Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τι σημαίνει η πρόταση για τη "συμμαχία των Ελλήνων"


Στις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία που θα διεξαχθούν στις 23 Ιουνίου 2013, βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων είναι υπό διαμόρφωση τρεις συμμαχίες: της Αριστεράς  με επικεφαλής του Σοσιαλιστικό Κόμμα, της Δεξιάς με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα και του Κέντρου με επικεφαλής το Κόμμα LSI του κ. Μέτα.

Λόγω  των συσχετισμών των πολιτικών  δυνάμεων και της παρουσίας των  εθνικιστικών φορέων,  στο κόμμα των Ελλήνων πιστεύουν ότι ως Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός δεν έχουμε θέση στις προαναφερόμενες συμμαχίες. Η συμμετοχή του ΚΕΑΔ σε προεκλογικές συμμαχίες, οδήγησε τους ψηφοφόρους κυρίως στα μεγάλα αλβανικά κόμματα, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς η εκλογική του ισχύ. Παράλληλα, τα αλβανικά κόμματα σήμερα έχουν φτιάξει παντού στο χώρο της μειονότητας τις δικές τους δομές.     

Άλλος λόγος, το ίδιο σοβαρός, είναι η κατιούσα κλίμακα που σημείωσαν οι ψήφοι  στη Μειονότητα στα χρόνια της  Δημοκρατίας. Παράδειγμα: στις εκλογές της 22ας Μαρτίου 1992, στις 8 αναγνωρισμένες ελληνικές μειονοτικές Επαρχίες (Άνω και Κάτω Δρόπολη, Πωγώνι, Μεσοπόταμος, Φοινίκη, Αλύκο, Δίβρη και Λιβαδειά), ψήφισαν 27.456 ψηφοφόροι, από τους οποίους οι 25.404 ή 92,53% ψήφισαν ΚΕΑΔ, ενώ τα αλβανικά κόμματα πήραν μόνον 1.454 ψήφους ή 7,47%. Το 2001, στις ίδιες Επαρχίες ψήφισαν ΚΕΑΔ 5.868 άτομα, ενώ τα αλβανικά κόμματα 7.891 άτομα σε ένα σύνολο από 13.759 ψηφοφόρους. 
 Το 2005 ψήφισαν 12.547 άτομα, από τους οποίους το ΚΕΑΔ πήρε 5.317, ενώ τα αλβανικά κόμματα 7.230. Το 2009 ψήφισαν 12.224 ψηφοφόροι από τους οποίους οι 4.394 το ΚΕΑΔ και 7.820 τα άλλα κόμματα. 
 Η κατιούσα επήλθε και στο σύνολο επικράτειας: Στις εκλογές του 2005 το ΚΕΑΔ πήρε 56.403 ψήφους ή το 4,13%, ενώ το 2009 πήρε 18.078 ψήφους ή 1,19%.

Γνωρίζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα, βλέποντας  την έξαρση του αλβανικού εθνικισμού, την κατηφορική πορεία του τόπου, το κόμμα των Ελλήνων προτείνει να διαμορφωθεί η Συμμαχία των Ελλήνων, στην οποία θα συμμετέχουν τα δύο Κόμματα της Μειονότητας: ΕΕΜΜ και ΚΕΑΔ ως αυτόνομοι φορείς. Σε μία συμμαχία των Ελλήνων υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως:
    1. Αυξάνεται κατά πολύ το εκλογικό σώμα. (αποδείχτηκε στις τοπικές εκλογές του 2011 με αύξηση 6.500 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2009).
    2. Συντελείται η ένωση του εκλογικού σώματος της Μειονότητας.
    3. Διακόπτεται η διαρροή των ψήφων μας προς αλβανικά κόμματα.
    4. Η κάλπη βγάζει φυσική και όχι τεχνητή εκπροσώπηση της Μειονότητας.
    5. Εξασφαλίζεται η λειτουργία της Δημοκρατίας: οι ψηφοφόροι μας μπορούν να επιλέξουν τον καλύτερο.
Με λίγα λόγια στη συμμαχία των  Ελλήνων θα έχει υποψηφιότητες από τα δύο κόμματα. Τα δύο κόμματα θα παρουσιάσουν τα προγράμματα τους, θα συσπειρώσουν το εκλογικό τους σώμα. 

Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τους άμεσα δικούς τους εκπροσώπους. Με την συμμαχία των Ελλήνων θα δημιουργήσουμε την δική μας δεξαμενή ψήφων,  θα έχουμε την δυνατότητα να μειώσουμε την διαρροή των ψήφων στα μεγάλα αλβανικά κόμματα και οι ψήφοι θα πηγαίνουν στον καλύτερον. Δηλαδή, αν το ΚΕΑΔ πάρει περισσότερους ψήφους, τότε ο βουλευτής που θα βγει θα είναι του ΚΕΑΔ και οι ψήφοι του ΕΕΜΜ θα περάσουν στο ΚΕΑΔ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν το Κόμμα ΕΕΜΜ πάρει περισσότερους ψήφους, τότε και οι ψήφοι του ΚΕΑΔ περνάν στην ΕΕΜΜ. Υπάρχει και η δυνατότητα στην περιφέρεια Αυλώνας από την συμμαχία των Ελλήνων να προκύψουν δύο έδρες, πράγμα που κάνει τα δύο κόμματα κοινοβουλευτικά.

Η συμμαχία των Ελλήνων πέρα από την δυνατότητα εκλογής 2 – 4 βουλευτών στις εκλογές του Ιουνίου, έχει βάθος μακροπρόθεσμα, θα οδηγήσει σε ενιαίο ελληνικό φορέα, που ασφαλώς θα έχει συνεισφέρει στην πολυπόθητη ενότητα, σε ενότητα με αρχές και κανόνες, όπως είναι π.χ. η ιδέα της Ομόνοιας. Θα δημιουργηθεί έφορο κλήμα για μια λειτουργική δημοκρατία στο χώρο μας, που θα υπάρχει και θα την αποδεχόμαστε τη διαφορετική άποψη, βασιζόμενη σε μία εθνική στρατηγική με στόχο την ευημερία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες.


                                                                                 Σταύρος Βασιλείου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου