Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Μνημείο για τον Εθνομάρτυρα Βασίλη Σαχίνη στη Δερβιτσάνη


Αυτές τις μέρες η  σύνταξη της εφημερίδας  μας βρέθηκε στο μεγαλοχώρι της Δρόπολης, στη Δερβιτσιάνη, για να συζητήσει, εκ δευτέρου, για την ανέγερση μνημείου του εθνομάρτυρα Βασίλη Σαχίνη.

Ο δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας στο Αργυρόκαστρο μέχρι το 1916, συνεργάτης τραπεζών, φυσικός ηγέτης του ελληνικού πληθυσμού του Νομού Αργυροκάστρου και όχι μόνον, ιδρυτής της  “Νέας Φιλικής Εταιρείας» για το σχολικό ζήτημα το 1934, φυλακισμένος  στις φυλακές του Αλεσίου και εκτοπισμένος στην Ιταλία, ο παρασημοφορημένος αντικομουνιστής σε ηλικία 48 ετών πιάστηκε  και δολοφονήθηκε το 1943 από το sigurim της  εποχής εκείνης.

Στη συζήτηση, που έγινε στα γραφεία του Συμβουλίου του χωριού, πήραν μέρος ο Κοινοτάρχης κ. Φώτος Γκούτζος, ο οποίος έδειξε την καλή διάθεση , για να μη εκκρεμή αυτό το θέμα και ανέλαβε τις παραπέρα ενέργειες. Παραβρίσκονταν στη συνάντηση αυτή και οι συγγενείς του μάρτυρα Παντελής Τσιούρης, Μιχάλης Μάσσιος και Σπύρος Διαμάντης.

Αποφασίστηκε ώστε, αφού το πρόβλημα αυτό συζητηθεί με τα  αρμόδια όργανα, όπως με το συμβούλιο του χωριού, την εκκλησιαστική επιτροπή και τον μητροπολίτη, να επιλυθεί αυτή η εκκρεμότητα, ο τάφος  στο νεκροταφείο του χωριού και μετά στην κεντρική πλατεία του χωριού  το μεγαλοπρεπές μνημείο του.


Η πινακίδα της Οδού Βασιλείου Σαχίνη στα Ιωάννινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου