Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ανακλήθηκε η απόφαση φυλάκισης του Ναούμ Ντίσιου - Η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο Εφετείο Κορυτσάς


Θα επανεξεταστεί η κατηγορία κατά του πρόεδρου της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς και μέλους του προεδρείου της ΕΕΜΜ Ναούμ Ντίσιου για τους «αλβανικούς τάφους» στη Μπομποστίτσα.

Το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε χθες να επιστρέψει στο εφετείο Κορυτσάς την υπόθεση για τον Ναούμ Ντίσιο και τους άλλους δύο κατηγορούμενους Λουάν Ζάτσε και Άλκη Κοροβέση.

Τον Ιανουάριο του 2012  εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση για τους τρεις κατηγορούμενους για παράνομες εργασίες και καταστροφή μνημάτων αν και δήλωσαν αθώοι.

Ο Ντίσιος καταδικάστηκε με ένα χρόνο φυλάκιση και οι άλλοι δύο  από 6 μήνες, ενώ αργότερα βγήκε νέα απόφαση για τους δύο εργάτες για 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Σύμφωνα με το δικαστήριο το έγκλημα τους είχε να κάνει με την καταστροφή μερικών μνημάτων στην περιοχή της Μπομποστίτσας τον Οκτώβριο του 2010 κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του μνημείου των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών το 1940. Οι δύο εργάτες είχαν προσληφθεί από τον Ναούμ Ντίσιο για τις εργασίες στο μνημείο.

Η απόφαση για την ενοχή του Ντίσιου δεν έχει εφαρμοστεί αφού ο πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς καταζητείται με διεθνές ένταλμα.
Η επιστροφή της υπόθεσης σε επανεξέταση για τους τρεις κατηγορούμενους πάρθηκε από την δικαστή Αριάνα Φουλάνι.

Κατά την ακρόαση, ο εκπρόσωπος των εφετών ζήτησε την ανάκληση της απόφασης πρώτου βαθμού και αποστολή της στο Εφετείο Κορυτσάς για επανεκδίκαση των κατηγορούμενων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Εφετών το δικαστήριο έπρεπε να εξέταζε εάν οι εργασίες που έγιναν κοντά στο μνημείο της Μπομποστίτσας έπρεπε να είχαν ειδική άδεια ή όχι.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ντίσιου, Ζαμίρ Στύλα, υποστήριξε ότι οι εργασίες που έγιναν από τον πελάτη του δεν είναι ποινικά κολάσιμες πράξεις. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης τα οστά αυτά, που υποστηρίζεται ότι είχαν εμφανιστεί από τις εργασίες, έγιναν  από κατολισθήσεις που προκληθήκαν από βροχές.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο: «Η τοποθεσία που λένε ότι  βρίσκονταν τάφοι πριν το 1990 ήταν στρατιωτική μονάδα, οπού τότε δεν υπήρχαν διακριτικά σύμβολα μνημάτων.
Πριν από 200 χρόνια σε εκείνο το σημείο ενδεχομένως και να είχε τάφους αλλά αν υπήρχαν προφανώς αργότερα  εγκαταλείφθηκαν».  

Όπως είπε ο κ. Στύλα, στην τοποθεσία αυτή είχαν γίνει εργασίες για καθαρισμό και τα στρατιωτικά μηχανήματα έχουν εξαφανίσει κάθε σημάδι από τους τάφους αν υπήρχαν και μετά από 200 χρόνια σύμφωνα με  φήμες οι κάτοικοι της Μπομποστίτσας ξαναέβαλαν μερικούς σταυρούς.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο δεν φαινόταν ότι υπήρχαν τάφοι και επομένως ούτε καταστράφηκαν, ζητώντας στο τέλος την απόρριψη της υπόθεσης Ντίσιου.

Με πληροφορίες από: www.panorama.com.al

Όπως δήλωσαν άνθρωποι του περιβάλλοντος του Ναούμ Ντίσιου, η απόφαση της ανάκλησης της καταδίκης και της επανεξέτασης της υπόθεσης δημιουργεί ικανοποίηση, αφού αποτελεί ένα πρώτο βήμα δικαίωσης για τον πρόεδρο της οργάνωσης "Ομόνοια Περιφέρεια Κορυτσάς", ο οποίος μπορεί από την αρχή να αγωνιστεί για την οριστική απαλλαγή του από τις ανυπόστατες κατηγορίες. 
Όλοι οι Έλληνες πατριώτες είμαστε στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή και ειδικά από την εποχή που έδωσε τον αγώνα απέναντι σε πολλούς παράγοντες διάφορων πολιτικών και εθνικών αποχρώσεων για την ενθουσιώδη συμμετοχή των Ελλήνων της Κορυτσάς στην απογραφή πληθυσμού του 2011.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου