Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Με έντονο εθνικό και πολιτικό χρώμα η κοπή της βασιλόπιτας της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας


Το βράδυ του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου, η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, που έλαβε χώρα στο κοσμικό κέντρο «Κνωσσός» στην Παραλία Πατρών.
Τους προσκεκλημένους της βραδιάς καλωσόρισε η γενική γραμματέας της ΝΕΒΑ Ιωάννα Κώτση, ενώ την βασιλόπιτα ευλόγησε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών πατήρ Χρυσόστομος Αθανασόπουλος.
Ακολούθησε η κοπή της πίτας από τον πρόεδρο της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρο Γκίνο, ο οποίος μεταξύ άλλων έκοψε ένα κομμάτι για την Ελλάδα, ευχόμενος να βγει σύντομα από την οικονομική κρίση και να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης, ένα για τις αλύτρωτες πατρίδες και τη δικαίωση τους και ένα για την ιδιαίτερη πατρίδα την Βόρειο Ήπειρο με την ευχή για εθνική αποκατάσταση της.

Αφού ο κ. Γκίνος ευχήθηκε χρόνια πολλά, καλή χρονιά και καλή προκοπή σε όλους τους Έλληνες, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Βόρειο Ήπειρο, όπου παρουσιάζονται συχνές προκλήσεις από το αλβανικό κράτος και παρακράτος εις βάρος του εκεί Ελληνισμού, καθώς και στις σοβινιστικές τάσεις που εκφράζονται περί μεγάλης Αλβανίας. Απευθυνόμενος ο πρόεδρος της ΝΕΒΑ προς τους εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων που παραβρίσκονταν στον χώρο, τους ζήτησε να μην τοποθετούνται βάση της κομματικής τους ταυτότητας στα εθνικά θέματα, αλλά να ασκούν εθνική εξωτερική πολιτική, βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πατρίδας. 
«Πρέπει να μας συμπαρασταθείτε, αγωνιζόμενοι για την προστασία των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ζητώντας από την Αλβανία να σεβαστεί την Σύμβαση Πλαίσιο που η ίδια έχει υπογράψει και να χρησιμοποιείτε στον δημόσιο πολιτικό λόγο σας τους όρους Βόρειος Ήπειρος και Βορειοηπειρώτες, που είναι ιστορικά κατοχυρωμένοι. Δυστυχώς ακόμα βουλευτές κάποιων κομμάτων χρησιμοποιούν ακόμα για την ιδιαίτερη πατρίδα μας την ονομασία Νότιος Αλβανία» σημείωσε ο κ. Γκίνος στην ομιλία του, ενώ διαμαρτυρήθηκε για την άδικη απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας που καταργεί τις συντάξεις στα περήφανα γηρατειά της Βορείου Ηπείρου. 
«Για τους ηλικιωμένους μας που κρατάνε Θερμοπύλες πάνω στα χωριά μας, είναι πολύ σημαντική αυτή η σύνταξη και αν τους καταργηθεί εντελώς θα είναι για αυτούς η χαριστική βολή, αναγκάζοντας τους να πουλήσουν ακόμα και τη γη τους προκειμένου να επιβιώσουν» υποστήριξε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΝΕΒΑ.

Από τους πολιτικούς εκπροσώπους που παραβρέθηκαν στην κοπή της πίτας, μίλησε πρώτος ο Βουλευτής Αχαΐας με τη Νέα Δημοκρατία Αθανάσιος Νταβλούρος, ο οποίος προέτρεψε τους Βορειοηπειρώτες να μην φοβούνται από τις προκλητικές δηλώσεις των Αλβανών κυβερνώντων, ενώ υποσχέθηκε ότι η Ελληνική Πολιτεία θα σταθεί στο ύψος της, δίνοντας την απάντηση που πρέπει σε αυτές τις προκλήσεις. Ο κ. Νταβλούρος τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της χορήγησης των συντάξεων στους Βορειοηπειρώτες ηλικιωμένους και τόνισε ότι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αναθεώρησης του άδικου νομοσχεδίου που τις κατήργησε.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, δηλώνοντας ότι η Βόρειος Ήπειρος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή αδικείται και υποστήριξε ότι αν οι εγχώριοι συνεργάτες της τρόικας αγαπούσαν τους Βορειοηπειρώτες δεν θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο που κατήργησε τις συντάξεις τους.

Έπειτα ο Βουλευτής Αχαΐας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες Γιώργος Νταβρής, ο οποίος κατάγεται από την Άρτα (της ελεύθερης Ηπείρου), έκοψε από την πρωτοχρονιάτικη πίτα δύο κομμάτια τα οποία όπως είπε: «θα τα στείλουμε πακέτο ένα στον Μπερίσα και ένα στην Ερυθρόμαυρη Συμμαχία με αφορμή τις προκλητικές τους δηλώσεις, λέγοντας τους να έρθουν να τα πάρουν τα εδάφη μας που διεκδικούν ως δικά τους».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Αχαΐα Μιχάλης Αρβανίτης τόνισε ότι δεν υπάρχει Βόρειος και Νότιος Ήπειρος, αλλά Ήπειρος μία και ενιαία, όπου απλώς το βόρειο τμήμα της είναι σκλαβωμένο από την Αλβανία, κάνοντας σαφές ότι το κόμμα που εκπροσωπεί θα αγωνιστεί έως την τελική δικαίωση και απελευθέρωση των ελληνικών αυτών περιοχών που έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού από το ελληνικό κράτος.


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πολιτευτής της Χρυσής Αυγής στο Νομό Ιωαννίνων Χριστόφορος Τσάγκας λέγοντας ότι όσοι επιθυμούν την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου δεν έχουν παρά να συσστρατευθούν στον αγώνα της Χ.Α. γιατί μόνο το συγκεκριμένο κόμμα έχει την αποφασιστικότητα να πετύχει αυτό τον στόχο. «Η Ελλάς δεν θα ξεπεράσει την κρίση χάρη στους τεχνοκράτες αλλά για δύο λόγους: γιατί οι Έλληνες πιστεύουν στον Θεό αλλά και ο Θεός στους Έλληνες» σημείωσε ο κ. Τσάγκας υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «δεν γίνεται οι βουλευτές της κυβέρνησης να μας μιλάνε για εξωτερική πολιτική από τη στιγμή που καταργούν την αργία της Κυριακής για την οποία ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έδωσε τη ζωή του στη Βόρειο Ήπειρο», ενώ συμπλήρωσε ότι με τις συνεχόμενες προκλητικές δηλώσεις που κάνουν οι Αλβανοί την επόμενη φορά δεν θα τους πούμε όπως ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες «ελάτε να τα πάρετε» αλλά «πάμε να τα πάρουμε.
Επίσης ο κ. Τσάγκας ευχήθηκε για τη Νεολαία Βορειοηπειρωτών Αχαΐας καλή επιτυχία για τη συνέχεια εκ μέρους του Βουλευτή Επικρατείας της Χ.Α. Χρήστου Παππά, για τον οποίο είπε ότι αποτελεί μία δυνατή φωνή της Ηπείρου μέσα στη Βουλή των Ελλήνων και αγωνίζεται έμπρακτα για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Εκ μέρους του Δήμου Πατρέων παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Νίκος Μακρής ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτισμού, μη διαχωρίζοντας όμως την διαφορά και τον εθνικό χαρακτήρα των Βορειοηπειρωτών από τους οικονομικούς μετανάστες.

Χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος του Προεδρείου του κόμματος ΕΕΜΜ Γιώργος Γιάννης, ο οποίος αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή χρονιά στους παρευρισκόμενους, με αφορμή τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού υποστήριξε ότι οι Βορειοηπειρώτες έπρεπε να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ώστε στη συνέχεια να έχουν κάθε δικαίωμα να την καταγγείλουν βάση συγκεκριμένων στοιχείων. «Το 2013 είναι χρονιά βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, στις οποίες πρέπει να δώσουμε δυναμικό παρών ώστε να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό, συνταξιοδοτώντας όλους αυτούς που μας “εκπροσωπούσαν” την τελευταία δεκαετία και συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό στην δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Βορειοηπειρωτικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης, θέτοντας παράλληλα θέμα ενότητας των Βορειοηπειρωτών.

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της  ΝΕΒΑ αναφέρθηκε στη σημασία της καταγραφής πληθυσμού που διενεργείται από την Ομόνοια, η οποία δικαιώθηκε για την απόφαση της υπέρ της αποχής από μία σκηνοθετημένη απογραφή και υποστήριξε ότι η συμμετοχή θα ήταν ένα άλλο σχέδιο Ανάν για τη Βόρειο Ήπειρο έχοντας προδοτικό χαρακτήρα για τον τόπο, ενώ επανέλαβε τη ρήση του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου «παρέλαβα Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα παραδώσω ομοσπονδία». Ο κ. Γκίνος παράλληλα, σχετικά με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, τόνισε την ανάγκη ενότητας των πολιτικών δυνάμεων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Σε αυτό το σημείο το μέλος του προεδρείου της ΕΕΜΜ Γιώργος Γιάννης ξαναπήρε το λόγο, υπενθυμίζοντας ότι «ο πρόεδρος του κόμματος των Ελλήνων είχε στείλει προ της απογραφής, ως έμπρακτο δείγμα ενότητας επιστολή στον πρόεδρο της Ομόνοιας, ώστε να κάτσουμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και να χαράξουμε κοινή γραμμή, αλλά όπως φάνηκε μας “έγραψαν”. Επειδή όμως η στιγμή δεν προσφέρεται για επίλυση για διαφορών εύχομαι και πάλι καλή χρονιά και χρόνια πολλά με υγεία για όλους»

Χαιρετιστήριες επιστολές για την κοπή πίτας της ΝΕΒΑ έστειλαν ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής του αλβανικού κοινοβουλίου Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος και ο πρόεδρος του κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος.

Ο Σταύρος Γκίνος δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε μία ιδιαιτερότητα για τον ίδιο, αφού ήταν η τελευταία στην οποία έπαιρνε μέρος ως πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, κάνοντας γνωστό ότι θα παραδώσει τη σκυτάλη στους νεότερους στις εκλογές που θα πραγματοποιήσει ο σύλλογος σύντομα.

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο κορυφαίος τραγουδιστής της Ηπείρου Σάββας Σιάτρας, οποίος έλαβε την τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της ΝΕΒΑ Σταύρο Γκίνο, για την προσφορά του στη δημοτική παράδοση και για τον συνεχή και ανιδιοτελή αγώνα του υπέρ του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός από τα Ιωάννινα Νίκος Σουτόπουλος.

Ακολούθησε γλέντι μέχρι πρωίας με την ορχήστρα των Βασίλη Καλκάνη (κλαρίνο), Κώστα Καλόγερου (τραγούδι) και Σπύρου Αλεύροντα (ντέφι).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου