Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ για τις εθνικιστικές «κορώνες» των Αλβανών


• Την απογοήτευση και την ανησυχία τους για το γεγονός ότι "οι Αλβανοί ηγέτες εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό εποικοδομητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αλβανία στην περιοχή" εκφράζουν οι ΗΠΑ, σε υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επιδόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις πρόσφατες εθνικιστικές δηλώσεις από την αλβανική ηγεσία.

Το περιεχόμενο του εγγράφου, το οποίο φέρεται να επιδόθηκε στο αλβανικό ΥΠΕΞ πριν από περίπου δύο εβδομάδες, έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή "Top Story" του μεγαλύτερου αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού "Top Channel" και, από χθες, απασχολεί σύσσωμο τον αλβανικό Τύπο, που κάνει λόγο για "αποκάλυψη βόμβα".
"Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις Αλβανών πολιτικών πέρασαν τη γραμμή της υπεύθυνης πολιτικής συζήτησης προς μία αντιπαραγωγική και δυνάμει επικίνδυνη ρητορική.  

Η χρησιμοποίηση αρνητικών εθνικών μηνυμάτων για πολιτικούς σκοπούς είναι αποσταθεροποιητική και αντιπαραγωγική" τονίζεται - μεταξύ άλλων - στο υπόμνημα, που έχει αφορμή  τοποθετήσεις που έγιναν για τη Σερβία, ωστόσο περιλάμβαναν και την «ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας». 
"Η χρησιμοποίηση αρνητικών εθνικών μηνυμάτων για πολιτικούς σκοπούς πρέπει να σταματήσει τώρα. Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές δεν αποτελούν δικαιολογία για ανεύθυνη ρητορική" υπογραμμίζεται. 

«Δεν κάνετε καλή εντύπωση, καθώς μάλιστα ετοιμαζόμαστε για τη νέα ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μην μας αναγκάσετε να σας καταδικάσουμε δημοσίως" καταλήγει το υπόμνημα.
Ως "απάντηση στις επικρίσεις της Ουάσιγκτον" για την εθνικιστική ρητορική της τελευταίας περιόδου από την αλβανική πολιτική ηγεσία ερμηνεύουν τα ΜΜΕ στα Τίρανα τη χθεσινή  ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας Σαλί Μπερίσα, στο κοινοβούλιο.
«Ο αλβανικός εθνικισμός είναι ένας πολιτισμένος εθνικισμός, που βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, με βάση το πνεύμα της ελευθερίας, το ζωτικό εθνικό συμφέρον, που δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερίσα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου