Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης τίμησε την επέτειο Απελευθέρωσης της Κορυτσάς


• Επίσημοι προσκεκλημένοι,  Ηπειρώτες και Βορειοηπειρώτες της Θεσσαλονίκης  μέλη της ΗΕΘ και φίλοι της Ηπείρου τίμησαν με την παρουσία τους την θυσία των ηρωϊκώς πεσόντων και την μνήμη των πρωτεργατών της Απελευθερώσεως της πόλεως της Κορυτσάς κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης άρχισαν με  επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση που  τελέστηκαν  στον Ιερό Ναό της Νέας Παναγίας.

Στο Άγαλμα της Ηπειρώτισσας του 1940, το οποίο ανεγέρθηκε από την Η.Ε.Θ. το 1990 στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη, για τον εορτασμό των 50χρονων του Έπους του 1940 και της ιδρύσεως της Εστίας δάφνινα στεφάνια υπέρ των πεσόντων κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Αννίτα Πίντο, της ΣΦΕΒΑ-ΠΑΣΥΒΑ Θεσ/νίκης κ. Κώστας Γάκης και της Ηπειρωτικής Εστίας κ. Βασίλης Καυκιάς.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα διαλέξεων της Η.Ε.Θ., με την ομιλία του Απόστολου Τζιτζικώστα,  Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,  ο οποίος  συγκίνησε και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ακροατηρίου, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.  

Ό Ομιλητής μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η επέτειος της απελευθέρωσης της Κορυτσάς είναι μια ιδιαίτερα σημαντική επέτειος. Μάλιστα, ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού στρατού, στο Βορειοηπειρωτικό μέτωπο» και κατέληξε σημειώνοντας με έμφαση πως  «το ηπειρώτικο μυαλό, και κυρίως η ηπειρώτικη ψυχή στέλνει πάντα και προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα της ελεύθερης, της αδούλωτης, της αδέσμευτης Ελλάδας. Της Ελλάδας που δεν το βάζει κάτω».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γ. Ορφανός,  ο καθηγητής ΑΠΘ Π. Σμύρης, ο πρώην Περιφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος, ο πρόεδρος της Βασιλικής Ένωσης Οδυσσέας Τόσκας κ.α.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου