Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Σύντροφος Ράμα: Διχασμένη πολιτική προσωπικότητα ή πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής;


Από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, ο πρόεδρος Έντι Ράμα καταδίκασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον «πρωτόγονο» βαλκανικό εθνικισμό - όπως τον χαρακτήρισε - του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Στο Συμβούλιο που συγκεντρώθηκε στις 26 Ιανουαρίου για την οργάνωση του εκλογικού αγώνα για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ο Ράμα μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Ο Πρωθυπουργός εμμένει στο φάντασμα του πρωτόγονου βαλκανικού εθνικισμού, αφού οδήγησε την κυβέρνηση σε καταστροφή, διακινδυνεύει να μεταβάλει και τον σταθεροποιητικό ρόλο που είχαν οι Αλβανοί στην περιοχή. Η εθνική ένωση δεν μπορεί να γίνει γίνει με τους τρόπους και τα μέσα του παρελθόντος. Την διαδρομή της προς το μέλλον από καιρού η Αλβανία την έχει επιλέξει δίπλα στους μεγάλους συμμάχους της τις ΗΠΑ και την ΕΕ». 

Και απευθυνόμενος στον Μπερίσα ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος είπε:
«Μην αναμιγνύετε τα συμφέροντα του έθνους με τα προσωπικά σας συμφέροντα. Δεν αρκεί να πεις ότι είσαι η αλλαγή. Eκτός από το τεράστιο οικονομικό χρέος που θα αφήσεις μην ανοίγεις και προβλήματα με τους Βαλκάνιους γείτονες. Δεν έχετε κανένα σχέδιο, εκτός από τη ρητορική».

Να θυμίσουμε απλώς ότι κατά την παρουσία του στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ στα τέλη Νοεμβρίου 2012, για την εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα του ΣΚ στην Αθήνα, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανακήρυξη της αλβανικής ανεξαρτησίας, ο σύντροφος Ράμα άκουγε μεταξύ άλλων από το πολυφωνικό συγκρότημα που ήταν παρόν, τραγούδια για την Τσαμουριά αλλά και ποιήματα για την "Μεγάλη Αλβανία".
Κάτι τέτοιο φυσικά δεν τον ενόχλησε αφού και το ίδιο το πρόγραμμα του κόμματος του μεταξύ άλλων γράφει:
«Η Ευρωπαϊκή Αλβανία στις διεθνείς σχέσεις της έχει στο επίκεντρο της αποστολής της την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της ακεραιότητας της χώρα, την πρόληψη των διενέξεων και την προσφορά για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και ευρύτερα. 
Η δημιουργία πολυδιάστατων αμοιβαίων σχέσεων  με το νέο κράτος του Κοσόβου, την πλαισίωση του τσάμικου ζητήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, των σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των Αλβανών που ζουν στις γειτονικές χώρες, είναι στρατηγικής σημασίας για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Μάλιστα ο ηγέτης της αριστερής συμμαχίας στην Αλβανία δεν δίσταζε να υποστηρίξει πρόσφατα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι το PS έχει πλήρη αναφορά και στο επίσημο πρόγραμμα του για το "τσάμικο ζήτημα". 

Πέραν όμως πολλών άλλων που μπορούμε να ανασύρουμε από την μνήμη είναι οι δηλώσεις που έκανε στο Κόσοβο τον Νοέμβριο του 2011 με αφορμή την τότε αλβανική εθνική επέτειο όπου σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε ως εξής:


«...Αναφέρατε νωρίτερα ότι το ΣΚ θεωρείται εδώ ως φιλελληνικό κόμμα, αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα διαμετρικά αντίθετης συμπεριφοράς, ανάμεσα σε εκείνους που φέρονται ως "μεγάλοι" Αλβανοί, που είναι στην κυβέρνηση, οι οποίοι με μία υπογραφή χάρισαν στην Ελλάδα 300 τετραγωνικά μέτρα Αλβανικής (!) θάλασσας, και ημών που θέσαμε το ζήτημα αυτό στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ζητήσαμε την ακύρωση αυτής της συμφωνίας, ως συμφωνία αντίθετη των εθνικών συμφερόντων.
Αν παρατηρήσουμε την ιστορία αυτών των 20 ετών, ανεξαρτήτως του χρόνου όταν εγώ ήμουν στην ηγεσία του ΣΚ ή όταν οι άλλοι ηγούνταν του κόμματος ή της κυβέρνησης, το ΣΚ έχει μια σταθερή στάση προκειμένου να προστατευθεί το εθνικό συμφέρον και το Ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.
Μην ξεχνάτε ότι η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με την γέννηση του UCK, που υποστηρίχθηκε από την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φάτος Νάνο και μετά του Παντελή Μάικο και τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις με την πλήρη διαδικασία μετασχηματισμού που οδήγησε στον πόλεμο για την απελευθέρωση, ενώ χτυπήθηκε ως μαρξιστικό κίνημα, χτυπήθηκε ως κίνηση λαθρεμπόρων ή ως μια ένοπλη συμμορία από τον Τύπο του Δημοκρατικού Κόμματος. 
Υπάρχουν ιστορικές στιγμές στις οποίες φαίνεται σαφώς η διαφορά ανάμεσα στη συνεπή μας στάση με την ταλαντευόμενη θέση του ΔΚ στα Τίρανα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης εδώ στο Κοσσυφοπέδιο και από την άλλη η κοινή γνώμη εδώ θα πρέπει να κρίνει βάση των γεγονότων και όχι από τα λεγόμενα που φθάνουν εδώ σκόπιμα παραμορφωμένα».

Αυτά τα ολίγα για να μην νομίζουν ότι ξεχνάμε από τη μία μέρα στην άλλη. 
Αλλά και πάλι όποιος θέλει άλλοθι για μία εκ νέου συμμαχία με τον σύντροφο Ράμα μπορεί εύκολα να το κατασκευάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου