Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Σωπικιώτες και τα συρματοπλέγματα



Πρώτοι, εμείς οι Σωπικιώτες χαλάσαμε τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, που χώριζαν το Πωγώνι σε δύο, απ’ εκεί Ελλάδα κι απ’ εδώ το άλλο Πωγώνι στην αλβανική επικράτεια.
Είχε προηγηθεί και μια ειδοποίηση της Ομόνοιας Αργυροκάστρου που έκανε λόγο για να ανοίξουν δήθεν ποριές στο λεγόμενο κλιόνι για να βοσκήσουν τα ζωντανά..

Εμείς βλέπαμε τα συρματοπλέγματα σαν φάντασμα που μας έπαιρναν την ψυχή. 
Κι έτσι στις 28 Μαρτίου 1991 συγκεντρωθήκαμε αποφασισμένοι να διώξομε το κακό από μπροστά μας. Υπήρχε, όμως ακόμα πολύ φόβος. Μολαταύτα ήρθαν πολλοί θαρραλέοι, όπως: 
Κώστας Τέλιος—Κώστας Ζιστάτσης—Μίλτος Κουρτέσης—Αριστούλα Κολιβάκη—Κωνστάντω Κότη και άλλοι.

Έχομε κάνει μάχη σώμα με σώμα με τον υπεύθυνο των συρματοπλεγμάτων.
Πρώτη η Αριστούλα Κολιβάκη με τον Κώστα Τέλιο χάλασαν τη λιάσα στο λάκκο του Στάθη Κώστα. Η Αριστούλα έκανε ολάκερη μάχη με τον υπεύθυνο, που κάθονταν όρθιος επιμένοντας να μη χαλάσει. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Αριστούλα.
Εκείνη την ημέρα ήταν στο πόδι όλο το χωριό, αλλά από φόβο δεν πλησίαζαν εκεί. Και μερικοί έλεγαν: «Να δείτε τον Κώστα Τέλιο σε τρεις μέρες θα τον κρεμάσουν στον πλάτανα του Κωτσάκη».

Μετά από 2-3 μέρες, όμως, όλο το χωριό χύθηκε με ζώα , με αυτοκίνητα να διαλύσουν εντελώς το κλιόνι παίρνοντας σύρματα κολώνες και ότι άλλο υπήρχε εκεί. Ο Τάκης Μπακάλης με το αυτοκίνητο όλη την ημέρα κουβαλούσε. Κι έτσι ξεκάμαμε τα συρματοπλέγματα, τα ζωντανά μας μπήκαν να βοσκήσουν ελεύθερα και σχεδόν τα σύνορα άνοιξαν.


το γραπτό αυτό είναι του Κώστα Τέλιου από τη Σωπική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου