Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΣΦΕΒΑ: ΙΜΙΑ, Τότε και Τώρα - Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τον Πειραιώτη Ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκο


Ιανουάριος 1996, Ίμια.


 Στην εσχατιά του Ελληνικού Αρχιπελάγους, στήνεται το γκρίζο σκηνικό του ενδοτισμού και των υποχωρήσεων. Τρεις αξιωματικοί των Ενόπλων μας Δυνάμεων θυσιάζονται ηρωικά στο βωμό του καθήκοντος.
 Η Ελληνική Σημαία όμως υποστέλλεται κατ’ εντολή των Αθηνών. Κάποιος από τους τότε κυβερνητικούς μεγαλόσχημους διατυπώνει ανερυθρίαστα και μια υπόθεση εργασίας: «Πείτε πως την έριξε ο άνεμος».
 Οι «γκρίζες» ζώνες αποκτούν περίοπτη θέση στο λεξιλόγιο της υποταγής.

 Ιανουάριος 2013, Αθήνα.
 17 χρόνια μετά την εθνική ήττα, στην πατρίδα μας στοιχειώνει η ίδια πολιτική. Η πολιτική της εθνικής υποτέλειας και της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Τότε, οι Τούρκοι ύψωσαν την ημισέληνο στα Ίμια. Σήμερα, ελέω Μνημονίου, την υψώνουν στον Πειραιά…
 Ο αγώνας για την εθνική απελευθέρωση θα είναι μακρύς και δύσκολος.
Χριστόδουλε, Παναγιώτη, Έκτορα, σας τον χρωστάμε…

ΣΦΕΒΑ, Αθήνα, 26/1/2013

σημ. ιστολογίου: Ο κυβερνητικός μεγαλόσχημος που έδωσε την εντολή στους ηρωικούς ΟΥΚάδες για τη Σημαία: «Πείτε πως την έριξε ο άνεμος», δεν είναι άλλος από τον "μαζί τα φάγαμε" Θεόδωρο Πάγκαλο. Ήταν ο ίδιος που χαρακτήρισε ως "'αντιπαραγωγικούς" πρόπερσι τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων...


Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΗΡΩΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟ

Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε σήμερα επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη του Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου, στον ανδριάντα του, στην Πλατεία Κων. Καραμανλή (πρώην πλατεία Τερψιθέας), χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κκ Σεραφείμ.


Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Έχουν περάσει δεκαεπτά χρόνια από την τραγωδία των Ιμίων και τη θυσία των παλικαριών μας στα Ίμια. 
Από τότε που οι τρεις ήρωές μας έφυγαν ωραίοι σαν Ήλιοι για τα Ηλύσια πεδία των Αθανάτων. Πέταξαν και μας άφησαν πίσω βαριά παρακαταθήκη: Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον και ασφαλώς το απολύτως δεσμευτικόν «ουκ ελάττω παραδώσω».
Δεκαεπτά χρόνια από τότε μας θωρούν από κει ψηλά με αυστηρό και κριτικό βλέμμα.
Κριτές όλων μας είναι οι αθάνατοι νεκροί μας. Αυτά τα δύσκολα, τα πέτρινα χρόνια, που περνά ο τόπος μας μέσα στις Μνημονιακές Συμπληγάδες που στοχοποιούν και τις Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο, με περικοπές μισθών, με περικοπές αμυντικών εξοπλισμών, το μήνυμα της θυσίας του Παναγιώτη, του Χριστόδουλου, του Έκτορα, αποτελούν τη δική μας κόκκινη γραμμή.
Και ταυτόχρονα τη δική μας ιερή δέσμευση:
Ότι το Αιγαίο δεν είναι γκρίζα ζώνη, ότι το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα, ότι το Αιγαίο είναι Ελλάδα, είναι η καρδιά της Ελλάδας.

Κάνουμε λοιπόν σαφές και ξεκάθαρο: ότι δεν παραχωρούμε με όποιο κόστος καμία σπιθαμή ελληνικού εδάφους, κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα. 
Τους στέλνουμε από εδώ τον Πειραιά το μήνυμα ότι και τις ΑΟΖ θα προχωρήσουμε και τον εθνικό μας πλούτο θα αξιοποιήσουμε. Υπέρ των Ελλήνων.
Και την Ελλάδα θα κάνουμε πάλι περήφανη με αίσθημα αυτογνωσίας και αξιοπρέπειας. Με αυτές τις αρχές και τις αξίες θα αλλάξουμε και πάλι την πατρίδα μας. Γιατί κυρίες και κύριοι,
Όλα μπορούν να πιστεύουν ότι μπορούν να τα πάρουν οι δανειστές μας, παρόλο που μας χρωστούν οι ίδιοι πολλά. Και ας είναι αυτή η ιερή στιγμή της μνήμης και της τιμής, να το πούμε, απλά. Μόνο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς προσφέραμε για την ελευθερία της Ευρώπης. Για να μπορεί να υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορεί να υπάρχει ελευθερία στους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης.

Γιατί οι Έλληνες ήταν αυτοί που πλήρωσαν με αίμα το «Όχι» στο Ναζισμό. Για να είναι η Ευρώπη σήμερα , αυτή που μέσα στα πλαίσια της συμμαχίας και της φιλίας πιέζει τον ελληνικό λαό έξω από τα όριά του.
Και αυτό οφείλουν να μην το ξεχνούν. Όπως και ότι δεν πρόκειται να τους παραχωρήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια, τον Πολιτισμό μας, και προ παντός να μην προσβάλουν με τον τρόπο που το έκαναν το Φιλότιμό μας. 
Αυτό το φιλότιμο που είχαν αυτά τα Ελληνόπουλα, που έβαλαν την ελληνική ψυχή πάνω από μικροϋπολογισμούς και νοοτροπίες «ωχαδερφισμού». 
Δεν κρύφτηκαν πίσω από τους άλλους, αλλά έβαλαν ασπίδα αξιοπρέπειας τους εαυτούς τους, για όλους μας.

Η νύχτα αυτή της ντροπής και του σκοταδιού, γέμισε ιστορικό φως από τη θυσία του Παναγιώτη, του Χριστόδουλου και του Έκτορα. Γέμισε από το Ελληνικό φως που δεν πρόκειται να σβήσει στο πέρασμα των αιώνων. 
Γιατί ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο είναι και η Ελλάδα και ο Ελληνικός Πολιτισμός για την Οικουμένη ολόκληρη.
Και αυτά τα Ελληνόπουλα, μας έδειξαν με τη θυσία τους από τότε το δρόμο. Το δρόμο και της Αντίστασης, το δρόμο της Περηφάνιας, το δρόμο που κάθε Έλληνας οφείλει να πορευτεί στη ζωή του. 
Αυτόν που βάζει το εμείς και την Ελλάδα, πάνω από το εγώ και τα όποια συμφέροντα. Το δρόμο της εθνικής ευθύνης. Που βάζει την Ελλάδα πάνω από τις νοοτροπίες όλων εκείνων που μας βλέπουν σαν ένα απέραντο λογιστήριο. Που μετρούν τα πάντα με ευρώ και όχι με της καρδιάς το πύρωμα, όχι με την προσφορά και τις θυσίες.
Είχα πει εδώ από αυτό το βήμα, μαζί με το Νίκο, ότι: Υπάρχουν στιγμές στην ζωή του ανθρώπου που τον σημαδεύουν ανεξίτηλα.
Μένουν χαραγμένες για πάντα και στην μνήμη και στην ψυχή. Μια τέτοια στιγμή είναι για μένα η νύκτα των Ιμίων. Η νύκτα που κοιμηθήκαμε περήφανοι Έλληνες και ξυπνήσαμε ταπεινωμένοι σύμμαχοι. 

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ως Έλλην πολίτης και ως εκπρόσωπος του υπερήφανου Πειραϊκού λαού στο Κοινοβούλιο, ένιωσα την μεγαλύτερη ταπείνωση και ντροπή που ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να τη διανοηθώ, και ασφαλώς δεν θα την ξεχάσω ποτέ.
Να ακούω τον Έλληνα Πρωθυπουργό τότε, να ευχαριστεί τους Αμερικανούς, μέσα στην Ελληνική Βουλή, για το γεγονός ότι πλέον με τη δική τους βούλα είχαμε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και να βαπτίζει την εθνική ταπείνωση ως εθνική επιτυχία. Δεν ανήκω σε εκείνους που θέλουν τους Αμερικανούς εχθρούς ή απέναντι. Συμμάχους τους θέλω. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο Ελληνικός λαός τους θέλει συμμάχους και λέει: άλλο σύμμαχοι, άλλο δούλοι.
Αγαπητοί φίλοι, δεν μπορώ ποτέ να ξεχάσω το χαμό των τριών παλικαριών μας στα Ίμια. Και ο Πειραιάς δεν θα το ξεχάσει και η Ελλάδα δεν θα το ξεχάσει. Όσο και αν θέλει να το μικρύνει το γεγονός η ισχυρή τηλεοπτική εξουσία.

Να μου συγχωρήσετε τον προσωπικό τόνο, αλλά είναι εντυπωσιακά αλλά και τραγικά τα παιχνίδια της μοίρας.
Για μένα, η οικογένεια Βλαχάκου, ήταν και είναι μέρος της ευρείας δικής μου οικογένειας έτσι όπως εμείς την εννοούμε, που καταγόμαστε από τα Άγια βράχια της Μάνης. Κοινά βιώματα, κοινοί αγώνες. Κοινές αρχές, κοινές αξίες. Τον Παναγιώτη, όπως και τον αδελφό του Νίκο τους γνωρίζω από μικρά παιδιά. 
Και εύχομαι σε όλους σας να μη ζήσετε αυτό που η μοίρα επέλεξε να ζήσω εγώ εκείνο το βράδυ.
Το βράδυ που εντοπίστηκε η σορός του αείμνηστου Τάκη και η παράκληση του Αντώνη, του πατέρα Αντώνη, που για μένα ήταν εντολή και τιμή, να συνοδεύσω το Νίκο, να παραλάβουμε τη σορό του ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου. 
Και ακόμη και σήμερα δεκαεπτά χρόνια μετά, που η μοίρα μας έφερε, εμένα Δήμαρχο της πόλης και το Νίκο, Δημοτικό Σύμβουλο και πολύτιμο συνεργάτη, κάθε φορά που τον κοιτάω είναι σαν να μη μπορώ να πιστέψω πως κάποιοι μέχρι και σήμερα επιχειρούν να απαξιώσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.


Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα ως Δημάρχου της πόλης, που οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπούνται επαρκώς σήμερα. 
Είναι σημαντικό που σήμερα την Κυβέρνηση εκπροσωπεί Υπουργός.
Αυτοί που επιχειρούν να ακυρώσουν τον ηρωισμό αυτών των παιδιών. Να πείσουν ότι την ελληνική σημαία δεν την κατέβασαν οι Τούρκοι αλλά φυσούσε πολύ και την πήρε ο αέρας. Και ας την έχουν οι Τούρκοι στο Στρατιωτικό τους Μουσείο.

Σεβασμιώτατε,
Κυρίες και κύριοι,
Η αλήθεια είναι ότι σε καιρούς δύσκολους πάντα εμφανίζονται οι κάθε μορφής λύκοι. 
Αυτοί που χρόνια τώρα καιροφυλακτούν στη γωνία για να κλέψουν κάτι από την πατρίδα, τη θρησκεία και τη γλώσσα μας. Αυτοί οι επιτήδειοι ουδέτεροι, που κάνουν παιχνίδια στη σκακιέρα και καιροφυλακτούν στη γωνία να κερδίσουν κάτι. Να σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψη του Έθνους, να απλώσουν γκρίζες ζώνες, να παραβιάσουν κόκκινες γραμμές. Να κλέψουν τη γη, τον ουρανό και τον αέρα μας. Και κάτω από τη γη, τον ορυκτό μας πλούτο. Θέλω όλοι εδώ, από το σημείο εθνικής μνήμης, που μας κοιτά περήφανος ο Παναγιώτης, να επαναλάβω ότι τέτοια σχέδια δεν θα περάσουν.
Υποτιμούν πολύ τη διαχρονική, διαιώνια ψυχή του Έλληνα.


Ως Δήμαρχος Πειραιά, ως πολίτης αυτής της χώρας, εμπιστεύομαι απόλυτα, τον πατριωτισμό, την ηθική ακεραιότητα και την ικανότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού. Και σηματοδοτεί η κυβέρνηση των τριών κομμάτων την πίεση που ασκεί ο Ελληνικός λαός για ενότητα. Τα νάματα και οι παρακαταθήκες της Πηνελόπης Δέλτα, αλλά και ο δικό του πολιτικός βίος, τα πολιτικά του έργα και οι πολιτικές του πράξεις, σηματοδοτούν το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα, αποτελεί το εχέγγυο για μια εθνική, και μια πατριωτική πολιτική.
Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Ότι θα πετύχουμε να στρέψουμε όλοι μαζί το καράβι, από τα βράχια που πήγαινε, σε ασφαλή ύδατα. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους εθνικούς της στόχους. Η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει και πάλι περήφανα το κεφάλι.

Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω, μετά την επιτυχία και της χρονιάς που θα διανύσουμε, ότι την ίδια ημέρα το 2014 θα είναι εδώ ο Πρωθυπουργός της χώρας, με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι για να κηρύξουμε πόλεμο, αλλά για να πούμε πάλι ότι η Ελλάδα στάθηκε στα πόδια της και μπορεί να κοιτάζει φίλους και αντιπάλους με αξιοπρέπεια.
Παναγιώτη, Χριστόδουλε, Έκτορα γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις δεν σας αρκούν. Ότι το καλύτερο μνημόσυνο που ελπίζετε είναι να δείτε πως η θυσία σας δεν πήγε χαμένη. Να ξαναδείτε τη λάμψη, μιας ισχυρής, αξιοπρεπούς, ανεξάρτητης, ισχυρής Ελλάδας. Αιωνία τους η μνήμη.»



Ο αδελφός του ήρωα, κ. Νικόλαος Βλαχάκος, στο σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε:


«Θέλω να ελπίζω, ότι η βαριά κληρονομιά της θυσίας των Αντιναυάρχων Καραθανάση και Βλαχάκου και του Πλοιάρχου Γιαλοψού, θα δυναμώσει τις προσπάθειές μας, να αντισταθούμε σε όλους εκείνους τους σύγχρονους οικονομικούς κατακτητές, που επιδιώκουν να μας κάνουν σήμερα έρμαια των ορέξεων τους. 
Κύριε Δήμαρχε, η οικογένειά μου και εγώ σας ευχαριστούμε για την τελετή μνήμης του ήρωα αδελφού μου και, κλείνοντας, αφού ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς για την παρουσία σας εδώ, θέλω να πω τούτο: Αριθμητικά, πάντα λίγοι ήσαν οι Έλληνες και τα κατάφερναν. Πάντοτε λίγοι θα είμαστε, αλλά θα τα καταφέρνουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρηματικό ποσό, που το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε για την τελετή μνήμης, θα διατεθεί μετά από παράκληση της οικογένειας του ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου, στον Όμιλο Εθελοντών κατά του καρκίνου «Αγκαλιάζω».
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, έδωσε ξεχωριστή νότα, στη σημερινή τελετή τιμής και μνήμης.


Στην τελετή παραβρέθηκαν: ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Ι. Γρίβας, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Βουλευτής Πειραιά κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Ο Εκπρόσωπος της Βουλής Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Ι. Τραγάκης. 
Οι Βουλευτές κκ. Κ. Κατσαφάδος, Αν. Νεράτζης, Π. Μελάς. 
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας Επικοινωνίας κ. Δ. Καρύδης. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στ. Χρήστου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ι. Ξυπολιάς, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Στ. Διαμαντίδης. 
Εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ, ο Α΄ Υπαρχηγός Αντιναύαρχος κ. Αποστολάκης Ευάγγελος, του ΓΕΝ ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Υποναύαρχος κ. Αλ. Θεοδοσίου, του ΓΕΑ ο Υποπτέραρχος κ. Γ. Δριτσάκος, του Λιμενικού Σώματος ο Αρχιπλοίαρχος κ. Συβίτος Γεώργιος, του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος κ. Φ. Παντελεάκος. 
Της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού ο Αντιναύαρχος ε.α. κ. Ν. Αρτεμάκης, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ρεθύμνου Ταξίαρχος ε.α. Στ. Κιαγιαδάκης. 
Οι Αντιδήμαρχοι: κ.κ. Αν. Κάρλες, Ευαγ. Σαρρή, Ν. Αμοργιανός, Ευστ. Κωνσταντούζος, Π. Ρέππας. Οι Πρόεδροι της ΚΟΔΕΠ κα Π. Καλαγιά, της ΔΗΡΑΠ κ. Κυρ. Μανωλάκος. 
Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ι. Μαστρονικόλας. Ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ι. Δανιήλ.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π. Αγγελόπουλος, Οι πρώην Δήμαρχοι Πειραιά κκ. Χρ. Αγραπίδης και Στ. Λογοθέτης.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ.κ. Κ. Λαουλάκου, Ι. Βουράκης, Χρ. Βουγιουκλάκης, Κ. Σιγαλάκος. Ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Πειραιάς Όλοι Μαζί για μια Νέα Αρχή» κ. Αντώνης Καλογερόγιαννης. Πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ. των πέντε Δημοτικών Κοινοτήτων. 
Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κα Β. Ανεμοδουρά, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γ. Ζησιμάτος, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης κα Νόρα Μιχαλολιάκου, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Μ. Τσουτάκος, ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης «ΕΟΕΑ - ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας» κ. Αντώνης Διγαλάκης, ο Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων Ιερολοχιτών κ. Β. Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ της Ν.Δ. κ. Κ. Καλογεράκος,
ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά κ. Κ. Φραγκάκος, συγγενείς του ήρωα και πλήθος κόσμου.

pireasnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου