Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Εληνο-αλβανική συμπλοκή στο Μεσοπόταμο Δελβίνου


Αλβανοί τραμπούκοι προέβησαν σε βιαιότητες εναντίον των Ελλήνων κατοίκων του χωριού

Τη Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, ο κάτοικος του χωριού Μεσοπόταμος του Νομού Δελβίνου Σπύρος Μποζιώρης, διαμαρτυρήθηκε σε Αλβανούς βοσκούς που έφεραν τα πρόβατα τους στο χωράφι του, από τους οποίους ζήτησε ευγενικά να απομακρυνθούν. Οι Αλβανοί που είχαν νοικιάσει διπλανό χωράφι για τη βοσκή των κοπαδιών τους, ξυλοκόπησαν τον Έλληνα γηγενή, επειδή είχε το "θράσος" να τους υποδείξει τι να κάνουν στη γη τη δική του και στο χωριό το δικό του.

Αφού ο κ. Μποζιώρης ενημέρωσε τους συγχωριανούς του για το περιστατικό που έλαβε χώρα, ορισμένοι από αυτούς μετέβησαν στο σημείο που σημειώθηκε η επίθεση και ζήτησαν από τον Αλβανό ενοικιαστή του διπλανού χωραφιού να συμμορφωθεί.
Την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου όμως όμως, ομάδα Αλβανών τραμπούκων εμφανίστηκε με ρόπαλα, στο κεντρικό καφενείο του χωριού απειλώντας τον ιδιοκτήτη του και πρόεδρο της κοινότητας Σωτήρη Θανάση, επειδή είχε αντιδράσει έντονα στο περιστατικό της προηγούμενης ημέρας, για να του επιτεθούν στη συνέχεια αφού τον είχαν βρει ουσιαστικά αβοήθητο.
Προς υπεράσπιση του κ. Θανάση έσπευσαν συγχωριανοί του που αντιλήφθηκαν το περιστατικό και ακολούθησε γενικευμένη σύρραξη στο σημείο μεταξύ Βορειοηπειρωτών και Αλβανών, με τελική επικράτηση για τους Έλληνες ντόπιους.

Για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνονται φαινόμενα που ζήσαμε πολύ πρόσφατα στην ίδια περιοχή στα χωριά Κώσταρι και Λύβενα, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτούνται άμεσα και δραστικά μέτρα και όχι μόνο απλές καταγγελίες και ευχολόγια που δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.   
Παράλληλα πρέπει να αναζητηθούν και οι ανάλογες ευθύνες για αυτές τις καταστάσεις τόσο από τους Έλληνες που πουλάνε τη γη τους, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος, όσο και από τους εκπροσώπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας είτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης είτε στο αλβανικό κοινοβούλιο.   

Παραθέτουμε το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το εξωκοινοβουλευτικό ελληνικό κόμμα "Εθνικό Μέτωπο":

Ο Αλβανικός εθνικισμός αποθρασσύνεται τόσο στην ίδια την Αλβανία, όσο και στις περιοχές από την εδώ πλευρά των συνόρων.
 Το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καταγγέλλει το επεισόδιο που σημειώθηκε με τον άγριο ξυλοδαρμό βορειοηπειρωτών στην περιοχή του Μεσοποτάμου στην Βόρειο Ήπειρο και απαιτεί από το υπουργείο των εξωτερικών της χώρας όπως προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με την προστασία των γηγενών Ελλήνων εκεί, δυστυχώς η δική μας ολιγωρία σε βαθμό κακουργήματος, εκτρέφει τους απανταχού εθνικισμούς των "ταλαίπωρων" όλης της υφηλίου κατά την οπτική του διεθνισμού, στους οποίους παρέχουμε αναιδώς ανοχή αλλά και προστασία τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων
. Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου