Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Την χιλιοπαιγμένη κασέτα της "γέφυρας φιλίας" ξανάπαιξε ο Δ. Αβραμόπουλος στην αναφορά του για την ΕΕΜ


σε συνέντευξή του σε Αλβανική εφημερίδα

Τι απάντησε για τις «περιουσίες» των Τσάμηδων

• Την Αλβανική Κυβέρνηση να υλοποιήσει την συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, προς το συμφέρον των δύο χωρών, κάλεσε σε συνέντευξή του στην Αλβανική εφημερίδα «Πανόραμα» ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. 


«Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κρίνουμε την εσωτερική συνταγματική τάξη της Αλβανίας, όπως και η Αλβανία δεν μπορεί να κάνει το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό στις διεθνείς σχέσεις να υπάρχει συνέπεια στα συμφωνηθέντα. 
Η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μια εκκρεμότητα, που όσο το συντομότερο λυθεί, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες. Εκτιμώ ότι το νομικό πλαίσιο που είχε ήδη συμφωνηθεί, εντός του ισχύοντος διεθνούς δικαίου, μας βοηθάει για να ανοίξουμε και πάλι τη συζήτηση, ώστε να φτάσουμε σύντομα στο αποτέλεσμα και να στείλουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο, για το πως μπορούν γείτονες να συνεννοούνται», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος. 

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας με εύσχημο τρόπο  έθεσε θέμα «Τσάμηδων» ρωτώντας τον κ. Αβραμόπουλο γιατί δεν λύνεται συλλογικά «το θέμα των περιουσιών των Αλβανών στην Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται υπό καθεστώς κατάσχεσης...».
Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών καλεί όποιον θέλει να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη. 
«Η Ελλάδα – είπε μεταξύ άλλων   στηρίζεται στην αρχή του κράτους δικαίου. Η Δικαιοσύνη της, ανεπηρέαστα, αποδίδει το δίκαιο σε όσους προσφύγουν σε αυτή. Η πόρτα είναι ανοικτή, σε όποιον θεωρεί ότι έχει ζήτημα, για να προσφύγει. … Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα η Ελλάδα πρωτοστάτησε για την ένταξη της Αλβανίας στη Συμμαχία, όπως πρωτοστατεί και για την ένταξή της στην ΕΕ. Συνεπώς, το καθεστώς αυτό έχει σβήσει. Μιλάμε πλέον με άλλους όρους, φιλίας, και συμμαχίας».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Να συμπληρώσουμε ότι σε ερώτηση του δημοσιογράφου - αφού νωρίτερα στην ίδια συνέντευξη ο κ. Αβραμόπουλος ξανάπαιξε την κασέτα της "γέφυρας φιλίας" για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα - για το αν η ΕΕΜ είναι  όντως γέφυρα φιλίας ή περισσότερο πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών απάντησε:


«Η Ελληνική Μειονότητα είναι πλούτος για την Αλβανία και σημείο αναφοράς για την Ελλάδα. Είναι ο ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα που μας ενώνει. Συνεισέφερε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας του αλβανικού κράτους. 
Πέρασε από τα ίδια δύσκολα ιστορικά μονοπάτια, εάν όχι δυσκολότερα, λόγω της διαφορετικότητάς της. 
Τα μέλη της αγωνίζονται φιλόπονα ώστε η Αλβανία να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια και να εμπεδώσει μια ανοικτή, δημοκρατική κοινωνία, όπου όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων τους και σε περιβάλλον κοινωνικής ειρήνης και συναδέλφωσης θα ασκούν το δικαίωμά τους στη ζωή, την πρόοδο και την ανάπτυξη. 
Μιλάμε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, στο οποίο η μειονότητα και η πλειονότητα, ενώνοντας δυνάμεις, θα οικοδομήσουν από κοινού την ευρωπαϊκή Αλβανία του αύριο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους της στρατηγικής και αταλάντευτης υποστήριξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας είναι και η Ελληνική Μειονότητα, καθώς η θέση της θα κατοχυρώνεται και τα δικαιώματα της θα διασφαλίζονται καλύτερα, όσο η Αλβανία θα υιοθετεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα. 
Η πορεία και η συνέπεια για την υλοποίηση αυτού του οράματος είναι που θα θέσει μια για πάντα στο περιθώριο τους ακραίους, που, απειλώντας τη μειονότητα, απειλούν στην ουσία την ίδια την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Αλβανίας»

Το σχόλιο μας:... και ζήσαμε εμείς κακά και αυτοί καλύτερα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου