Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Τον Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας Ευριπίδη Στυλιανίδη συνάντησε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος

Στο πλαίσιο των επαφών με Υπουργούς της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του Κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» Χρήστος Κίτσιος συνάντησε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου τον Υπουργό  Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τον οποίο και είχε μία μακρά και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τον  Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Αρχικά ο κ. Στυλιανίδης, γνωρίζοντας τα προβλήματα των Ελλήνων της  Βορείου Ηπείρου από κοντά, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των συντάξεων του ΟΓΑ, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της ΕΕΜΜ με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, για το οποίο δήλωσε πως θα πράξει κάθε τι δυνατό από την πλευρά του, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα των επιδομάτων στους ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες ως μείζονος εθνικής σημασίας.

Συζήτηση έγινε επίσης για τα δύο ελληνικά ιδιωτικά σχολεία της Κορυτσάς και της Χιμάρας, για τα οποία ο κ. Στυλιανίδης δείχνει έντονο ενδιαφέρον, μιας και ο ίδιος είχε συμβάλει καθοριστικά στην ίδρυση τους ως Υφυπουργός Εξωτερικών, γνωρίζοντας πολύ καλά την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα.Σχετικά με τα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Κίτσιος έθεσε τα θέματα των Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενών, την απλοποίηση της διαδικασίας στην απόδοση της  ελληνικής υπηκοότητας και το πρόβλημα που προέκυψε εσχάτως με την αναγραφή των ελληνικών τοπωνυμιών στα αλβανικά διαβατήρια, από το οποίο ταλαιπωρούνται άδικα στις συνοριακές διαβάσεις και πάρα πολλά Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Ο κ. Υπουργός των Εσωτερικών δήλωσε ότι είναι εν ισχύ ο νόμος για την αορίστου χρόνου διάρκεια των ΕΔΤΟ από τις 15/11/2012 και ότι σταδιακά παύουν να υπάρχουν τα γραφειοκρατικά κολλήματα στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που δεν τα αναγνώριζαν θεωρώντας ότι έχει παρέλθει η ισχύς τους. Για την απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας ο κ. Στυλιανίδης  αναφέρθηκε στην εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 13/12/2012 από το Υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με την απλοποίηση της διαδικασίας για τους Ομογενείς,  διαβεβαιώνοντας ότι θα επιλυθεί σύντομα το πρόβλημα της κωλυσιεργίας που παρατηρείται στις αρμόδιες υπηρεσίες για την προώθηση των αιτήσεων. Όσον αφορά το θέμα για τις τοπωνυμίες, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι είναι εις γνώσιν του και ότι σύντομα θα δοθεί μία λύση.

Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε να ενημερωθεί για τα νεότερα σχετικά με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει ενότητα στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με μία δυνατή φωνή στην αλβανική Βουλή για την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, ευχόμενος παράλληλα καλή επιτυχία στο Κόμμα ΕΕΜΜ.

Στη συνέχεια, κατόπιν παραπομπής του κ. Στυλιανίδη, ο Πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων Χρήστος Κίτσιος ενημερώθηκε αναλυτικά για τα πρακτικά ζητήματα ευθύνης του Υπουργείου Εσωτερικών, από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΣ κ. Άγγελο Συρίγο.
Ο κ. Συρίγος, γνώστης στα θέματα Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, υποδέχθηκε εγκάρδια τον κ. Κίτσιο και ενημέρωσε ότι ο ίδιος εισηγήθηκε την μετατροπή της διάρκειας των Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενών σε αορίστου χρόνου, καθώς και την απλοποίηση της διαδικασίας απόδοσης ιθαγένειας στους Ομογενείς, κινήσεις για τις οποίες δέχθηκε τις θερμές ευχαριστίες του Προέδρου της ΕΕΜΜ.

Ο κ. Κίτσιος σημείωσε ότι στην πράξη δεν εφαρμόζεται ακόμα ολοκληρωτικά ο νόμος για την αορίστου χρόνου ισχύ των ΕΔΤΟ, για να λάβει την απάντηση ότι υπάρχουν όντως κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία   θα επιλυθούν σύντομα. Για την σοβαρή καθυστέρηση στην οποία αναφέρθηκε ο αρχηγός του Κόμματος των Ελλήνων, που παρατηρείται σχετικά με την απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους Βορειοηπειρώτες, ο κ. Συρίγος απάντησε ότι η κωλυσιεργία οφείλεται στις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, διαβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα θα έχει λυθεί μέχρι τον επόμενο Μάιο.

Ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κάθε ένας υπάλληλος έχει υπό την ευθύνη του περισσότερες από 1.000 αιτήσεις Βορειοηπειρωτών για πολιτογράφηση, ενώ υποσχέθηκε ότι θα επιλυθεί άμεσα και το ζήτημα της αναγραφής των ελληνικών τοπωνυμίων
στα αλβανικά διαβατήρια.

Κατά το κλείσιμο της συνάντησης ο κ. Άγγελος Συρίγος αφού μίλησε για την ανάγκη ενότητας των Ελλήνων στις βουλευτικές εκλογές της Αλβανίας τον ερχόμενο Ιούνιο, είπε ότι είναι στη διάθεση του Κόμματος ΕΕΜΜ ανά πάσα στιγμή για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.


www.mega-eemm.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου