Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

28 Ιανουαρίου 2008: O Αρχιεπίσκοπος Xριστόδουλος περνά στην αιωνιότητα


5 χρόνια σήμερα από το "αντίο" στον μεγάλο Ιεράρχη 


Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κοίμηση του Μακαριστού Χριστόδουλου. Ενός Ιεράρχη που σημάδεψε με την παρουσία του την Ελλάδα. Ένας χαρισματικός ηγέτης που δημιούργησε φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς, καθώς είχε πάντα το θάρρος της γνώμης του, ενώ η ρητορική του δημιούργησε ένα πρωτόγνωρο ρεύμα στις τάξεις της ελληνικής κοινωνίας.
Από όταν ανέλαβε άρχισε αμέσως να ασχολείται με την αναζωογόνηση όλων των υπηρεσιών της Εκκλησίας και κυρίως του φιλανθρωπικού τομέα. Υπό την ηγεσία του, προάγεται το έργο της Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κοινωνικό τομέα. Ιδρύονται νέοι οργανισμοί που καλύπτουν τομείς, όπως η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, την κακοποιημένη γυναίκα, την άγαμη μητέρα. Τέλος, ίδρυσε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη», μέσω της οποίας γίνεται παρέμβαση με ανθρωπιστική βοήθεια, σε παγκόσμια κλίμακα.Ίδρυσε την υπηρεσία Διαδικτύου, δημιουργώντας συγχρόνως ψηφιακή βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στα ελληνικά και αγγλικά.

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του
Δύο μεγάλα γεγονότα σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του: η σύγκρουση με την κυβέρνηση Κ. Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, που άρχισε την άνοιξη του 2000 και απασχόλησε για περίπου δύο χρόνια την κοινή γνώμη, ενώ αμέσως μετά άρχισε και η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που κράτησε ως το 2004 και έληξε μετά την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.
Για πρώτη φορά στα χρονικά, το 2001 αρχίζει να διαφαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί στην Αθήνα τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', γεγονός που πριν συμβεί φαινόταν αδιανόητο. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, υπήρξαν ανακοινώσεις από φανατικούς, όμως ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος καταφέρνει και πείθει πρωτίστως τους ιεράρχες και ο Πάπας επισκέπτεται την Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου.

Η ασθένεια 
Toν Ιούνιο του 2007 διαγνώστηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και χειρουργήθηκε με επιτυχία για την αφαίρεση του όγκου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας όμως διαγνώστηκε και δεύτερος καρκίνος στο ήπαρ, καθώς και κίρρωση, που ήταν αποτέλεσμα χρόνιας ηπατίτιδας.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και τέθηκε σε αναμονή εύρεσης μοσχεύματος, προκειμένου να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. Αν και το μόσχευμα βρέθηκε, κατά τη χειρουργική επέμβαση στις 8 Οκτωβρίου δεν έγινε η μεταμόσχευση, καθώς διαπιστώθηκαν πολλαπλές μεταστάσεις. Λίγες εβδομάδες αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε τη θεραπεία του.



Τελευταίος ασπασμός

Κατά τη διάρκεια της κατ' οίκον νοσηλείας του, τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αρκετοί ακόμα πολιτικοί καθώς και Συνοδικοί Μητροπολίτες.
 Η θεραπευτική αγωγή που ακολουθούσε του δημιουργούσε παρενέργειες και σταδιακή επιδείνωση της υγείας του. Στα τελευταία στάδια της ασθένειας του αρνήθηκε περαιτέρω ιατρική αγωγή, καθώς και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Στις 28 Ιανουαρίου του 2008 στις 5:15 το πρωί άφησε τη τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών. Απεβίωσε στην οικία του, όπως ο ίδιος ζήτησε, χωρίς να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, παρά την επιδείνωσή της υγείας του που τον οδήγησε στο να καταλήξει. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η σορός του μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας για λαϊκό προσκύνημα.
Ανήμερα του θανάτου του, η ελληνική κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εσωτερικών κήρυξε τετραήμερο εθνικό πένθος.

Στο τελευταίο του δημόσιο μήνυμα, με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάς του 2008, νιώθοντας το τέλος του αφήνει την παρακαταθήκη του με τα εξής λόγια:

"Σταθήτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ' επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ο,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ο,τι κινδυνεύει".

Βίντεο από την κηδεία του:



Παραθέτουμε δελτίο τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την Δοξολογία που τέλεσε ο μακαριστός Χριστόδουλος για την 92η επέτειο της ανακύρηξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου και το μήνυμα του για το εθνικό θέμα που ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ:

19/2/2006 Δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και της αυτονομίας της Β. Ηπείρου 

...Αναφερόμενος στη Βόρειο Ήπειρο, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, έκανε λόγο για "τα διδάγματα της ιστορίας, τα οποία πρέπει να ενστερνιστούμε σήμερα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη " και τόνισε πως " οι Έλληνες έχουν αποδείξει πως είναι ανθεκτικοί στις πιέσεις και καλλιεργούν μέσα από το πνεύμα, τον πατριωτισμό και την δικαιοσύνη".
Όπως είπε και στην περίπτωση της Βορείου Ηπείρου όπως και κάθε φορά, "οι Έλληνες έχουν ακολουθήσει την πεπατημένη οδό, εκείνη που δεν υποτάσσεται μόνο στη λογική αλλά ενισχύεται από το συναίσθημα και την ψυχή, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς χαρακτηρίστηκαν ως "τρελλοί" λόγω του ανυπότακτου νου και της αδούλωτης λεβεντιάς τους έναντι ισχυροτέρων.

"Τρελλούς μας ανέβαζαν , τρελλούς μας κατέβαζαν όμως εμείς έτσι έχουμε συνηθίσει να αγωνιζόμαστε υπέρ των ιερών και των οσίων, όχι δίχως λογική αλλά με μια ψυχή και μια καρδιά. Αυτό απέδειξαν οι Έλληνες και κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αυτό απέδειξαν και οι πατριώτες της Βορείου Ηπείρου αργότερα το 1912-1913-'14, διακηρύσσοντας την αυτονομία τους. Με την ίδια τρέλλα αργότερα οι Έλληνες τα έβαλαν κατά το ΄40-΄41 με δύο αυτοκρατορίες παρά πάσαν λογικήν και αριθμών" υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας εκ νέου τη συμβολή της Εκκλησίας στα μείζονα εθνικοκοινωνικά ζητήματα, ο Μακαριώτατος, υπενθύμισε το έργο του Μητροπολίτη Κόνιτσας Σεβαστιανού, ο οποίος, όπως είπε, "όταν τα τελευταία χρόνια η Β.Ήπειρος στέναζε υπό το πέλμα του Χότζα και του Αλία και όλος ο Ελληνισμός μιλούσε γι αυτό, εκείνος δεν δίστασε να προωθήσει το θέμα και να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της Διεθνούς Κοινότητας, για να προβάλλει το θέμα της Β.Ηπείρου".

"Τώρα", συνέχισε ο Μακαριώτατος "με την ελευθερία που υπάρχει εντός εισαγωγικών ίσως, φοβούμαι ότι έχουμε λησμονήσει την Β.Ήπειρο. Κανένας δεν μιλάει για την Βόρειο Ήπειρο, για τη Μακεδονία. Κι όμως ο Έλληνας είναι άνθρωπος που την δεδομένη στιγμή ξεχνά τα επουσιώδη και μικρά και συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στα μεγάλα και ουσιώδη..."

Ο Αρχιεπίσκοπος, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές και διπλωματικές δυνάμεις να καταβάλλουν τις δέουσες προσπάθειες ώστε "να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, πόσο μάλλον της Βορείου Ηπείρου η οποία κινδυνεύει να ερημώσει από το ελληνικό στοιχείο. Όπως είπε "είναι λυπηρό οι Έλληνες της περιοχής να αναγκάζονται να φεύγουν από τα πατρογονικά τους εδάφη και να διαρρέουν προς την Ελλάδα για βιοποριστικούς λόγους". "Γι αυτό, επισήμανε ο Μακαριώτατος, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια στην πατρίδα τους" .

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στο γραφείο του, κάποιων Βορειοηπειρωτών οι οποίοι του ζήτησαν την συμπαράσταση του. Όπως είπαν, επιστρέφοντας μετά την συνταξιοδότησή τους από την Ελλάδα, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους , δεν μπορούν να εισπράττουν την σύνταξή τους, διότι σύμφωνα με τους νόμους δεν δικαιούνται καταβολής της, όσοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας. Το ελληνικό κράτος δεν δέχεται να τους καταβάλλει τις συντάξεις τους αφού τόπο διαμονής δηλώνουν πλέον την Βόρεια Ήπειρο, επικαλούμενο τον νόμο.

Ο κ. Χριστόδουλος, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να ενσκήψουν στο πρόβλημα αυτό των Βορειοηπειρωτών, ούτως ώστε να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν μόνιμα στην Ελλάδα, γεγονός που θα επιφέρει την πλήρη εξάλειψη του ελληνισμού στην Β. Ηπειρο. "Κάποτε εφαρμόζαμε το δόγμα δεν διεκδικούμε τίποτε αλλά δεν δίνουμε και τίποτε" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους αρμοδίους:

" Θέλετε να ερημώσει η Βόρειος Ήπειρος; Τα δικαιώματα των μειονοτήτων και διασφάλισή τους είναι εκ των ών ουκ άνευ και το πρώτο που θα πρέπει να εγγυηθούν αυτοί που μπορούν. Δεν είναι νοητό να καταπιέζεται σήμερα σε καιρούς δημοκρατίας η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Ας τα μεταφέρουμε αυτά τα διδάγματα στις πολιτικές ηγεσίες και κυρίως ας θρέψουμε με αυτά τα τις ψυχές μας και τις ψυχές των παιδιών μας που θα πάρουν την σκυτάλη. Για να μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί χάνουμε τα δίκαιά μας και γιατί δεν έχουμε φίλους και συμμάχους. Διότι οι φίλοι και οι σύμμαχοι μας υπολογίζουν όταν είμαστε γενναίοι και διεκδικητές και όχι αδρανείς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου