Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Κορυφώνονται οι προεκλογικές διεργασίες στην Αλβανία ενόψει των εκλογών της 23ης Ιουνίου, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής θα διεξαχθούν για ακόμη μια φορά σε κλίμα έντασης και αμφισβήτησης

• Κορυφώνονται οι προεκλογικές διεργασίες στην Αλβανία ενόψει των εκλογών της 23ης Ιουνίου, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής θα διεξαχθούν για ακόμη μια φορά σε κλίμα έντασης και αμφισβήτησης.
Τα δυο κύρια πολιτικά κόμματα που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, ο Αριστερός Συνασπισμός του Έντι Ράμα και ο Συνασπισμός της Δεξιάς του νυν πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα έχουν ξεκινήσει εκστρατείες σε πόλεις και χωριά για προσέλκυση ψηφοφόρων και δημιουργία κλίματος νικητή στις επερχόμενες εκλογές.

Η ελληνική μειονότητα
Στο παιχνίδι των αλβανικών εθνικών εκλογών, το δικό της ξεχωριστό ρόλο θα  παίξει και η ελληνική μειονότητα, η οποία δυστυχώς δεν κατάφερε να κατέβει ενωμένη κι έτσι τα δυο ελληνικά κόμματα, το ΚΕΑΔ του Β. Ντούλε που στηρίζεται από την «Ομόνοια» και το MEGA με επικεφαλής τον Χρηστάκη Κίτσο, θα πάρουν δρόμους χωριστούς.
Το μεν ΚΕΑΔ φαίνεται να συμφώνησε για συνεργασία με τον Έντι Ράμα, ενώ αντίστοιχα το MEGA με τον Σαλί Μπερίσα. Οι αλληλοκατηγορίες και οι βαρείς χαρακτηρισμοί κυρίως από το ΚΕΑΔ προς το MEGA ότι συνεργάζεται με τον Μπερίσα, το κόμμα του οποίου εκτρέφει στους κόλπους του «Τσάμηδες», δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα.
Το MEGA από την πλευρά του αντιτείνει ότι είχε απευθυνθεί για συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά η συμφωνία δεν προχώρησε εξαιτίας βέτο που έθεσε ο Β. Ντούλε.
Όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί - και όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές θα εντείνεται - έχει ως αποτέλεσμα οι Βορειοηπειρώτες για ακόμη μια φορά να είναι διχασμένοι και να μην γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι για την ελληνική μειονότητα μετά τις εκλογές της 23ης Ιουνίου.  Γι’ αυτό και πολλοί γυρίζουν την πλάτη και στα δυο κόμματα της ομογένειας, αφού φέρονται αποφασισμένοι να μην προσέλθουν στις κάλπες. Με αυτές τις εξελίξεις στους κόλπους της μειονότητας, η παρουσία του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού στην αλβανική Βουλή αναμένεται να είναι αδύναμη, με αποτέλεσμα να μένει στο περιθώριο.

Επιτηρητές…
Στο μεταξύ, την ανησυχία του για το τεταμένο εκλογικό τμήμα στην Αλβανία εξέφρασε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ενώ ετοιμάζεται να στείλει αποστολή παρατηρητών στα Τίρανα τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ Λαμπέρτο Τζανιέρι, δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ότι «ο οργανισμός παρακολουθεί με ανησυχία τα κρούσματα μιας αυξανόμενης πολιτικής σύγκρουσης, σε μια εποχή που περιμένουμε μια ανταγωνιστική και τίμια εκλογική διαδικασία». Ο κ. Τζανιέρι δήλωσε ότι η ανησυχία έχει να κάνει με ορισμένες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.
«Ελπίζουμε να μην χρησιμοποιηθούν υπερβολικοί εθνικιστικοί τόνοι που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή», είπε.

Η πρώτη δημοσκόπηση
Τον Αριστερό Συνασπισμό του Έντι Ράμα φέρει ως νικητή η πρώτη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές της 23 Ιουνίου στην Αλβανία. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας IPR Marketing, για λογαριασμό της τηλεόρασης ORA News, αν οι κοινοβουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου διεξάγονταν σήμερα, το 46% των πολιτών θα ψήφιζε τον Αριστερό Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης της οποίας ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSSH) του Έντι Ράμα, και το 44% θα ψήφιζε τον Συνασπισμό της Δεξιάς, του οποίου ηγείται το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PDSH) του Σαλί Μπερίσα. Η ερώτηση αφορούσε στην προτίμηση του εκλογικού σώματος σε κάποιον από τους δύο συνασπισμούς, που έχουν διαμορφωθεί.
Ωστόσο, στην ερώτηση για την προτίμηση των ψηφοφόρων σε κάποιο από τα κόμματα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μικρό προβάδισμα κατά 1%, για το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, που εξασφαλίζει την προτίμηση του 37% του εκλογικού σώματος, έναντι ποσοστού 36% του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στην ίδια ερώτηση, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης (LSI), το οποίο εντάσσεται στο Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης, φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 5,5% και το Υπερεθνικιστικό κόμμα Ερυθρόμαυρη Συμμαχία (AKZ) 4,8% των ψήφων.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό δεν επιτρέπει να περάσει το «κατώφλι» της Βουλής καθώς, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, ένα κόμμα που κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές πρέπει να εξασφαλίσει 5% των ψήφων για να κερδίσει μία έδρα. Αντίθετα όταν κατεβαίνει ως μέλος ενός συνασπισμού χρειάζεται μόνο των 3% των ψήφων. Χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν τα μικρότερα κόμματα, που αθροιστικά φαίνεται να εκφράζουν το 16,7% του εκλογικού σώματος.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου