Αστυνομίας στην περιοχή μας, διότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, επωφελούμενοι την εγκατάλειψη των συνόρων, από τις ελληνικές αρχές. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν εγκαταλείψουμε την κτηνοτροφία λόγω αυτών των προβλημάτων, οι Αλβανοί θα εισβάλλουν για τα καλά εντός των ελληνικών εδαφών».  
• Υπενθυμίζεται, ότι προ ημερών ένα ζευγάρι Ελλήνων βοσκών από τον Παλαμπά Φιλιατών είχε καταγγείλει ξυλοδαρμό από Αλβανούς, όταν πήγε χωριό Γιάννιαρη (!), για να παραλάβει τα πρόβατα που του είχαν κλέψει! 

Οι αρπαγές… 
Στο μεταξύ, πολύ έντονο είναι και το πρόβλημα που υπάρχει με τις αρπαγές των περιουσιών Βορειοηπειρωτών, κυρίως τις παράλιες! Όπως καταγγέλλουν Βορειοηπειρωτικές οργανώσεις, με διάφορες μεθοδεύσεις επιχειρείται η καταπάτηση μεγάλων παραθαλάσσιων εκτάσεων, κυρίως στην περιοχή της Χειμάρρας και η παραχώρησή τους σε αλβανικά ή ξένα επενδυτικά σχήματα, στα οποία συμμετέχουν ακόμη και συγγενικά πρόσωπα μελών της κυβέρνησης! 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταπάτησης 8.500 στρεμμάτων στην περιοχή της Χειμάρρας, που ανήκει σε 150 ελληνικές οικογένειες! 
Η έκταση αυτή, πραγματικό «φιλέτο», εντελώς αυθαίρετα και καταχρηστικά, αποδόθηκε το 2007 με… δικαστική απόφαση σε Αλβανό, κάτοικο Τιράνων. Στην έκταση αυτή, η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έχει ήδη εγκρίνει την υλοποίηση μεγαλεπήβολου επενδυτικού σχεδίου, αυστριακής εταιρείας, που προβλέπει κατασκευή ξενοδοχείου και τουριστικού χωριού, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Από το 2004…
Το χρονικό της αρπαγής ξεκίνησε το 2004 και οκτώ χρόνια μετά συνεχίζεται κανονικά. Να σημειωθεί ότι μισθώνονται παραλιακές εκτάσεις (που ανήκουν σε Έλληνες) σε κατασκευαστικές εταιρίες και μάλιστα η μίσθωση έχει διάρκεια 100 χρόνια! 
Η αλβανική κυβέρνηση, υφαρπάζοντας αυθαίρετα εκτάσεις γης, που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς, επιδιώκει την τουριστική ανάπτυξη στα παράλια της νότιας Αλβανίας και σε περιοχές όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο.

Πολλοί Νόμοι… 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά το 1991,  το αλβανικό κράτος ψήφισε αρκετούς νόμους  για την απόδοση των περιουσιών στους πολίτες και τους πρώην ιδιοκτήτες, οι περιουσίες των οποίων είχαν δεσμευθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά δεν τηρούνται. 
Οι βασικότεροι νόμοι μεταβίβασης ακίνητης περιουσία από το κράτος στους πολίτες είναι οι εξής: Ο αρ. 7501 ημ. 19/7/1991, που επέστρεψε την καλλιεργήσιμη γη, στις αγροτικές περιοχές σε όλους τους πολίτες ισότιμα ανά κεφαλή, η Μεταβίβαση τον περιουσιών από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση (με τον νόμο αρ. 8744 ημ. 22/2/2001 και τροποποιημένος από τον αρ. 9797 ημ. 23/7/2007),  η Νομιμοποίηση των αυθαίρετων στους  πολίτες (με τους  νόμους αρ. 9304 ημ. 28/10/2004, 9482 ημ 3/4/2006 , 9895 ημ 9/6/2008) και η Επιστροφή  των περιουσιών στους  πρώην ιδιοκτήτες  (με τους  νόμους ,αρ. 7698 ημ. 15/04/1993,  αρ.  9235 ημ. 29/07/2004, αρ. 9583 ημ. 17/07/2006). 

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου