Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Σύντροφος Ράμα: Το PS είναι το μόνο κόμμα που έχει στο πρόγραμμα του το τσάμικο ζήτημα!


Παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2009 ο "εθνάρχης" του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού Ευάγγελος Ντούλες, αποφάσιζε να αφήσει την κυβερνητική συμμαχία υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, για να ενταχθεί προεκλογικά στον συνασπισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η δικαιολογία του ήταν ότι στον συνασπισμό του Μπερίσα συμμετείχαν αλβανικά εθνικιστικά κόμματα όπως το τσάμικο PDI του Ταχίρ Μουχαντίνι αλλά και το Ball Kombetar, τα οποία είχαν εδαφικές διεκδικήσεις κατά της μητέρας Ελλάδας.
Και πολύ ορθώς έπραξε ο κ. Ντούλες, οφείλουμε να το ομολογήσουμε.

Όμως προχώρησε σε μία πράξη που αυτόματα ακύρωσε την ενέργεια αυτή.
Προκειμένου το κόμμα που εκπροσωπούσε, όπως ισχυριζόταν, ολόκληρη Εθνική Ελληνική Μειονότητα, αλλά και όλες τις άλλες μειονότητες στην Αλβανία, ως παναλβανικό πολυπολιτισμικό κόμμα, έπρεπε να ενταχθεί σε μία συμμαχία κομμάτων, γιατί αν κατέβαινε ανεξάρτητο δεν θα κατόρθωνε να κερδίσει ούτε μία έδρα, λόγω του τότε νέου εκλογικού συστήματος. Ακόμα δηλαδή και στην Περιφέρεια Αυλώνας, με Άγιους Σαράντα, Βούρκο, Ριζά, Χιμάρα, Άρτα κλπ., ως το αποκλειστικό μειονοτικό κόμμα, δεν ήταν ικανό να κερδίσει από μόνο του, ούτε ένα 7%!
  
Έτσι λοιπόν ο "αποκλειστικό αντιπρόσωπος" της ΕΕΜ στην αλβανική βουλή, βρήκε ως καλύτερη λύση τη συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα.
Αντιδράσεις, όπως θυμόμαστε, υπήρξαν πολλές.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ντούλες στην εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR προ των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2009, όταν ρωτήθηκε, αφού αποχώρησε από τη συνεργασία με το ΔΚ, λόγω της συμμαχίας του κόμματος του Αλβανού Πρωθυπουργού με τους Τσάμηδες, γιατί επέλεξε να συμμαχήσει με το ΣΚ, το οποίο είχε στην τέταρτη εκλόγιμη θέση της λίστας της Περιφέρειας Αυλώνας τον φανατικό ανθέλληνα υποστηρικτή του «τσάμικου» Σπετίμ Ιντρίζι (σημερινό πρόεδρο του νέου τσάμικου κόμματος PDIU), η απάντηση του ήταν: «Όλα τα κόμματα έχουν και ακραίες φωνές στις τάξεις τους. Όμως στη συμμαχία που συμμετέχουμε, κανένα κόμμα δεν περιέχει στο καταστατικό ή το πρόγραμμα του εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας».


Προφανώς τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ δεν τον ενδιέφερε η ακραία και ανθελληνική ρητορική και πρακτικές που χρησιμοποιούσαν κατά καιρούς, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φάτος Νάνο αρχικά (με μεγαλύτερο παράδειγμα τις δημοτικές εκλογές βίας και νοθείας στη Χιμάρα το 2000 και το 2003) και αργότερα του Έντι Ράμα, ούτε του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Σκεντέρ Γκινούσι, ούτε το G99 του Αγκρόν Βελίαϊ.
Η ουσία ήταν το καταστατικό. Όμως και αυτή η δικαιολογία αποδείχτηκε σαθρή. 

Για να μην ανατρέξουμε πάλι σε επιχειρήματα προ τριετίας να έρθουμε στο σήμερα και στο μικρό «μανιφέστο» που έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «twitter» ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, αδερφού πολιτικού σχήματος τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΚΕΑΔ πλέον, με αφορμή ερωτήσεις «φίλων» του στη σελίδα.
Απαντώντας σε πολλά και διάφορα θέματα, ο σύντροφος Ράμα αναφερόμενος στις συζητήσεις για το τσάμικο θέμα και τις προσπάθειες του PDIU να καταθέσει το ψήφισμα στην αλβανική βουλή, απάντησε σε έναν «follower» ότι «είμαστε η μόνη πραγματική εναλλακτική κυβέρνηση που το τσάμικο θέμα το έχουμε βάλει στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Οι άλλοι το θυμήθηκαν λόγω της προεκλογικής εκστρατείας».    
Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΚ είπε ξεκάθαρα ότι αγαπά ειλικρινά το τσάμικο ζήτημα και δεν το θυμάται μόνο στις προεκλογικές περιόδους για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού είναι ενταγμένο επίσημα στο πρόγραμμα του κόμματος του!
Μα καλά πως είναι δυνατόν να του ξέφυγε αυτή η... λεπτομέρεια του «γίγαντα» της πολιτικής και μέγα «τσαμοφάγου» Ευάγγελου Ντούλε;!  Αυτού του παλικαριού που κάθε τόσο τα βάζει μέσα στην αλβανική βουλή με τον πρώην (αλλά παρασκηνιακά και νυν) σύμμαχο του Σπετίμ Ιντρίζι; 


Για περισσότερες πληροφορίες και για πιο αντικειμενική ανάγνωση διαβάστε στο www.balkanweb.com ολόκληρο το άρθρο για το "μανιφέστο" του συντρόφου Ράμα στο Twitter 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου