Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ο νέος Έλληνας Πρέσβης στην πρώτη του επίσκεψη στο Αργυρόκαστρο

Με έμφαση ο νέος Πρέσβης της χώρας μας τόνισε:

Ο Εθνικισμός δεν εξυπηρετεί τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας

• Αλλάζει «προφίλ» η ελληνική διπλωματία στην γειτονική Αλβανία, όπως αποδεικνύεται από τις πρώτες κινήσεις του νέου Πρέσβη της χώρας μας στα Τίρανα Λεωνίδα Ροκανά. 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο συνεργάτης του «Π.Λ.» στο Αργυρόκαστρο και ανταποκριτής του ΑΠΕ Παναγιώτης Μπάρκας, οι πρώτες ενέργειες του κ. Ροκανά δείχνουν ότι ο ίδιος προτίθεται να αφήσει πίσω του την τακτική… αφάνειας του προκατόχου του, παρουσιάζοντας μια πιο δραστήρια τακτική δημόσιας διπλωματίας. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως αλλάζουν και οι σχέσεις της  ελληνικής Πρεσβείας στην Αλβανία με  την εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Σύμφωνα  με  τον Π. Μπάρκα, επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι λίγες μόλις ημέρες μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της γείτονος (απ’ όπου και η φωτό στην 1η σελ.), ο νέος Έλληνας Πρέσβης έκανε το προηγούμενο διήμερο την πρώτη δημόσια εμφάνισή του στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, επέλεξε να επισκεφθεί την περιφέρεια Αργυροκάστρου, όπου διαβιεί σημαντικό μέρος της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Εκεί έδωσε και την πρώτη του συνέντευξη τύπου στα Αλβανικά ΜΜΕ, τα οποία επέδειξαν αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για τα όσα είχε να πει ο κ. Ροκανάς.


Μονόδρομος η συνεργασία
Μετά τις επεισοδιακές εξελίξεις των τελευταίων μηνών στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση Έλληνα διπλωμάτη στον αλβανικό Τύπο. Ο Λ. Ροκανάς δεν δίστασε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που είχαν να κάνουν με το κλίμα των  εξελίξεων αυτών, διαμηνύοντας ξεκάθαρα ότι  η Ελλάδα βλέπει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ως ένα μονόδρομο που οδηγεί στη συνεχή βελτίωσή τους και στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πορείας που ακολουθεί η Αλβανία.  Ο Εθνικισμός, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρέσβης, «δεν εξυπηρετεί ούτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ούτε το εσωτερικό κάθε χώρας».
Άφησε δε να εννοηθεί ότι οι τάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες όσον αφορά την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση!



Αποφασισμένη η Ελλάδα
Όντας στο Αργυρόκαστρο, ο Λ. Ροκανάς επισκέφτηκε το δήμαρχο της πόλης Φλιαμούρ Μπίμε και την περιφερειάρχη Μιμόζα Τσιόμο, οι οποίοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Έλληνα Διπλωμάτη. Παράλληλα, συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Δημήτριο στην έδρα του, στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου.
Ο Πρέσβης διαβεβαίωσε τους Αλβανούς ιθύνοντες για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και για την ετοιμότητα της Αθήνας να συμβάλλει αποτελεσματικά στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. 
Από τη δική τους πλευρά, τόσο ο Δήμαρχος όσο και η Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου επεσήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρθηκαν επίσης στο σημαντικό ρόλο της εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη γενικότερη σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής.




Ο τομέας της εκπαίδευσης
Η Περιφερειάρχης κ. Μιμόζα Τσιόμο αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλει η αλβανική πλευρά για την ικανοποίηση των εθνικών δικαιωμάτων της Μειονότητας, κυρίως στον τομέα εκπαίδευσης, ενώ ο  Έλληνας Πρέσβης επισήμανε την ανάγκη διεκπεραίωσης της μορφωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών και  στο πλαίσιο αυτό την ενεργοποίηση κοινής επιτροπής για την εξέταση των περιεχομένων των σχολικών κειμένων που διδάσκονται στα ελληνόπουλα.
Αναφερόμενος στην Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, ο κ. Ροκανάς έδειξε ότι γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και δεσμεύτηκε ότι από κοινού με τις αρχές των Ελληνικών Προξενείων θα είναι στο πλευρό της.  Παράλληλα, διεμήνυσε ότι οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στην Αλβανία θα είναι ανοιχτές για όλους τους Έλληνες και θα συνεργαστεί ιδιαίτερα με εκείνους που προσφέρουν συγκεκριμένα και πρακτικά στο κοινό εθνικό όφελος.



Στο Πανεπ. Ιωαννίνων
Υπενθυμίζεται ότι μια μέρα πριν από την επίσκεψή του στο Αργυρόκαστρο, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. 

Σκοπός της επίσκεψής του σ’ αυτό ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για ανάπτυξη δραστηριοτήτων συνεργασίας με τα αλβανικά πανεπιστήμια και την κοινωνία, καθώς το θεωρεί αυτό ως την πιο αποδοτική μέθοδο για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου