Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλος: Η Αθήνα γνωρίζει ότι ο εθνικισμός του Μπερίσα είναι για εσωτερική κατανάλωση


Σε συνέντευξή του για την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, στον ‘Εθνικό Κήρυκα’, ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης της Αθήνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε για άλλη μια φορά τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής διπλωματίας, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Η Αθήνα έχει δύο παράλληλα διπλωματικά προβλήματα, πρώτον με την αλβανική κυβέρνηση, της οποίας ο επικεφαλής της, Σαλί Μπερίσα, προβαίνει σε σημαντικές εθνικιστικές ανακοινώσεις που εκπλήσσουν για ‘μεγαλύτερα σύνορα’ της Αλβανίας και δεύτερο με τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν που είπε ότι «οι Οίκοι Αξιολόγησης είναι πολιτικοποιημένοι και ανειλικρινείς, όταν ανεβάζουν  τη βαθμολογία της Ελλάδας κατά 6 βαθμούς, ενώ βρίσκεται σε κατάσταση πνιγμού και πουλάει τα νησιά της, ενώ συγχρόνως αξιολογούν την Τουρκία με το σταγονόμετρο».


Φαίνεται ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, έχει δει τα πράγματα πολύ καλύτερα από ό, τι  πιστεύουν  πολλοί Αλβανοί:
«Η Αθήνα είναι πρόθυμη και ικανή να αποτρέψει τη λαϊκίστικη ρητορική που είναι για εσωτερική κατανάλωση και δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις και τον πολυμερή διάλογο».
Οι Έλληνες το έχουν καταλάβει, αν και πολλοί Αλβανοί, μέσα και έξω, χαίρονται για τα «καλά και σκληρά λόγια» της εθνικιστικής ρητορικής του πρωθυπουργού, σημειώνει το δημοσίευμα.


Σερβία: Δυτικοί διπλωμάτες προτείνουν τη μετακίνηση του αλβανικού μνημείου στο Πρέσεβο


Διπλωμάτες, εκπρόσωποι των χωρών της Δύσης, προτείνουν  στα πολιτικά αλβανικά κόμματα του Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, να μεταφέρουν σε άλλη θέση το μνημείο με τα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο-Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζας, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Danas του Βελιγραδίου.

Το δημοσίευμα επικαλείται διπλωματικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι η ιδέα της μετακίνησης του μνημείου είναι για την πρόληψη επέμβασης των σερβικών αρχών, όπως έχουν προαναγγείλει για τις 17 Ιανουαρίου, ότι «θα αφαιρεθεί  το αλβανικό μνημείο από το κέντρο του Πρέσεβο».


Οι διπλωμάτες πρότειναν επίσης στο Εθνικό Συμβούλιο των Αλβανών «να εγκρίνουν επειγόντως πρόταση για την απεικόνιση της αλβανικής σημαίας στην εθνική κοινότητα στην Νότια Σερβία» προκειμένου «να αποφευχθεί η εμφάνιση της αλβανικής σημαίας σε έγγραφα που εκδίδονται στη νότια Σερβία και να ακολουθήσουν την ισχύουσα νομοθεσία για τις εθνικές μειονότητες», σημειώνει η σερβική Beta.


Ειδικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων έχουν διαμορφωθεί  από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας για την εκπόνηση κοινών σχολικών βιβλίων ιστορίας, αλβανικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο.


Σύμφωνα με τον υπουργό  Παιδείας Myqerem Tafaj:

«Θα ξεκινήσουμε με τα κείμενα της αλβανικής γλώσσας και της ιστορίας, κύριος εταίρος μας παραμένει το Υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κοσσυφοπεδίου.Στις επιτροπές θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο του Τέτοβο, το Εθνικό Συμβούλιο των Αλβανών στο Μαυροβούνιο και από την Κοιλάδα του Πρέσεβο», δήλωσε ο Ταφάι.

Από το προηγούμενο σχολικό έτος η ύλη της πρώτης τάξης του δημοτικού σε Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο είναι η ίδια.




Η Σερβία επιμένει στην αυτονομία των σερβικών Δήμων του Κοσυφοπεδίου

Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου πρότεινε την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος με τη μορφή του επείγοντος, στο οποίο  προτεραιότητα έχει  η βούληση των πολιτών,  το Σύνταγμα της χώρας και συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Στο σχέδιο ψηφίσματος τονίζεται ότι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωριστεί η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Το σχέδιο του κειμένου αυτού θα προωθηθεί για ψήφισμα το Σάββατο.

Η Σερβία επιμένει στην ίδρυση αυτόνομης κοινότητας αποτελούμενη από τους σερβικούς δήμους του Κοσσυφοπεδίου και τη δημιουργία ενός ειδικού καθεστώτος για τους αγροτικούς θύλακες στους οποίους πλειοψηφούν οι Σέρβοι.

Επιδιώκει ακόμη στη δημιουργία ενός ειδικού καθεστώτος μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Πρίστινα,  για τα δικαιώματα της πρώτης, τα οποία πρέπει να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου.

Στο σχέδιο ψηφίσματος τονίζεται ότι η Σερβία, ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το Σύνταγμα και τη βούληση του λαού που δεν αναγνωρίζει και ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ την μονομερώς ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου