Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Εθνικιστικές προκλήσεις από Αλβανούς στα χωριά του Βούρκου

Όσοι παρακολουθούμε την επικαιρότητα, γνωρίζουμε λίγο πολύ για το παραλήρημα που έχει πιάσει τους Αλβανούς αυτές τις μέρες με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη λεγόμενη "ανακήρυξη της αλβανικής ανεξαρτησίας".

Δικαίωμα είναι βέβαια του καθενός να αγαπά τις πατρίδα του, αλλά οι Αλβανοί βρίσκονται πραγματικά σε μία κατάσταση φρενίτιδας, με αφορμή αυτή την επέτειο, αφού ακόμα και υψηλόβαθμοι πολιτικοί, δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα και εμφανίζονται έτοιμοι να "απελευθερώσουν τις αλύτρωτες εθνικά αλβανικές περιοχές", όπως τα Σκόπια, την "Τσαμουριά" κ.α. ενώ θεωρούν θέμα χρόνου την προσάρτηση του Κόσοβου στο αλβανικό κράτος. 


Ήδη την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα παραβρέθηκε σε εκδήλωση των Αλβανών της Αθήνας, που έλαβε χώρα στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ, προς τιμήν της 28ης Νοεμβρίου 1912, όπου μεταξύ άλλων ακούστηκαν και τραγούδια για την "Τσαμουριά". 

Να τους χαίρονται λοιπόν οι Βορειοηπειρώτες ψηφοφόροι τους αλλά και σύμμαχοι τους καθώς και οι συμπαραστάτες τους από κάποια κόμματα της Ελλάδας.   

Παράλληλα ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έδωσε χθες το παρών σε αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε στα Σκόπια, όπου μπροστά σε 25.000 ομοεθνείς του, μεταξύ άλλων, είπε ότι: "Τα Σκόπια επί αιώνες δεν είναι μόνο το επίκεντρο της Δαρδανίας, αλλά και το επίκεντρο του έθνους και των κινήσεων του, των σημερινών Αλβανών!".


Από την άλλη όμως έχουμε και κάποιους "δικούς μας" εκπροσώπους, είτε βουλευτές είτε δήμαρχους, όπως ο Δροπολίτης Υπουργός Υγείας Βαγγέλης Τάβος και ο Δήμαρχος Χιμάρας Γιώργος Γκόρος, που με τις ευχές που εκφράζουν και τις δηλώσεις που κάνουν για την 100η επέτειο, δείχνουν να εμφανίζονται ως πιο Αλβανοί και από τους Αλβανούς.  


Ύστερα βέβαια απ' όλα αυτά δεν θα πρέπει να μας προκαλεί καμία απορία η θρασύτατη συμπεριφορά των μελών της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας και του τσάμικου κόμματος PDIU.


Όμως το κακό έχει παραγίνει και έχει εισβάλει ακόμα και στις επαρχίες της αναγνωρισμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όπως δείχνουν κάποια περιστατικά που έχουμε πληροφορηθεί.

Ένα χαρακτηριστικό είναι στο χωριό Σοπίκι στην επαρχία Λιβαδειάς. Αν και το χωριό δεν είναι αναγνωρισμένο ως μειονοτικό από το αλβανικό κράτος, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν λάβει ελληνικές ταυτότητες ή Δελτία Ομογενούς. Εκεί λοιπόν αυτές τις μέρες δεν έχουν εμφανιστεί αλβανικές σημαίες, παρά μόνο από μία οικογένεια, τα μέλη της οποίας είναι μουσουλμάνοι μπεκτασήδες στο θρήσκευμα και προέρχονται από περιοχή της Πρεμετής.

Εδώ και λίγες μέρες η συγκεκριμένη οικογένεια είχε αρχίσει να προκαλεί με τη συμπεριφορά της, αφού εκτός του ότι σημαιοστόλισε εξωτερικά ολόκληρο το σπίτι, όταν κυκλοφορούσε με το αυτοκίνητο της ανέμιζε αλβανικές σημαίες, φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα.


Οι κάτοικοι του Σοπικιού προσπάθησαν να τους συναιτήσουν  παρακαλώντας τους να μην προκαλούν. Κατά τη χθεσινή μέρα όμως οι φερμένοι αλλοεθνείς και αλλόθρησκοι, που δηλώνουν και οπαδοί της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, έφτασαν να χειροδικήσουν σε έναν ντόπιο κάτοικο του χωριού που τους ζήτησε να σταματήσουν τις προκλητικές κινήσεις τους, λέγοντας τους ότι το Σοπίκι κατοικείται από Έλληνες.


Οι Σοπικιώτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να απομονώσουν αυτή τη φανατική οικογένεια εποίκων, αφού έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά έναν αγώνα ώστε να αναγνωριστεί το χωριό τους ως μειονοτικό. 


Όμως και σε σχολεία της αναγνωρισμένης μειονότητας στο Βούρκο, η κατάσταση ίσα που διατηρείται ομαλή. Σε κάποια σχολεία λοιπόν που φοιτούν σε μεγάλο ποσοστό μαθητές αλβανικής καταγωγής, κάθε Δευτέρα από την αρχή της σχολικής χρονιάς υψώνεται η αλβανική σημαία και ψάλλεται ο αλβανικός εθνικός ύμνος, με αφορμή την 100ή επέτειο του αλβανικού κράτους. Αρκετοί ελληνικής καταγωγής μαθητές αντιδρούν, ειδικά αυτοί που μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αρνούμενοι να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία.

Τα ελληνόπουλα λοιπόν την τελευταία εβδομάδα ζωγράφισαν ελληνικές σημαίες τις οποίες κολλούσαν στους τοίχους ή στις πόρτες, για να βρεθούν μετά από λίγη ώρα σκισμένες και πεταμένες.

Κάποιοι δάσκαλοι μαλώνοντας τους, τους είπαν να σέβονται την εθνική επέτειο των Αλβανών, όπως και αυτοί σεβάστηκαν την ελληνική εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Το κατά πόσο σεβάστηκαν την επέτειο του ΟΧΙ οι Αλβανοί φάνηκε από το ότι δεν έγινε τελικά εκδήλωση σε σχολεία του Βούρκου αλλά και από την υποδοχή που επιφυλάχτηκε στους Έλληνες που επισκέφτηκαν εκείνη τη μέρα το στρατιωτικό νεκροταφείο της Κλεισούρας... 

Οι ελληνικοί φορείς αλλά και κάθε Βορειοηπειρώτης ξεχωριστά οφείλει κατά τη γνώμη μας να καταδικάζει τέτοια φαινόμενα έγκαιρα  ώστε να διαφυλάσσεται η εθνική μας αξιοπρέπεια, γιατί σε άλλη περίπτωση επιτρέπουμε στους άλλους να μην μας σέβονται. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου